Ayşe Barım'ın tutuklanması: ‘Hukuk dışında olduğumuzun ispatı’
Avukatlar Devrim Avcı ve Ülkü Şahin; Ayşe Barım'ın 'Etki Ajanlığı amacı itibariyle' denilerek tutuklanması üzerine "Ne derece hukuk dışında olduğumuzun ispatı" dedi.
Gözde TÜZER
Menajer Ayşe Barım’ın, tutuklanması büyük tepki topladı. Gazetemiz Avukatı Devrim Avcı yasada Etki Ajanlığı’na yönelik bir düzenleme olmadığını belirterek “Böyle bir düzenleme varmış gibi işlem yapılmış olması, sadece kanun değil hukuka da uygun değil” dedi. Türkiye Gazeteciler Sendikası Avukatı Ülkü Şahin tutuklama kararında “etki ajanlığı”nın öne sürülmesinin “ne derece hukuk dışında olduğumuzun ispatı” olduğunu söyledi.
‘ETKİ AJKANLIĞI AMACI İTİBARİ…’
Menajer Ayşe Barım, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüse yardım etmek" iddiasıyla tutuklandı. Ayşe Barım’ı tutuklamaya sevk yazısında Gezi protestoları için, “Dönemin meşru hükümetini ortadan kaldırma amacına yönelik olan ve amaca matuf elverişli eylemleri barındıran kalkışma hareketi” tanımlaması yapıldı. Üstelik şirket faaliyetlerinin “etki ajanlığı amacı itibariyle ve kastını ortaya koyması açısından dikkate değer olduğu” da ifade edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Barım'ın 29 Mayıs-2 Haziran 2013 tarihleri arasında şirketi bünyesindeki sanatçıları Gezi Parkı eylemlerine katılmaları için yönlendirdiğini öne sürdü.
‘KANUNSUZ CEZA OLMAZ’
Gazetemiz Avukatı Devrim Avcı dosyaları basından takip ettiklerini ve gizlilik kararları olduğunu belirterek “Bizim ceza yasalarımızda Etki Ajanlığı’na yönelik bir düzenleme yok. Düzenleme olmadığı halde, böyle bir düzenleme varmış, böyle bir suçlama varmış gibi işlem yapılmış olması, sadece kanun değil hukuka da uygun değil” dedi.
Avcı “‘Kanunsuz ceza olmaz’ tanımı ceza yargılamasının ilk prensibidir. Kanunda suç olarak tanımlanmayan bir şeyi ceza yaptırımına tabii tutamazsınız. Etki ajanlığı meselesi de tam öyle bir durum. Yasa metinlerini de aşan bir suçlama söz konusu” dedi.
“12 yıl önceki Gezi eyleminden bugün dava açılabilir mi?” diye sorduğumuz Devrim Avcı bu soruya şöyle cevap verdi: “Normal şartlarda bir soruşturmanın ya da suç duygusunun makul bir süre içinde tamamlanması gerekir. Bu makul süre, suçun niteliğine göre değişir. Mesela siz 12 yıl boyunca bu kişiyle ilgili bir soruşturma yaptınız mı? Bu kadar uzun süreli soruşturma devam etmesi ayrı bir konu. Ya da 2025’te aniden ortaya çıkan geçmişe dönüp bir araştırma mı var? Dolayısıyla bugün geldiğimiz noktada geçmişi tarayıp bir suç bulmaya çalışmak tabii ki hukuk güvenliği açısından söz konusu olamaz. Bu durum yasal hukuk güvenliği ilkesini de ihlal etmektedir.”
‘HER DURUMA UYDURULMASI MÜMKÜN’
Türkiye Gazeteciler Sendikası Avukatı Ülkü Şahin tutuklama kararında “etki ajanlığı”nın öne sürülmesi ile ilgili “ne derece hukuk dışında olduğumuzun ispatı” olduğunu söyledi. “Suçta cezada kanunilik ilkesinin ruhuna rahmet okutacak cinsten bir hukuksuzluk söz konusu” diyen Şahin, “bundan da öte iktidarın etki ajanlığı düzenlemesini neden bu kadar çok istediğinin göstergesi” ifadelerini kullandı. Ülkü Şahin “Nitekim Gezi Davasının 2019 tarihli tebliğnamesinde de benzer bir ifade söz konusuydu. Kavram öyle muğlak ki her duruma uydurulması mümkün. Bu anlayışa göre tarihteki pek çok önemli şahsın etki ajanı olarak nitelendirilmesi mümkün. Öyle görünüyor ki önümüzdeki dönemde etki ajanı ifadesi teröriste muadil olarak kullanılacak” dedi.
Evrensel'i Takip Et