Tarım arazilerine kurulması planlanan OSB’ye mahkeme “dur” dedi
Tekirdağ’da birinci sınıf tarım arazisi niteliğindeki alana yapılması planlanan plastik ihtisas organize sanayi bölgesi (OSB) projesine bakanlığın verdiği onayı mahkeme iptal etti.
Plastik Sanayiciler Toplu İş Yeri Yapı Kooperatifi tarafından Tekirdağ’ın Ergene ilçesi, Marmaracık mevkiinde “PAKOP Plastik İhtisas organize sanayi bölgesi (OSB)” yapılmak isteniyor. Projeye 10 Eylül 2021 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verildi. Nitelikli tarım arazisi sınıfında olan alana yapılması planlanan OSB’ye verilen ÇED Olumlu kararının iptali için Türk Mimarlar ve Mühendisleri Odası Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası tarafından dava açıldı. OSB kurulmasının tarım arazilerine vereceği zarara dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası’nın açtığı dava sonucunda verilen ÇED Olumlu kararı Tekirdağ 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. OSB yapımına ilişkin bilirkişi görüşüne başvuran mahkeme, kararı bilirkişi raporuna dayanarak verdi.
“ÇED DOSYASINDA EKSİKLER VAR”
Bilirkişi raporunun sonucuna ithafen Mahkeme heyeti projenin Çevre Mühendisliği uzmanlık alanı yönünden sonuçlarını sıraladı. Mahkeme, Nihai ÇED Raporunun özellikle emisyonlar, atıksu ve atıklar açısından eksik ve yanlış hazırlanmış olduğu, üretimde ortaya çıkacak emisyonlar hakkında bilgi verilmediği, tesislerden üretim veya imalat faaliyetleri sırasında ortaya çıkacak emisyonların kontrolsüz durumda salınması halinde önemli çevresel etkilerin söz konusu olacağı, eksik ve hatalı hazırlanmış ÇED Raporu için verilmiş ÇED Olumlu kararının uygun olmadığı kararına vardı. Projeyi Jeoloji Mühendisliği uzmanlık alanı yönünden de değerlendiren mahkeme, etüt sahasına ilişkin ÇED raporunda sunulan yerleşime uygunluk değerlendirmesinde tüm alanın Yerleşime uygun olarak değerlendirilmesinin doğru olmadığı kanaatine vardı. Son olarak Ziraat Mühendisliği uzmanlık alanı yönünden değerlendiren mahkeme, dava konusu alanın; tarla vasfında I. ve II. sınıf topraklardan oluşan Mutlak Tarım Arazisi olduğu, bölgenin iklimi, toprak ve topoğrafik özellikleri dikkate alındığında tarımsal faaliyetler için kullanılmasının doğru olacağı, bu değerlendirmeler kapsamında taşınmazın tarım dışı kullanım şartlarının mevcut olmadığı kararını verdi. (Tekirdağ/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et