2024'te 777 çocuk, önlenebilir nedenlerle yaşamını yitirdi
FİSA Çocuk Hakları Merkezinin, 2024 Çocuğun Yaşam Hakkı Raporuna göre 777 çocuk önlenebilir nedenlerle yaşamını yitirdi. Ölüm nedenleri devletin hak ihlalleri ve ihmalleri şeklinde sınıflandırıldı.

Fotoğraf: Midjourney/Fırat Turgut/Evrensel
FİSA Çocuk Hakları Merkezi, 2024 Çocuğun Yaşam Hakkı Raporunu yayımladı. Rapora göre 2024'te 777 çocuk yaşamını yitirdi. Yaşam hakkı ihlalleri sonucu yaşamını yitiren 777 çocuğun 482'si erkek, 221'i kız çocuğu oldu. 74'ünün ise kimliği belirlenemedi. En fazla çocuk İstanbul'da yaşamını yitirdi. İstanbul'da 67 çocuk, Urfa'da 64, Bursa'da 32 çocuk yaşamını yitirdi. Raporda çocukların ölüm nedenleri devlet tarafından gerçekleşen yaşam hakkı ihlalleri ve devletin ihmali sonucu gerçekleşen yaşam hakkı ihlalleri olmak üzere iki başlıkta sınıflandırıldı.
29 ÇOCUK SAĞLIK HİZMETİ ALIRKEN YAŞAMINI YİTİRDİ
Rapora göre en az 61 çocuk devlet tarafından gerçekleştirilen yaşam hakkı ihlalleri sonucunda yaşamını yitirdi. Bu başlık altında doğrudan kamu görevlileri tarafından gerçekleştirilen hak ihlalleri ile 1 çocuk kolluk aracı tarafından ezilerek, bir çocuk ise mayın ve çatışma atıklarının patlaması ile öldürüldü. Urfa'da 9 yaşındaki Zeynep Eren çevik kuvvet aracının çarpması sonucu, Şırnak’ta ise 4 yaşındaki Serdar Dayan arazide bulup eve getirdiği cismin patlaması sonucunda yaşamlarını kaybetti.
Kamu görevlilerinin ihmalleri sonucu ise 29 çocuk sağlık hizmeti alırken, 16 çocuk eğitim hizmeti alırken yaşamını yitirdi. Bu başlıktaki 12 çocuk özel hastane çetesine konu olan yenidoğan bebekleri. Bakım hizmeti alırken yaşamını yitiren 3 çocuk ise devlet koruması altındaydı. Bu çocuklardan biri Niğde Çocuk Evi'nde işkence sonucu yaşamını yitiren 9 yaşındaki M.Ç'ydi. Aynı başlık altında 1 çocuk spor ve kültürel etkinlikler sırasında, 1 çocuk yerel yönetim hizmetleri alırken, 2 çocuk orman yangınları sonucu, 7 çocuk sınır geçişi sırasında yaşamını yitirdi.
78 ÇOCUK İŞ CİNAYETLERİNDE YAŞAMINI YİTİRDİ
716 çocuk ise devletin ihmali sonucu yaşamını yitirdi. Bu başlık altında ise 53 çocuk intihar sonucu, 21 çocuk bireysel silahlanma sonucu, 2 çocuk linç olaylarında, 3 çocuk gruplar arasında çıkan çatışmada, 29 çocuk şüpheli şekilde, yaşamını yitirdi. Şiddet sonucu yaşamını yitiren 56 çocuktan ise en az 16’sı çocuk cinayetleri, en az 12’si ev içi şiddet, en az 15’i cinsiyet eşitsizliği temelli siddet en az 13’ü akran şiddeti sonucu hayatını kaybetti. 78 çocuk ise iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Bu çocukların 8'i MESEM'li, 9'u mevsimlik tarım işçisiydi. Mevsimlik tarım işçisi çocukların 7'si Urfa'dan, 2'si ise Suriyeli çocuklarıydı.
473 çocuk ise ihmal sonucu yaşamını yitirdi. Bu başlık altında ölümler şöyle sınıflandırıldı: 249 çocuk trafik kazaları sonucu hayatını kaybetti. En az 29 çocuk ev yangınlarında, 11 çocuk soba ya da gaz zehirlenmeleriyle, 74'ü serinlemek için girdiği suda boğulan çocuklar olmak üzere en az 98 çocuk açık alanda yaşanan olaylarda, 47'si açık cam ya da balkondan düşerek olmak üzere 62 çocuk ev kazalarında, 1 çocuk gıda zehirlenmesi sonucu, 7 çocuk elektrik çarpmasıyla hayatını kaybetti.
63 MÜLTECİ ÇOCUK HAK İHLALLERİ SONUCU HAYATINI KAYBETTİ
Rapora göre yaşamını 777 çocuğun 63'ü mülteciydi. Bu çocukların 17'si açık alanda yaşanan olaylarda, 13'ü trafik kazalarında, 9'u iş cinayetinde, 7'si sınır geçişinde, 5'i yangınlarda, 3'ü şüpheli şekilde, 2'si çocuk cinayetlerinde, 2'si linç olaylarından yaşamını yitirdi. (İstanbul/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et