Kazdağı köylüleri Cengiz’in peşini bırakmıyor: Cengiz Holding'in madeni hakkında ek şikayet dilekçesi
Ruhsat iptaline rağmen faaliyetini sürdüren Cengiz Holdingin bakır-altın madeni hakkında ek şikayet dilekçesi veren Kazdağı Köylüleri maden işletmesi ile ilgili birçok hukuksuzluğa dikkat çekti.
Özer AKDEMİR
Cengiz Holding’in Kaz Dağında, Bayramiç yakınlarındaki bakır-altın madeni işletme ruhsatının Çanakkale 2. İdare Mahkemesi tarafından iptaline rağmen işletmenin faaliyetine devam etmesine karşı köylüler ve yaşam hakkı savunucuları bugün yine Çanakkale Adliyesi önündeydiler. Köylüler verdikleri ek şikayet dilekçesinde maden işletmesi ile ilgili birçok hukuksuzluğa dikkat çekti.
MADENİN İŞLETME İZNİ OYBİRLİĞİ İLE DURDURULDU
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıklarını Koruma Derneği ve Bayramiç Hacıbekirler köylüleri bugün Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı’na ek şikayet dilekçesi verdi. 11 Aralık 2024 tarihli şikayet dilekçesine ek olarak sunulan yeni dilekçede bakır İşletme İzninin iptali davasında Çanakkale 2. İdare Mahkemesinin 09/01/2025 tarihli oy birliği işletme iznini iptal ettiğine vurgu yapıldı.
ATIK DEPOLAMA ALANI EN YAKIN YERLEŞİME 400 METRE
Maden işletmesinin atık depolama alanına yaklaşık 400-500 metre yakınlıkta yerleşim alanı bulunduğuna dikkat çekilen dilekçede bilirkişi raporunda bunun önemli bir risk olduğunun altının çizildiği dile getirildi.
Benzer projelerin atık depolama alanının yerleşim yerlerine yakınlığı gerekçe gösterilerek iptal kararları verildiğinin aktarıldığı dilekçede “Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmeliğin 15. maddesinde 1. Sınıf Düzenli Depolama Tesislerinin yerleşim birimlerine en az 1 km mesafede olması gerektiği belirtilmektedir.
BENZER BİR PROJE BU GEREKÇE İLE İPTAL EDİLMİŞTİ
Bu mesafenin sağlanmadığı benzer Muratdere Bakır Molibden Madeni ADT Projesine “ÇED Olumsuz” kararı verilmiştir. Söz konusu emsal ÇED Olumsuz Kararı kapsamında belirlenen atık barajının yerleşime yakın olması ve halkın çeşitli sebepler ile olumsuz etkileneceği vurgulanmıştır. Burada ise, Hacıbekirler Köyünün neredeyse tamamı Atık Depolama Tesisine 1 km’den yakın mesafede olmasına rağmen bu projeye ÇED Olumlu Kararı vermiştir” ifadelerine yer verildi.
MAPEG’E YÖNELİK SUÇLAMALAR
MAPEG’in İDK toplantısında proje için “projenin gerçekleşmesinde sakınca bulunmadığı” görüşünü bildirdiğine dikkat çekilen dilekçede MAPEG’in, İDK aşamasında ÇED projesi ile ilgili hukuka aykırılıkları, tutarsızlıkları ve proje ile kaynak kaybına sebebiyet verildiğini bildirmediği dile getirildi. Dilekçede, MAPEG, projeye olumsuz görüş bildiren uzmanların, üye hakimin değerlendirmelerini yok saymakla eleştirilirken, “tüm hukuka aykırılıklara, usulsüzlüklere, güvenlik tehlikesi ve kaynak kaybı riskine rağmen riskine rağmen ruhsatı yürürlükte tutmakta, hukuka aykırı şekilde İşletme İzni düzenlemekte, tehlike arz eden faaliyet gösterilmesine izin vermekte, gerekli denetim ve işlemleri yapmamaktadır” sözleriyle şikayet edildi. Dilekçede MAPEG; son mahkeme kararında verilen “yürütmeyi durdurma kararının tebliğini uzatarak, hukuka aykırı faaliyet gösteren şirkete süre kazandırmaktadır” denildi.
“GÖLET ŞANTİYESİNİN İŞLETME İZNİ YOK”
Ek şikayet dilekçesinde ayrıca şu maddelere de yer aldı;
- Maden ruhsatı içinde yer aldığından gölet ve gölet şantiyesi alanı (ÇED muafiyeti bulunmaktadır) için de İşletme İzni alınmış olması gerektiği halde alınmamıştır. Şantiye kurulmuş olup amacı dışında maden şantiyesi olarak kullanılmaktadır. Bu konuda gerekli cezai işlem yapılmamıştır.
SAHADAKİ ARKEOLOJİK VARLIKLAR YOK OLACAK
- Saha ziyaretinde, ÇED alanı içinde ocak alanına yakın konumda tarihi kalıntılar görülmüştür. Sahada gerekli araştırmalar tamamlanmadan faaliyete geçilmiş olması nedeniyle arkeolojik değerdeki somut kültürel varlıklar yürüyen maden faaliyeti sonucunda yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır.
Evrensel'i Takip Et