3 Şubat 2025 20:54

Gebze'de işçiler "Barajsız sendika, yasaksız grev, güvenceli iş" kampanyasını tartıştı

EMEP'in "Barajsız sendika, yasaksız grev, güvenceli iş" başlıklı kampanyası çerçevesinde Gebze'de çeşitli iş kollarından işçilerle bir araya gelindi ve kampanyanın yaygınlaştırılması tartışıldı.

Gebze'de işçiler "Barajsız sendika, yasaksız grev, güvenceli iş" kampanyasını tartıştı

Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel

Emek Partisi (EMEP), işçilerin hak ve çıkarlarını korumak, geliştirmek ve yeni haklar elde etmek için girişilen sendikal örgütlenmelerin, sermaye ve iktidarları eliyle engellendiğine dikkat çekerek, "Barajsız sendika, yasaksız grev, güvenceli iş" kampanyası başlattı.

EMEP'in başlattığ kampanyası çerçevesinde Gebze'de çeşitli iş kollarından işçilerle bir araya gelindi ve kampanyanın nasıl yaygınlaştırılması üzerine tartışmalar yapıldı. EMEP Genel Başkan Yardımcısı Arzu Erkan ve Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi Bölümünde Araştırma Görevlisi Ömer Furkan Özdemir'in de konuşmacı olarak katıldığı kahvaltılı etkinlikte işçiler sorunlarını tartıştı, "Barajsız sendika, yasaksız grev, güvenceli iş" kampanyasına dair fikirlerini paylaştı.

"MÜCADELEYİ BÜYÜTMEMİZ GEREKİYOR"

EMEP'in kampanyasının kıymetli olduğunu belirten Araştırma Görevlisi Ömer Furkan Özdemir, "Kampanyanın maddeleri işçiler için can alıcı öneme sahip. Bu sorunlar bütün işçilerin sorunları. Bu sorunların çözümü için biz akademisyenler de elimizden geleni yapmalıyız. Bizlerin safı emekçilerin yanıdır. Daha iyi bir gelecek, daha iyi bir yaşam ve çalışma koşulları için mücadeleyi büyütmemiz gerekiyor" dedi.

"SENDİKALARI HAREKETE GEÇİRMELİYİZ"

Özdemir'in ardından konuşan EMEP Genel Başkan Yardımcısı Arzu Erkan, "Bizim kampanyamız, iş güvencesini sağlamayı amaçlıyor. İşe iade davalarında zorunlu arabuluculuk sistemi ortadan kaldırılmalı, işten atmalar zorlaştırılmalı diyoruz. Hak arayan, kriz gerekçesiyle işten atılan işçilerin iş güvencesi yok. İş güvencesinin olmaması örgütsüzlüğü doğuruyor. O yüzden ana taleplerimizden biri iş güvencesi" dedi. Kampanyanın büyütülmesi ve daha fazla işçiye ulaştırılması için çalışmalarını sürdüreceklerini belirten Erkan, "Bu sorunlar hepimizin sorunu, en can alıcı sorunlar. Bunlar çözümü için birlikte mücadele etmeliyiz. Daha fazla işçiye ulaşıp, daha fazla tartışmalıyız. Çözümün bir ayağında da meclisteki milletvekillerimiz çalışmalarını sürdürecek. Sendikaları harekete geçirecek bir güç oluşturmamız gerekiyor" diye konuştu.

masa etrafında oturan insanlar

Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel

"BU KAMPANYA BİR KIVILCIM OLSUN"

Ardından çeşitli fabrikalardan işçiler söz aldı. Bir petro kimya işçisi, "Hepimizin fabrikalarında sorunların var, patronlar toplu sözleşmelere uymuyor, bizi daha kötüye muhtaç etmek istiyor. Biz mücadelemizi veriyoruz ama inşallah bu kampanyamız bir kıvılcım olur, topyekün bir mücadeleye dönüşür" dedi.

"BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM"

Birlikte mücadele çağrısı yapan bir metal işçisi ise, "Sorunlar bizim sorunlarımız, hepimizin ortak sorunları. O yüzden bu kampanya bizim kampanyamız olmalı, bunu sahiplenmeliyiz. Yanımızda kimin yürüdüğüne bakalım, kol kola girelim ve birlikte mücadele edelim" diye konuştu.

"YASALAR İŞVERENİN ÖNÜNÜ AÇIYOR"

Green Transfo'dan grevci bir işçi, "Böyle bir kampanya başlattığınız için sizlere bir emekçi olarak teşekkür ederim" diyerek sözlerine başladı. "İşverenler kötü niyetli davranıyor, bu durumda yasalar da onların önünü açıyor" diyen grevci işçi, "Bu sorunları her alanda dile getirip, kampanyayı başarıya ulaştırabiliriz" dedi.

"ORTAK TEMSİLCİLER KURULU OLUŞTURALIM"

Emekli bir işçi ise, "Sendikalar üzerinde baskı oluşturmalıyız, ortak temsilciler kurulu oluşturabilmeliyiz. Sorunlarımızı birlikte çözmeliyiz. Belki de 1 Mayıs'a bu kampanya ile hazırlanmalıyız. 1 Mayıs'ı Gebze'de daha güçlü kutlamalıyız bu yıl" diye konuştu.

"BİZ İŞÇİLER DE SORUMLULUK ALMALIYIZ"

Cam iş kolunda çalışan bir kadın işçi, "Sendikal bir örgütlenme süreci yaşadık, işveren itiraz etti ve yıllardır dava süreci devam ediyor. Bu süreç işçiyi de yıpratıyor ama biz mücadelemizi hâlâ sürdürüyoruz, sürdürmemiz gerekiyor. Sendikalar görevlerini yapmalı ama biz işçiler de sorumluluk almalıyız, üretimden gelen gücümüzü kullanmalıyız" dedi.

"İNSANCA BİR YAŞAM İÇİN MÜCADELE EDELİM"

Bir başka metal işçisi ise, "Patronların gözü hep açtır. Anadolu'da bir laf var, 'Karnı aç olandan değil, gözü aç olandan kork' diye. Bizim karnımız aç, gözümüz tok ama insanca bir yaşam için mücadele etmemiz gerekiyor. Birlikte yol almamız, yürümemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı. (Gebze/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Padişah yetkisi

Padişah yetkisi

Devlet Denetleme Kuruluna verilen sınırsız kayyım yetkisiyle Cumhurbaşkanı, bir talimat vererek kamu kuruluşlarından belediyelere, sendikalardan meslek odalarına ve barolara kadar tüm kurumların yönetimlerini, yargı kararına gerek olmadan görevden alabilecek. Prof. Dr. Metin Günday “Bu bir kayyım yetkisi. Anayasa’ya aykırı” dedi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Kara Harp Okulu mezuniyet törenindeki kılıçlı yemin nedeniyle 5 teğmen ordudan ihraç edildi.

Evrensel'i Takip Et