27 Ocak 2025 15:51
/
Güncelleme: 28 Ocak 2025 10:54

Cengiz Argüç ve arkadaşları Adana’da anıldı

Dersim Mazgirt’te 27 Ocak 1994 günü çatışmada yaşamlarını yitiren Cengiz Argüç, Erdal Eroğlu, Hüseyin Boral, Gürsel Dursun, Hasan Akdoğan ve Deniz Acar ölüm yıl dönümlerinde anıldı.

Dersim'in Mazgirt ilçesinde, 27 Ocak 1994’te yaşamını yitiren Cengiz Argüç, Erdal Eroğlu, Hüseyin Boral, Gürsel Dursun, Hasan Akdoğan ve Deniz Acar, katledilişlerinin 30. yılında Adana’da Cengiz Argüç’ün mezarı başında anıldı.

Cengiz Argüç’ün ailesi, arkadaşları ve Emek Partisi üyeleri, Argüç şahsında 10 Ekim’de hayatını kaybeden Şebnem, Dilan, Gökhan, yakın zamanda hayatını kaybeden Zekayi Çıngıloğlu ile geçtiğimiz salı günü Almanya'da hayatını kaybeden Erol Büyükkaraca’yı da andı.

"ONLARIN BAYRAĞINI GENÇLER DEVRALIYOR"

Anmada konuşan Emek Partisi Adana İl Başkanı Suat Nacar, hayatını kaybeden yoldaşlarını özlemle andıklarını belirterek, mücadelenin onların izinde kararlılıkla sürdürüleceğini belirterek  “O sızının varlığı hala yüreğimizde. Otuz yıl önce kaybettik yoldaşlarımızı. Onların mezar başında onlara verdiğimiz sözler, bugün de geçerliliğini koruyor”  dedi. Erol Büyükkaraca’nın cenazesine gençlerin yoğun katılımına dikkat çeken Nacar, “Bu sonsuzluğa yolcu ektiğimiz yoldaşlarımızın boşalttığı mevziler dün de boş kalmamıştı. Bugün de boş kalmayacak. İnsanlığın özlemi olan sosyalizm ve barış bu ülkeden ve dünyada hakim olana kadar bu mücadele sürecek” dedi.

"SERMAYENİN SALDIRILARINA KARŞI MÜCADELE YÜKSELİYOR"

2024 yılı boyunca emek cephesinde yaşanan direnişlere de dikkat çeken Nacar, “Sermaye ve egemen güçler emekçilerin haklarına saldırılarını artırdılar, grevleri ve eylemleri yasakladılar. Ancak bu yasakları boşa çıkaran bir mücadele 2024 yılında sergilendi. Bu mücadeleler, Cengizlerin ideallerinin hala canlı olduğunun bir göstergesidir” şeklinde konuştu. 2025 yılının daha çetin mücadelelere sahne olacağını söyleyen Nacar, tüm emekçileri, dayanışmayı büyütmeye ve Cengiz Argüç’ün bıraktığı mirasa sahip çıkmaya çağırdı.

“DİYARBAKIR’DA İKİNCİ NAMIK TARANCI OLARAK BİLİNİRDİ”

Cengiz Argüç’in kız kardeşi Emine Argüç, “Asla kırmızı karanfillerimiz yakamızdan aşağı düşürmeyeceğiz. Onun düşürdüğü kardeşi arkadaşları aldı. Burada arkadaşları, ailesi var. Her zaman için bizim onurumuz oldu. Ben kardeşimin arkasından sizlerle olan bağımı güçlendirme nedenim onun mücadelesini daha ileri taşımak içindir, daha ileri taşınacak. Yer yüzü aşkın yüzü oluncaya dek” dedi.

Emek Partisi Üyesi ve aynı zamanda 10 Ekim aileleri arasında yer alan İzzet Sarıkaya, “İyi ki birlikte mücadele etmişiz, iyi ki onu tanımışım. Devrim ve sosyalizm mücadelesindeki kayıplarımızdan hiçbir zaman pişmanlık duymadık” diyerek onların mücadelesini ileri taşıyacaklarını söyledi.

Emek Partisi Üyesi Mustafa Köken, Diyarbakır’da katledilen Gerçek Dergisi temsilcisi Namık Tarancı’nın ardından Gerçek Dergisi’ndeki kalemini devraldığı yıllara dair tanıklıklarını anlattı. Diyarbakır’da çalıştığı yıllarda Argüç’ü dergide ara ara ziyaret ettiğini belirten Köken, “Katledildikten sonra Diyarbakır halkı bana başsağlığı diledi. Orada ikinci Namık Tarancı, ikinci kaptan olarak bilinirdi. Kendisini o kadar sevdirmişti” şeklinde konuştu. (Adana/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et