30 Ocak 2025 15:41
/
Güncelleme: 31 Ocak 2025 08:01

Bu kan kokan yasayı iptal et!

Hayvan hakları savunucuları tüm yurtta alanlara çıkarak AYM’ye seslendi. Açıklamada yasanın anayasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu vurgulanarak, yasanın iptali istendi.

Sokak hayvanlarının "uyutulmasını" içeren 7527 sayılı yasa, hayvan hakları savunucuları tarafından ülke genelinde eş zamanlı eylemlerle protesto edildi. Anayasa Mahkemesine (AYM) seslenen hayvan hakları savunucuları “Yaşamdan ve yaşatmaktan yana ol ve bir an evvel bu kan kokan yasayı iptal et” çağrısı yaptı

İstanbul'daki eylemin adresi, Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önüydü. Hayvan hakları savunucuları, "AYM yasayı iptal et, katliamı durdur" yazılı pankart açarak "AYM yasayı hemen iptal et", "Susma haykır, katliama hayır", "Kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat" sloganları attı.

İstanbul Barosu da eyleme yönetim kurulu üyeleriyle katılarak destek verdi. Basın açıklamasını okuyan avukat Harun Erdil, yasanın anayasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu vurguladı.

“BU YASA HUKUKA VE VİCDANA AYKIRI”

Erdil, yasanın anayasada güvence altına alınan hukuk devleti ilkesi ile çeliştiğini ve hayvanların yaşam hakkını ihlal ettiğini belirterek şunları söyledi: "2 Ağustos 2024'te yürürlüğe giren bu yasa, sokak hayvanlarını ötanazi yoluyla öldürmeyi ve onları ömür boyu bakımevlerine hapsetmeyi yasal hale getirmiştir. Ancak bu düzenleme, hayvan haklarını, çevre hakkını ve uluslararası sözleşmeleri ihlal etmektedir. Anayasa Mahkemesi, hukukun ve vicdanın gereğini yerine getirerek bu yasayı derhal iptal etmelidir."

Yasanın toplumsal huzuru bozacağını ve keyfi uygulamalara yol açacağını vurgulayan Erdil, "Yasaya dayandırılarak son dönemde birçok vahşi hayvan katliamı yaşandı. Ankara Polatlı'da bir kişi, yavru bir köpeği dirgenle öldürürken 'Devlet yasa çıkardı, köpekleri öldürmek için' diyerek bu kanundan cesaret aldığını itiraf etti. Hayvanlar tüfekle, kürekle, zehirlenerek, boğularak öldürülüyor. Yasayla birlikte sokaktan alınan hayvanlar geri bırakılamadığı için kapasitesi dolu olan bakımevlerinde açlıktan ve hastalıktan ölüme terk ediliyor" diye konuştu.

“YASA SOKAK HAYVANLARINI ÖLDÜRMEK DIŞINDA ÇÖZÜM İÇERMİYOR”

AYM'den yasanın iptalini isteyen hayvan hakları savunucuları

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Bilimsel ve etik çözümün "Kısırlaştır-Aşılat-Yerinde Yaşat" yöntemi olduğunu savunduklarını, devletin yıllardır bu yöntemi hayata geçirmediğini ifade eden Erdil; "Yasa, sokak hayvanlarını öldürmek dışında hiçbir çözüm içermiyor. Kısırlaştırma için alınan köpekler geri bırakılamadığı için popülasyonun kontrolsüz bir şekilde artması kaçınılmaz. Belediyelerin bakımevi kurma süreci tamamlanana kadar, sokakta yaşayan hayvanlar için yasal güvenceler kaldırılıyor ve bu süreç tamamen kaosa sürükleniyor" dedi.

