4 Şubat 2025 11:14

İstanbul Barosu: CMK ücret tarifesi avukatlık haysiyeti ile bağdaşmamaktadır

CMK gereğince görevlendirilen avukatlara yapılacak ödemelere ilişkin tarifeye tepki gösteren İstanbul Barosu ücretin açlık sınırının altında kaldığını belirtti, tarifeyi yeniden ele alma çağrısı yaptı

İstanbul Barosu: CMK ücret tarifesi avukatlık haysiyeti ile bağdaşmamaktadır

Fotoğraf: Evrensel

İstanbul Barosu, Resmi Gazete’de yayımlanan ceza muhakemesi kanunu gereğince görevlendirilen müdafi ve vekillere yapılacak ödemelere ilişkin 2025 yılı tarifesine tepki göstererek yeni bir tarife yapma çağrısı yaptı.

“TARİFE AÇLIK SINIRININ DAHİ ALTINDA”

Tarifenin bu sene de bütün olarak ele alınmadığı, önceki tarife üzerinden ortalama yüzde kırk zam yapılmakla yetinildiği vurgulanan açıklamada; “Zam oranı sonucu oluşan tarife yıllardır söylenen “sefalet ücreti” tanımlamasını geçmiş, açıklanan tarife açlık sınırının dahi altında kalmış, hayatın gerçeklerinden uzak bir hal almıştır” denildi.

“BU TARİFE İLE GÖREV YAPMANIN HİÇBİR GERÇEKLİĞİ YOKTUR”

Özellikle İstanbul koşullarında bu tarife ile görev yapabilmenin avukatlar açısından hiçbir gerçekliğinin kalmadığının altı çizilen açıklamada şöyle denildi; “Gelinen son durumun vahametini bir örnekle açıklamak gerekirse; TBB tarafından belirlenen 2024 – 2025 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca ağır ceza mahkemeleri bakımından asgari ücret 48.000,00 TL’dir. Dolayısıyla herhangi bir  ağır ceza mahkemesi dosyasında, tarifede açıkça belirtilen tutarın altında avukatlık faaliyetlerinin icra edilmesi yasaktır. Henüz açıklanan 2025 yılı CMK Ücret Tarifesinde ise aynı kapsamdaki iş için öngörülen ücret 9.871,00 TL’dir.

Soruşturma evresinde takip edilen bir iş için belirlenen brüt 3.209,00 TL üzerinden stopaj ve KDV düşüldükten sonra net 2.139,33 TL kalmakta olup, uzun saatler süren soruşturma evresinde bu net ücret, o iş için avukatın yaptığı giderleri karşılamaktan dahi uzaktır.

Ayrıca geçtiğimiz sene AAÜT’ye eklenen, CMK zorunlu müdafileri ve vekilleri lehine karşı yan / beraat vekalet ücretine hükmedilmesi uygulaması, Yargıtay ve derece mahkemeleri nezdinde yeknesak bir uygulamaya dönüşememiş, dirençle karşılaşmış; yasal dayanağı olmadığı gerekçesiyle çoğunlukla uygulanmamıştır. Bu da zaten ücretleri düşük olan CMK görevlendirmelerinde kazanç düzeyinin iyice düşmesine sebep olmuştur.

Özetle tarifede öngörülen ücretler üzerinden KDV alınmakta, Bakanlıkça verilen zorunlu yol giderleri tek bir duruşma masrafına dahi denk düşmemekte olup; sair giderler ise hiçbir surette karşılanmamaktadır.”

“SORUNLARIN TEMELİNDE ÜCRET PROBLEMİ YATMAKTADIR”

CMK sisteminin yıllardır çözülemeyen ve çözümsüz kaldıkça büyüyen sorunları olduğu ifade edilen açıklamada; “Bu sorunlar gerek avukatlar arasında, gerekse kurumlar arasında görüşülmektedir. Ancak gözden kaçırılmaması gereken şudur: CMK sistemindeki sorunların temelinde ücret problemi yatmaktadır. Sistemin amacı ne olursa olsun; karşılığında avukatlık haysiyetine yaraşır ücretler belirlenmezse, sistemin sorunlarının daha fazla açmaza gireceği açıktır. Ücret tarifesini günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre ele almadan, zorunlu müdafilik sisteminde somut iyileşmeler beklemek gerçekçi değildir” denildi.

“ADİL YARGILANMA VE SOSYAL DEVLET İLKESİ DE ZEDELENMEKTE”

CMK zorunlu müdafilik ücretlerinin avukatlık haysiyetine yaraşır bir seviyede yeniden ele alınmamasının, zorunlu müdafilik sisteminin etkinliği ve işlerliğine de gölge düşürdüğüne işaret edilen açıklamada; Bu sebeple CMK sürecindeki süjelerin yararlandığı hukuki yardımın niteliğinin de etkilendiği, adil yargılanma hakkı ve Anayasanın Sosyal Devlet ilkesinin zedelendiği vurgusu yapıldı.

“TARİFE GERÇEKÇİ BİR ŞEKİLDİ YENİDEN ELE ALINMALI, YENİ TARİFE YAPILMALI”

“İlgili Bakanlıkları; tüm baroların görüşlerini, CMK zorunlu müdafilik sisteminin sorunlarını, güncel ekonomik koşulları dikkate alarak tarifeyi gerçekçi bir şekilde yeniden ele almaya; muhakeme süjelerinin mahkemeye erişim ve adil yargılanma haklarının etkin kullanımını gözeten, sosyal devlet ilkesini temel alan,  avukatlık haysiyetiyle bağdaşır nitelikte yeni bir tarife yapmaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verilen açıklamada İstanbul Barosu’nun TBB, barolar ve meslektaşlarıyla birlikte süreci değerlendireceği ve her türlü eylem ve etkinliği planlayacağı belirtildi. (HABER MERKEZİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Sömürü tekerine çomak
Büyük araçlara lastik üreten Öz-Ka Lastik işçileri düşük ücrete isyanda

Sömürü tekerine çomak

Öz-Ka Lastik firmasının büyümesi, Türkiye’deki tüm patronların büyüme öyküsünün özeti: Düşük ücret, düşük vergi, yabancı kiralık işçi, kamu ihaleleri, sendikal bürokrasiyle imzalanan satış sözleşmeleri! “Artık yeter, böyle gitmez” diyen Öz-Ka işçileri, kendilerinden habersiz imzalanan sözleşmeye tepki göstererek fiili greve çıktı, “Sözleşme yenilensin” dedi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Cübbeli Ahmet, “Gazı yavaş yavaş çıkartarak hani bir kerede 7-8 olacağına işte böyle 4’tür, 5’tir, 6’dır, hani gazı çıkart da bizi yıkma” diye ettiği dua sayesinde depremde can kaybı ve yıkım olmadığı imasında bulundu

Evrensel'i Takip Et