4 Şubat 2025 09:18

Vega Rüzgar AŞ Çeşme'ye RES kurmak için tekrar ÇED süreci başlattı

Çeşme’de Vega Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim AŞ’nin vatandaşların tepkisi üzerine ertelenen ÇED tanıtım toplantısı için 10 Şubat'ta tarih verildi. Yurttaşlar yine protesto edeceklerini söylüyor.

Vega Rüzgar AŞ Çeşme'ye RES kurmak için tekrar ÇED süreci başlattı

Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel

Ramis SAĞLAM

İzmir Çeşme ilçesinde bulunan Musalla Mahallesi'nde, Vega Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim AŞ tarafından yapılması planlanan "Çeşme Rüzgar Enerji Santrali Yardımcı Kaynak Güneş Enerji Santrali" projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) halkın katılım toplantısı geçtiğimiz eylül ayında vatandaşların yoğun tepkisi üzerine, Şirket temsilcilerinin gelmemesi nedeniyle iptal edilmişti.

İlki halk tarafından engellenen halkın katılım toplantısı için Çeşme Spor Salonunda 10 Şubat 2025 tarihi için gün belirledi. Yapılması planlanan toplantıyı, daha önce olduğu gibi yine protesto edeceklerini belirten Çeşme Çevre Derneği Başkanı Ahmet Güler ile konuştuk. 

BİNLERCE GES PANELİ YAPILACAK

Çeşme Çevre Platformu'nun eylemi

Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel

İzmir Manisa Çevre Düzeni Planına göre GES sahaları "ağaçlandırılacak alan ve tarım sahaları" içinde yer alırken, bölge aynı zamanda doğal SİT olma özelliğini taşıyor. Projenin hayata geçmesi durumunda vatandaşlara ait 40 bin metrekarelik alan daha kamulaştırılacak.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne verilen Proje Tanıtım Dosyası (PTD)'nda proje kapsamında GES-1 alanında 11 bin 226, GES-2 alanında 3 bin 820 adet ve GES-3 alanında 3bin 117 adet toplam 18 bin 163 adet panel kullanılacağı belirtildi.

Eski adıyla ABK Elektrik, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan 2010 yılından aldığı izinle doğal SİT alanına 6 adet RES dikmişti. Tepkilere neden olan projenin ÇED kararları ve imar planları yargıya taşınırken şirket adını Vega Rüzgar Enerjisi olarak değiştirmişti.

“FLORA ve FAUNAYA ZARAR VERECEK”

Projesinin gerçekleşmesi halinde 18 bin 163 adet panel için 51 bin metrekarelik toprak sıyrılarak beton dökülecek. Bu alanda canlıların yaşama olanağı kalmayacak. Bölgedeki flora ve fauna zarar göreceğini belirten Güler, "Alandaki hayvancılık faaliyeti de olumsuz etkilenecek. Azalan hayvancılık bir darbe daha alacak" dedi.

"ÇEŞME ENERJİ ÜSSÜ DEĞİL"

Çeşme'nin enerji üssü olmadığını belirten Çeşme Çevre Derneği Başkanı Ahmet Güler, Çeşme'nin ekolojik doğal dengesini bozan enerji tesisleri istemediklerini söyledi.

Çeşme'de yüzlerce Rüzgar Enerji türbinlerinin olmasına rağmen her gün 2-3 defa elektriklerin kesildiğini hatırlatan Güler, "RES tribünlerinin Çeşme ve Yarımada'ya hiç bir faydası yok. Arkeolojik, doğal SİT ve Turizm alanları, kıymetli arsalar, enerji üreteceğiz bahanesi ile kapanın elinde kalıyor." dedi.

Yenilenebilir enerji üretimine karşı olmadıklarının altını çizen Güler, "Türkiye'de binlerce dağ, bozkır var iken, Sabancı gibi bir şirketin Çeşme'nin en değerli, deniz gören ve koruma altında olan 140 dönüm arazisine GES yapacağız diye göz koyması iyi niyetli değildir. Asıl amaçları arsa kapatmaktır." diye konuştu.

Evrensel'i Takip Et