“HAYVANLARIN KAYBEDECEK TEK BİR SANİYE YOK”

Yaşanan bu süreçte hayvanların kaybedecek tek bir saniyesi olmadığına dile getiren Erdil, "Hayvanları Koruma kanunu denilmesine rağmen; kanunun adına, amacına, koruduğu değer ve menfaatlere açıkça aykırı olan bu yasa derhal iptal edilmeli ve Anayasa Mahkemesi hukukun ve vicdanın gereğini yerine getirerek yaşanan katliamlara bir an evvel dur demelidir. Mahkemenizin daha önce ifade ettiği üzere; Hayvanlar varlıkları itibarıyla sağlıklı ve dengeli bir çevrenin unsurlarındandır. Yıllardır hayvanların korunması için gönüllü olarak mücadele eden yerel hayvan koruma görevlisi olan insanların engellenmesi de sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkını açıkça ihlal etmektedir" ifadelerini kullandı..

“AŞILA, KISIRLAŞTIR, YERİNDE YAŞAT”

"Yapılan değişiklikle hayvanların üretim, satış ve ticareti yasaklanmamış ve değişiklik öncesi kanunun yetersiz kaldığı ifade edilmiştir" diyerek sözlerine devam eden Erdil, "Bir kanunun yetersiz olduğunu söyleyebilmek için hiç şüphesiz öncelikle o kanunun uygulanmış olması gerekmektedir. Eğer hem hayvanlar hem de insanlar için doğru olanı yapmak istiyorsanız hayvanların aşılanıp,kısırlaştırılıp yerinde yaşatılmasını öngören Hayvanları Koruma Kanunu'nun 6. Maddesine geri dönülmesi ve bu sefer bu maddenin uygulanması gerekmektedir" diye belirtti.

“YAŞAMDAN YANA OL”

AYM'den yasanın iptalini isteyen hayvan hakları savunucuları

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Erdil son olarak şunları söyledi: "Bizler yaşamdan ve yaşatmaktan asla vazgeçmeyeceğimizi, her yaşamı tek tek savunacağımızı, hiçbir hayvanı toplama kamplarına ve ölüme terk etmeyeceğimizi buradan bir kere daha haykırıyoruz. Anayasa Mahkemesi'ni de yaşamdan ve yaşatmaktan yana olmaya ve bir an evvel bu kan kokan yasayı iptal etmeye davet ediyoruz. Hak ve özgürlükleri yok sayılarak katledilen tüm hayvanları saygıyla anıyor; yapılan ve yapılacak olan katliamların ve topluma yayılan şiddetin sorumluluğunun bu kanun iptal edilmediği sürece hepimizin üzerinde olacağını tarihe not düşüyoruz." (İstanbul/EVRENSEL)


ADANA’DA YURTTAŞLAR SESLENDİ: AYM YASAYI İPTAL ET

Sokak hayvanlarının "uyutulmasını" içeren 7527 sayılı yasanın iptali için AYM'ye seslenen yurttaşlar Adana'da İnönü Parkı’nda bir araya geldi. Basın açıklamasını Sevil Aracı okudu. Açıklamada, yasanın hayvanların yaşam hakkını ihlal ettiği, anayasal ilkelere aykırı olduğu ve toplumsal şiddeti artıracağı vurgulandı. Aracı, yasanın iptal edilmesini istedi.

Adana'da AYM'den yasanın iptalini isteyen hayvan hakları savunucuları açıklama yaptı

Fotoğraf: Evrensel

“KISIRLAŞTIR, AŞILAT, YERİNDE YAŞAT”

Yasanın yürürlüğe girmesinden önce bile sokak hayvanlarına yönelik şiddet olaylarının arttığını sişe getiren Aracı, 31 Ağustos 2024’te Ankara Polatlı’da bir yavru köpeği dirgenle öldüren failin, "Devlet kanun çıkardı köpekleri öldürmek için" sözlerini hatırlattı.  Aracı, "Hayvanlar dirgenle, tüfekle, kürekle; dövülerek, asılarak, zehirlenerek, boğularak ve daha sayamadığımız birçok yöntemle öldürülmüştür. Yaşanan süreçte hayvanların kaybedecek tek bir saniyesi bile yoktur" dedi. Hayvanların üretimi, satışı ve ticaretinin yasaklanmamasına da dikkat çeken Aracı, "Eğer hem hayvanlar hem de insanlar için doğru olanı yapmak istiyorsanız, hayvanların aşılanıp, kısırlaştırılıp yerinde yaşatılmasını öngören Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. maddesine geri dönün ve bu maddeyi uygulatın" şeklinde konuştu.

