Kocaeli'de dolu yoğun bakımlar alarmı: Günlerce acilde bekletilen hastalar var
Artan hastalıklar ve hazırlıksızlık Kocaeli’deki yoğun bakım servislerinin dolmasına neden oldu. Hastalar acil serviste bekletilerek yoğun bakımda yer açılmasını bekliyor.
İzel Gözde MEYDAN
Kocaeli
Son dönemde Kovid-19, influenza ve diğer mevsimsel virüsler nedeniyle hasta yoğunluğu artmış durumda. Bu yüzden bazı illerde yoğun bakım ünitelerinde sıkıntılar yaşanıyor. Kocaeli’de ise kamu hastanelerindeki yoğun bakım üniteleri tamamen dolmuş olduğu için entübe edilen hastaların acil servislerde bekletildiği belirtiliyor.
"ANNEMİ GÖTRÜDÜM YER BULAMADIK"
Kocaeli’de yoğun bakımların dolu olması nedeniyle mağdur olanlardan biri de Selda Arslan. Annesinin rahatsızlığı nedeniyle Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinin aciline gittiklerini ifade eden Selda Arslan “Annemin kronik rahatsızlıkları var ve fenalaştığı için hastaneye getirdik. Burada yoğun bakım servisinde yer olmadığı, Kocaeli’deki diğer hastanelerde de yer olmadığı için sevk edilemeyeceği söylendi. Annem uzun bir süre acil servisin kırmızı alanında entübe edilmiş halde bekletildi” dedi. Acile gittikleri gün yoğun bakıma yatırılması gereken başka bir hastanın da 3 gündür acil servisin kırmızı alanında bekletildiğini ve yoğun bakımda yer açılmasıyla başka bir hastaneye sevk edildiğini anlatan Arslan “Ama başka hastalar da sırada ve yer açılmasını bekliyor” diye konuştu.
"HEKİM İÇİN ÇOK ZOR BİR DURUM"
Kocaeli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Ayşe Engin Arısoy, normal koşullarda entübe edilen hastaların yoğun bakım servisinde tutulması gerektiğini fakat yoğun bakımlarda yer kalmadığı için mecburen hastaların acil serviste tutulmak zorunda kalındığını söyledi. Bir hekim için hastanın bu şekilde takip edilmesinin gerçekten çok zor olduğunu dile getiren Arısoy “Kronik rahatsızlıkları olan hasta sayısının oldukça fazla olması bu durumu yaratıyor” ifadelerini kullanarak bu servislerde yerin boşalıp boşalmadığının saatlik olarak belirlenip, bildirildiğini dile getirdi.
"HAZIRLIK YAPILSA BÖYLE OLMAZ"
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Kocaeli Şubesi Başkanı Murat Harata ise son 15 günlük yoğunluğun influenza vakalarındaki artıştan kaynaklandığına dikkat çekti. Yoğun bakım servisleri doluyken aynı donanıma ve teçhizata sahip bir hazırlıkla hastaların servislerde ya da acillerdeki kırmızı alanda bakılması gerektiğini belirten Harata, “Bu akıldan çok uzak olunduğu için böyle bir ele alış da yok maalesef. Bu yüzden hem sağlık çalışanları hem de vatandaş mağdur ediliyor” ifadeleriyle tepkisini gösterdi.
Evrensel'i Takip Et