30 Ocak 2025 00:47

Özel Hastaneler Yönetmeliği'nde değişiklik

Yeni Özel Hastaneler Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, özel hastanelerde yapılan işlemlerin tıbbi gereksinimlere uygunluğunu kontrol eden bir denetim sistemi kurulacak.

Özel Hastaneler Yönetmeliği'nde değişiklik

Fotoğraf: ANKA

Özel Hastane Çetesi skandalının ardından tartışılan özel hastanelere ilişkin tüm kurallar yeniden düzenlendi. Yeni Özel Hastaneler Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre özel hastanelerde yapılan işlemlerin tıbbi gereksinimlere uygunluğunu kontrol eden bir denetim sistemi kurulacak, fahiş fiyat politikasının önüne geçilerek standart bir fiyat politikası hayata geçirilecek. 

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Özel Hastaneler Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Yeni yönetmelik, özel hastanelerde yapılan işlemlerin tıbbi gereksinimlere uygunluğunu kontrol eden bir denetim sistemini hayata geçiriyor. Yılda 3 kez yapılan rutin denetimlerde kalite standartlarına uygunluk kontrol ediliyordu. Artık yalnızca kalite açısından değil, tıbbi işlemlerin içerikleri de denetime tabi tutulacak. Bakanlık tarafından kurulan 20 bilimsel komisyon, işlemlerin tıbbi gereksinimlere uygunluğunu değerlendirecek. Bilimsel komisyonlarda her branştan Türkiye’nin önde gelen uzmanları yer alacak.

Bilimsel Komisyonlar:

Yenidoğan Yoğun Bakım, Erişkin Yoğun Bakım, Aile Hekimliği, Ortopedi ve Travmatoloji, Acil Sağlık Hizmetleri, Cinsiyet Değişikliği, Tıbbi Genetik, Organ Nakli, Radyoloji Hizmetleri, Beyin ve Sinir Cerrahisi, Tıbbi Onkoloji, Çocuk ve Erişkin Hematoloji, Kulak Burun Boğaz, Gastroenteroloji ve Obezite Cerrahisi, Kardiyoloji ve Erişkin Kalp ve Damar Cerrahi, Göz Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Göğüs Hastalıkları, Tıbbi Laboratuvar Hizmetleri, Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri

ÖZEL HASTANELERDE DEVİR İŞLEMLERİ YASAKLANDI

Sağlık hizmet sunumu için özel hastanelere tahsis edilen yatak ve kadrolar, devir konusu olmaktan çıkartılıyor. Yeni yönetmelikle, özel hastanelerde yataklı servislerin, yoğun bakımların ve kliniklerde sunulan hizmetlerin üçüncü kişiler eliyle yürütülmesinin tespiti halinde özel hastanelerin ruhsatları iptal ediliyor.

ÖZEL HASTANELERDE FAHİŞ FİYATLAR YASAKLANDI

Özel hastanelerde SGK tarafından belirlenen fark ücretleri dışında vatandaştan herhangi bir ücret talep edilmesi yasaklanıyor. Yeni yönetmelikle, fahiş fiyat politikasının önüne geçilerek standart bir fiyat politikası hayata geçirildi. Fiyatlar belirlenirken SGK tarafından belirlenen SUT fiyatları baz alınacak.

Özel hastane açmak isteyenler için önemli kriterler getirildi. Yüz kızartıcı suçlardan hüküm giyenlerin hastane açması engellendi ve sahipliğinde ruhsat iptali gerçekleşen kişilerin yeniden hastane açmaları kısıtlanıyor.

YENİ KALİTE AKREDİTASYON MEKANİZMASI

Sağlık Bakanlığı, özel hastanelerin "Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü" tarafından akredite edilmesini zorunlu hale getirdi. Sağlıkta Akreditasyon Standartlarında 7 boyut, 32 bölüm, 58 standart ve 244 değerlendirme ölçütü yer alıyor. Bu akreditasyon belgesi üç yıllığına verilecek ve her yıl kontrol edilecek. Tarihte ilk kez rutin denetimlere ek olarak kalite akreditasyonu zorunlu hale getirildi.