 Hayvanlara uygulanan zorunlu ötanazinin etik ve hukuki açıdan kabul edilemez olduğu vurgulayan Aracı, "İnsanlara rızaya dayalı olarak sunulan ötanazi hakkı, rıza beyanı olmayan hayvanlar için söz konusu olamaz. Hayvanlar ölmek istemiyor" dedi.

"ANAYASA MAHKEMESİ YASAYI İPTAL ETMELİ"

Aracı, Anayasa Mahkemesi’ni 7527 sayılı yasayı iptal etmeye çağırarak, "Mahkemenizin daha önce belirttiği gibi, hayvanlar sağlıklı ve dengeli bir çevrenin unsurlarıdır. Bu yasa, temel insan hakkı olan sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkını da ihlal etmektedir. Bizler yaşamdan ve yaşatmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Hiçbir hayvanı toplama kamplarına ve ölüme terk etmeyeceğiz. Anayasa Mahkemesi’ni hukukun ve vicdanın gereğini yerine getirmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı. (Adana/EVRENSEL)


ANKARA’DA HAYVANLARIN KATLEDİLMEMESİ İÇİN AYM'YE 100 BİN İMZA İLE BAŞVURU

Ankara'da AYM önünde eylem yapan hayvan hakları savunucuları

Fotoğraf: MA

Hayvan hakları savunucuları, hayvanların katledilmesinin önünü açan 7527 sayılı yasanın iptal edilmesi talebiyle Türkiye genelinde başlattıkları kampanyada topladıkları 100 bin imzayı Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) sundu. Hayvanların ölümüne ve hapsedilmesine olanak tanıyan yasanın, Anayasa'ya aykırı olduğunu belirten savunucular, AYM önünde yaptıkları basın açıklamasında, bu uygulamanın derhal son bulması çağrısında bulundu.

“HAYVANLAR ÖTENAZİ ADI ALTINDA ÖLDÜRÜLÜYOR”

Açıklamayı Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi'nden Avukat Deniz Helvacı yaptı. Anayasa'nın birçok hükmünü ihlal eden bir kanunun çıkartıldığını belirten Helvacı, "Yıllarca görevini yapmayan, sokakta yaşayan hayvanların rehabilitasyonuna, kısırlaştırılmasına, aşılatılmasına harcanması gereken bütçeyi başka yerlere harcayan belediyeler, bu durumu denetlemeyen kurumlar ve kamu görevlileri yüzünden bugün, sokakta yaşayan hayvanların ötanazi adı altında öldürülmesinin, ölüm kampı olan barınaklara hapsedilmesinin yasal yolu açılmıştır. Ancak önemle belirtmek isteriz ki, 7527 sayılı Kanunla getirilen değişiklikler Anayasanın 2'nci Maddesi ile güvence altına alınan hukuk devletinin temel unsurlarından belirlilik ilkesine; ayrıca suçta ve cezada kanunilik ve cezaların şahsiliği ilkelerine aykırıdır. Kanun, keyfi ve denetimi mümkün olmayan uygulamalara sebebiyet vermesi yönüyle Anayasa ile güvence altına alınan hukuki öngörülebilirlik kuralını da ihlal etmektedir" ifadelerini kullandı. 

