4 Şubat 2025 00:26

Kocaeli'de “Deprem ve Kentleşme” paneli düzelendi

Kocaeli’de 6 Şubat depremlerinin yıldönümünde TMMOB Kocaeli Şubesi tarafından 'Deprem ve Kentleşme' düzenlendi.

Moderatörlüğünü İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Ali Akgün'ün yaptığı panele Kocaeli Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Erhan Akpınar ve Doç. Dr. Özkan Çoruk konuşmacı olarak katıldı.

kocaelide deprem paneli

Fotoğraf: Evrensel

Kocaeli Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özkan Çoruk, en küçük ölçekten en büyüğe kent planlamasının depreme uygun şekilde yapılması gerektiğini ifade etti.

Dünya ve Türkiye haritaları üzerinden deprem riskini anlatan Çoruk, deprem tehlikesinin belirlendiği zemin araştırmalarının yapıldığı, doğru planlama ve projelerin üretildiği bir planlamaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Çoruk, merkez ve yerel yönetimlerin birlikte çalışması gerektiğini vurgulayarak; yaşanan onca depremin ardından hala cevaplanmayan sorular olduğunu da söyledi: "Maraş depremlerinin ardından gelen deprem enerjisi neler yaptı? Binayı iyi yapabilirsiniz ve zemini iyi tanımlayabilirsiniz ama deprem anında sıvılaşma ile taşıma gücü kaybolabilir. Bu nedenle aktif fayları çok iyi tanımamız gerekiyor. TÜPRAŞ örneğindeki gibi çeşitli boyutlarda gerçekleşebilecek endüstriyel olayların yaşanmayacağı bir planlama yapılması gerekir.”

Kocaeli Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Dr. Öğretim Üyesi Erkan Akpınar ise “6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden al(ama)dığımız dersler ve deprem öncesinde binaların deprem güvenliği için yapılması gerekenler” başlıklı sunumunda "Tüm yurttaşların kafasında 'benim binam yıkılacak mı' sorusu var. Yapı stoğunun büyük bir bölümü özellikle kent merkezlerinde eski binalardan oluşuyor. 15 katın üzerinde binalara ise çok rastlamıyoruz Türkiye genelinde, eğer gerekli ve doğru mühendislik hizmeti alınmadığı takdirde yüksek katlı binalar yapılmaması gerekir" diye konuştu.

Deprem yönetmeliklerinin pek çok risk göze alınarak düzenlendiğini fakat uygulamada sorunların devam ettiğini, 90'lı yıllarda Rusya'dan gelen ve binalarda kullanılan çeliğin niteliksiz olduğunu ifade eden Akpınar, "Deprem nedeniyle yıkılan binalar tek bir nedenle yıkılmıyor, birden fazla tetikleyici olabilir. Özellikle mülk sahiplerinin inşaat mühendislerine bildirmeden projeye sonradan eklediği detayların sonuçlarını deprem affetmiyor. Sadece eski binalarda değil yeni binalarda da dikkat edilmesi gereken pek çok şeyin göz ardı edildiğini görüyoruz. Kötü bir zeminde depremde hasar almayan binalarda yapabilirsiniz ama buna uygun çalışmanız gerekir" dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Padişah yetkisi

Padişah yetkisi

Devlet Denetleme Kuruluna verilen sınırsız kayyım yetkisiyle Cumhurbaşkanı, bir talimat vererek kamu kuruluşlarından belediyelere, sendikalardan meslek odalarına ve barolara kadar tüm kurumların yönetimlerini, yargı kararına gerek olmadan görevden alabilecek. Prof. Dr. Metin Günday “Bu bir kayyım yetkisi. Anayasa’ya aykırı” dedi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Kara Harp Okulu mezuniyet törenindeki kılıçlı yemin nedeniyle 5 teğmen ordudan ihraç edildi.

Evrensel'i Takip Et