Sağlıkta Akreditasyon Standartlarında yer alan 7 boyut şunlardır:

  • Sağlık Hizmetleri
  • Hasta Deneyimi
  • Acil Durum Yönetimi
  • Sağlıklı Çalışma Yaşamı
  • Yönetim ve Organizasyon
  • Performans Ölçümü ve Kalite Geliştirme
  • Destek Hizmetleri

UZMAN HEKİMLERE YENİ ÇALIŞMA DÜZENİ

Uzman hekimlere, muayenehanelerini kapatmaları kaydıyla özel hastanelerde kadro şartı aranmaksızın çalışma imkânı getiriliyor. Hastanelerin ruhsatlı çalışan hekim sayısına ek olarak, muayenehanesini kapatan hekimlere kadro şartı aranmaksızın çalışma olanağı sunulacak.

Özel hastanelerde eczane teknikeri, radyoterapi teknikeri ve elektronörofizyoloji teknikeri çalıştırılması zorunlu hale geliyor. Tarihte ilk kez bu kadrolar için zorunluluk uygulanacak.

ÖZEL HASTANELERE AMBULANS ZORUNLULUĞU

Özel hastaneler, 24 saat hizmet verecek ambulans servisine kayıtlı, denetlenebilir nakil ambulansı bulundurmak zorunda olacak. Yeni uygulama ile kayıt dışılığın engellenmesi ve vatandaşa erişilebilir sağlık hizmeti sunulması amaçlanıyor.

DEPREM RİSKİNE KARŞI ÖNLEM

Başta deprem riski olmak üzere zaruret teşkil eden hallerde özel hastanelerin güvenli binalara taşınmasında kolaylık sağlanacak. Depreme dayanıklı, gelişmiş fiziki imkanlara sahip hastanelerde hizmet sunulması hedefleniyor.

Özel hastanelere palyatif bakım yatağı açmak istemeleri halinde kolaylık sağlanarak bakıma ihtiyaç duyan hastaların sağlık hizmetine daha kolay erişmesi hedefleniyor.

TTB’DEN YENİ YÖNETMELİĞE ELEŞTİRİLER

Türk Tabipleri Birliği (TTB), yeni yönetmeliğe dair ilk değerlendirmesinde, pek çok hükmün eski yönetmeliğin istisnalarını düzenleyen ek 5. maddesinden alındığını belirtti. Bu nedenle yönetmelikteki yeniliklerin aslında önceki istisnaların düzenlenmesinden ibaret olduğu ifade edildi.

TTB, vakıf üniversitesi hastanelerine ilişkin düzenlemelerin kapsam dışı bırakıldığını, buna karşın vakıf üniversiteleriyle işbirliği yapan özel sağlık kuruluşlarına yeni kadro olanaklarının tanındığını belirtti. Ayrıca, ruhsat tanımının “yönetmeliğe uygunluk” yerine “sağlık hizmeti sunumuna uygunluk” olarak değiştirilmesini eleştirerek, bu değişikliğin nasıl uygulanacağına dair belirsizlikler bulunduğuna dikkat çekti.(ANKA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İmamoğlu çıksa da mitingler sürecek
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Evrensel’e konuştu:

İmamoğlu çıksa da mitingler sürecek

19 Mart’ta, İstanbul Belediyesini hedef alan operasyonların ardından başta gençlik olmak üzere toplumun birçok kesiminden gelen itirazlar ülkeyi sarsarken, iktidarın yargı yoluyla siyaseti düzenleme planlarını da büyük oranda akamete uğrattı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le şimdiye dek yaşananları ve önümüzdeki döneme ilişkin planlarını konuştuk

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Erdoğan AFAD'la yaptığı deprem toplantısında "Deprem uzmanlarıyla görüşün, farklı fikirleri de dahil edin" demiş.

Evrensel'i Takip Et