“YASA DERHAL İPTAL EDİLSİN”

"Yaşanan bu süreçte hayvanların kaybedecek tek bir saniyesi dahi yoktur"  diyen Helvacı, kanun koyucunun kanunu çıkartırken ki temel amacının kamuoyunun yararına olmadı gerektiğinin belirtti. Helvacı, "Kanunun henüz yürürlüğe girmesi dahi beklenmeden artan şiddet eylemleri ve katliamlar ile halkın kanuna karşı tepkileri dikkate alındığında temel amacın kamu yararı olmadığı da çok açıktır. Bizler yaşamdan ve yaşatmaktan asla vazgeçmeyeceğimizi, her yaşamı tek tek savunacağımızı, hiçbir hayvanı toplama kamplarına ve ölüme terk etmeyeceğimizi buradan bir kere daha haykırıyoruz. Anayasa Mahkemesi’ni de yaşamdan ve yaşatmaktan yana olmaya ve bir an evvel bu kan kokan yasayı iptal etmeye çağırıyoruz" diye belirtti. (Ankara/MA)


DİYARBAKIR BAROSU: HUKUKSUZ YASA GERİ ÇEKİLSİN

Diyarbakır barosu ve hayvan hakları savunucularının yasa açıklaması

Fotoğraf: MA

Diyarbakır Barosu Hayvan Hakları Merkezi AYM’ye seslenerek yasanın geri çekilmesini talep etti.

Açı4klamayı okuyan Avukat Mehmet Demirer, uzmanlar dinlenmeden ve uyarılar dikkate alınmadan kanunun çıkarıldığını söyledi. Av. Demirer, veteriner hekimleri hayvanları öldürmeye zorlamanın veteriner hekimlik mesleğinin kurallarına ve mevzuata aykırı olduğunu söyledi. Yasanın geri çekilmesi çağrısında bulunan Demirer, "Anayasa Mahkemesi hukukun ve vicdanın gereğini yerine getirerek, yaşanan katliamlara bir an evvel dur demelidir. Hayvanlar varlıkları itibarıyla sağlıklı ve dengeli bir çevrenin unsurlarındandır. Yıllardır hayvanların korunması için gönüllü olarak mücadele eden yerel hayvan koruma görevlilerinin engellenmesi de, temel bir insan hakkı olan ‘sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı’nı açıkça ihlal etmektedir" diye konuştu.

Açıklama “Yasayı geri çek” sloganıyla son buldu. (Diyarbakır/MA)


MANİSA’DA YAŞAM HAKKI SAVUNUCULARI, “AYM YASAYI İPTAL ET!” DEDİ

Manisa'da hayvan hakları savunucularının açıklaması

Fotoğraf: Burak Yılmaz/Evrensel

Manisa’da yaşam hakkı savunucuları Manolya Meydanı’nda 7527 sayılı yasaya karşı yaşamı savunmak ve Anayasa Mahkemesi’ne seslenmek için bir araya geldi.

Açıklamayı okuyan Hayvanları Koruma Derneği (HAKDEM) Başkanı Reyhan Elbirliler; “Konunun uzmanları ve Sivil Toplum Kuruluşları dinlenmeksizin, dinlenen bazı uzmanların ise görüşleri ve uyarıları dikkate alınmaksızın, acele bir şekilde hayvanların yaşam hakkı ve özgürlüklerini, çevre hakkını ve Uluslararası Sözleşmeler ile Anayasa’nın birçok hükmünü ihlal eden bir kanun çıkarılmıştır” dedi.

Çeşitli algı operasyonları ve nefret politikaları ile köpeklerin düşman edildiğini belirten Elbirliler, 7527 sayılı yasa ile sokakta yaşayan hayvanların ötanazi adı altında öldürülmesinin, ölüm kampı olan bakımevlerine hapsedilmesinin yasal yolunun açıldığını söyledi.

7527 sayılı yasanın Anayasanın 2. Maddesindeki belirlilik ilkesine; suçta ve cezada kanunilik ve cezaların şahsiliği ilkelerine aykırı olduğunu belirten Elbirliler; “Kanun, keyfi ve denetimi mümkün olmayan uygulamalara sebebiyet vermesi yönüyle Anayasa ile güvence altına alınan hukuki öngörülebilirlik kuralını da ihlal etmektedir.” dedi.

 “Eğer hem hayvanlar hem de insanlar için doğru olanı yapmak istiyorsanız hayvanların aşılanıp, kısırlaştırılıp yerinde yaşatılmasını öngören Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. Maddesine geri dönülmesi ve bu defa bu maddenin uygulanması gerekmektedir” diyen Elbirler “Yapılan ve yapılacak olan katliamların ve topluma yayılan şiddetin sorumluluğunun bu kanun iptal edilmediği sürece hepimizin üzerinde olacağını tarihe not düşüyoruz.” İfadelerini kullandı. (Manisa/EVRENSEL)


DERSİM: BU KAN KOKAN YASAYI İPTAL ET!

Sokak hayvanlarının "uyutulmasını" içeren 7527 sayılı yasa, hayvan hakları savunucuları tarafından ülke genelinde eş zamanlı eylemlerle protesto edildi. Dersim’de de eylemin adresi Sanat Sokağı oldu. Dersim Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (DERHAYKO) çağrısıyla birçok hayvansever akşam saatlerinde Sanat Sokağı’nda toplandı. Hayvanseverlere, siyasi parti temsilcileri de destek verdi. Açıklamada sık sık ‘Kanlı Yasaya Hayır’ sloganları atıldı. Anayasa Mahkemesine (AYM) seslenen hayvan hakları savunucuları “Yaşamdan ve yaşatmaktan yana ol ve bir an evvel bu kan kokan yasayı iptal et” çağrısı yaptı.

Dersim'de AYM'den yasanın iptalini isteyen hayvan hakları savunucuları açıklama yaptı

Fotoğraf: Evrensel

‘HAYVANA, İNSANA, YERYÜZÜNE ÖZGÜRLÜK’

AYM’ye yasayı iptal etme çağrısında bulunan Doğan konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“İnsanlara ölüm hakkı olarak tanınan ve rıza temeline dayanan ötanazi uygulamasının; rıza ve irade beyanı olmayan hayvanlar için söz konusu olamayacağını, hayvanların ölmek istemediğini belirtmekten ise utanç duyuyoruz. Ayrıca veteriner hekimleri hayvanları öldürmeye zorlamanın veteriner hekimlik mesleğinin doğasına, meslek kurallarına ve mevzuatına aykırı olduğunu, veteriner hekimlik yemini ile de bağdaşmadığını buradan bir kere daha hatırlatıyoruz. Kanun koyucunun kanun çıkarırken temel amacının kamu yararı olması gerekir. Kanunun henüz yürürlüğe girmesi dahi beklenmeden artan şiddet eylemleri ve katliamlar ile halkın kanuna karşı tepkileri dikkate alındığında temel amacın kamu yararı olmadığı da çok açıktır.

Dersim'de AYM'den yasanın iptalini isteyen hayvan hakları savunucuları açıklama yaptı

Fotoğraf: Evrensel

Anayasa Mahkemesi’ni de yaşamdan ve yaşatmaktan yana olmaya ve bir an evvel bu kan kokan yasayı iptal etmeye çağırıyoruz.  Hak ve özgürlükleri yok sayılarak katledilen tüm hayvanları saygıyla anıyor; yapılan ve yapılacak olan katliamların, bu yolla topluma yayılan şiddetin sorumluluğunun bu kanun iptal edilmediği sürece hepimizin üzerinde olacağını tarihe not düşüyoruz. Hayvana, insana, yeryüzüne özgürlük. AYM yasayı iptal et.” (Dersim/EVRENSEL)


İZMİR: KATLİAM YASASI İSTEMİYORUZ

İzmir Yaşam Hakkı Savunucuları platformu (İYHS), sokak hayvanlarının katledilmesinin önünü açan 7527 sayılı yasanın AYM tarafından iptal edilmesi talebiyle Karşıyaka’da yürüyüş ve basın açıklaması düzenledi. Siyasi parti ve derneklerin de katıldığı yürüyüşte “AYM yasayı hemen iptal et”, “Katliam yasası istemiyoruz”, “İktidar yaparsa katliam yapar” sloganlarını atıldı.

İzmir'de AYM'den yasanın iptalini isteyen hayvan hakları savunucuları açıklama yaptı

Fotoğraf: Evrensel

“KANUN, KEYFİ VE DENETİMİ MÜMKÜN OLMAYAN UYGULAMALARA SEBEBİYET VERİYOR”

Açıklamayı okuyan Avukat Bilge Berk, hayvanların öldürülmesini ve hapsedilmesini içeren 7527 sayılı yasaya karşı var güçleriyle yaşamı savunmak ve Anayasa Mahkemesi’ne bir kere daha seslenmek için bugün bir arada olduklarını belirterek, ‘Yıllarca görevini yapmayan, kısırlaştırılmasına, aşılatılmasına harcanması gereken bütçeyi başka yerlere harcayan belediyeler, bu durumu denetlemeyen kurumlar ve kamu görevlileri yüzünden bugün, sokakta yaşayan hayvanların ötanazi adı altında öldürülmesinin, ölüm kampı olan barınaklara hapsedilmesinin yasal yolu açılmıştır. Ancak önemle belirtmek isteriz ki, 7527 sayılı Kanunla getirilen değişiklikler Anayasanın 2. Maddesi ile güvence altına alınan hukuk devletinin temel unsurlarından belirlilik ilkesine; ayrıca suçta ve cezada kanunilik ve cezaların şahsiliği ilkelerine aykırıdır” dedi.

‘‘İnsanlara ölüm hakkı olarak tanınan ve rıza temeline dayanan ötanazi uygulamasının; rıza ve irade beyanı olmayan hayvanlar için söz konusu olamayacağını, hayvanların ölmek istemediğini belirtmekten ise utanç duyuyoruz’’ diyen Berk, şunları söyledi; ‘‘Kanun koyucunun kanun çıkarırken temel amacının kamu yararı olması gerekir. Kanunun henüz yürürlüğe girmesi dahi beklenmeden artan şiddet eylemleri ve katliamlar ile halkın kanuna karşı tepkileri dikkate alındığında temel amacın kamu yararı olmadığı da çok açıktır.”

İzmir'de AYM'den yasanın iptalini isteyen hayvan hakları savunucuları açıklama yaptı

Fotoğraf: Evrensel

‘YAŞAMDAN VE YAŞATMAKTAN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ’

“Yaşanan bu süreçte hayvanların kaybedecek tek bir saniyesi dahi yoktur” diye belirten Berk, “Hayvanları Koruma Kanunu denilmesine rağmen; kanunun adına, amacına, koruduğu değer ve menfaatlere açıkça aykırı olan bu yasa derhal iptal edilmeli, Anayasa Mahkemesi hukukun ve vicdanın gereğini yerine getirerek yaşanan katliamlara bir an evvel dur demelidir. Biz her yaşamı tek tek savunacağımızı, hiçbir hayvanı toplama kamplarına ve ölüme terk etmeyeceğimizi buradan bir kere daha haykırıyoruz. Anayasa Mahkemesi’ni de yaşamdan ve yaşatmaktan yana olmaya ve bir an evvel bu kan kokan yasayı iptal etmeye çağırıyoruz” dedi.

İzmir'de AYM'den yasanın iptalini isteyen hayvan hakları savunucuları açıklama yaptı

Fotoğraf: Evrensel

(İzmir/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Kadın işçiler devlere karşı

Kadın işçiler devlere karşı

Chinatool grevi, ücretleri eriten Şimşek programının arkasında dizilenleri gözler önüne seriyor: Programın uygulayıcısı iktidar, programdan güç alıp %25 zam dayatan Chinatool ile Şimşek’in kapısını aşındırdığı Chinatool’un ortağı uluslararası finans tekeli HSBC... Küçük parçaların üretimi için küçük elleri kullanılan kadın işçiler, bu dev ittifaka sendikalarıyla kafa tutuyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
İmamoğlu’ndan belediye operasyonlarına tepki: Sandık gelecek, bir kişi gidecek, her şey değişecek.

Evrensel'i Takip Et