Beylikdüzü Belediyesi'nden sosyal proje: Beslenme Saati
Beylikdüzü Belediyesi'nin hayata geçirdiği “Beslenme Saati” projesinin 2024-2025 eğitim-öğretim yılı yeni dönemi başladı.
Beylikdüzü Belediyesi'nin, "Yoksulluk bir çocuğun kaderi olamaz" ilkesiyle hayata geçirdiği “Beslenme Saati” projesinin 2024-2025 eğitim-öğretim yılı yeni dönemi başladı. Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen tanıtım toplantısında projenin yeni dönemine ilişkin detayları paylaştı. Toplantıya Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Doç. Dr. Buğra Gökçe ve CHP Beylikdüzü İlçe Başkanı Mülayim Demirtaş da katıldı.
Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, açılış konuşmasında projeye duyulan ihtiyacın her geçen gün arttığını belirterek, "Bugün burada çocuklarımızın beslenme hakkı için bir araya geldik. Ancak beslenme hakkından bile önce gelen bir hak var: Yaşama hakkı. Geçtiğimiz günlerde Bolu Kartalkaya'daki yangın faciasında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza, özellikle de 36 çocuğa Allah'tan rahmet diliyorum. Bir çocuğun yaşam hakkının elinden alınması, insanlığın bittiği noktadır" ifadelerini kullandı.
5 BİN 675 ÇOCUĞA BESLENME ÇANTASI DAĞITILDI
Beslenme Saati projesinin sadece Beylikdüzü'nde değil, Türkiye'de birçok belediyeye ilham veren bir model haline geldiğini vurgulayan Çalık, "Bu proje, sosyal adaletin en somut örneklerinden biridir. 2022'den bu yana, 10 mahallede belirlenen 19 ayrı dağıtım noktasından 2 bin 835 aileye, toplamda 603 bin 425 adet beslenme çantası ulaştırdık. Bugün de 5 bin 675 çocuğumuzun beslenme ihtiyacını karşılamaya devam ediyoruz” dedi.
Belediyeciliğin sadece altyapı projeleriyle sınırlı olmadığını vurgulayan Çalık, "Bizim önceliğimiz, ilçemizde yaşayan her çocuğun eşit ve onurlu bir yaşam sürmesi. Hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği bir Beylikdüzü hayal ediyoruz ve bu hayal için çalışıyoruz" diye konuştu.
“ÇOCUKLARIMIZIN YÜZDE 12'Sİ YETERSİZ BESLENİYOR”
Konuşmasında, Türkiye genelinde çocuk yoksulluğunun ve açlığın arttığına dikkat çeken Çalık, İstanbul Planlama Ajansı'nın güncel verilerine işaret etti:
"İstanbul'da halkın yüzde 39,1'i kıt kanaat geçiniyor. Yüzde 53,3'ü maddi imkânsızlık nedeniyle tercih ettiği gıdaları alamıyor. Çocuklarımızın yüzde 12'si yetersiz besleniyor, bazı çocuklar okula aç gidiyor. Ancak buna rağmen, Meclis'te muhalefet partilerimizin sunduğu 'bir öğün ücretsiz okul yemeği' önergesi, iktidar partisi milletvekilleri tarafından reddedildi. Bu kabul edilemez" dedi.
Çalık, "Çocukların aç kalmasını önlemek siyasi bir mesele değil, insani bir sorumluluktur. Çocuk yoksulluğundan hiçbir siyasi parti fayda sağlayamaz ama tüm ülke, mutlu çocuklardan kazançlı çıkar" diyerek, projeye desteğin artması gerektiğini vurguladı.
“DEVLETİN GÖREVİ ÇOCUKLARI AÇ BIRAKMAMAK”
Çalık, iktidarın ekonomik krize karşı vatandaşlara "porsiyon küçültme" tavsiyesinde bulunmasını da eleştirdi:
"Bazı insanlar öyle büyük sofralar kuruyor ki, masanın bir ucundan öbür ucuna uzanmak bile mümkün değil. Ama o sofralara bu kadar yemek konulmasının sebebi açlık değil, göz doyurmak. Sonra aynı kişiler, halkımıza 'Porsiyonlarınızı küçültün' diyorlar. İstanbul'da 3 milyona yakın insan, bazı günler yiyecek hiçbir şey bulamıyor. İşte bu yüzden sosyal belediyecilik anlayışımızı daha da güçlendirmeliyiz" diye konuştu.
Devletin asli görevlerinden birinin çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak olduğunu belirten Çalık, "Açlık içinde büyüyen bir çocuğun travmaları kolay kolay kaybolmaz. Çocukların yeterli beslenmesini temin etmek, sosyal devletin sorumluluğudur. Beylikdüzü Belediyesi olarak bu sorumluluğu yerine getirmeye devam edeceğiz" dedi.
“TEK AMACIMIZ ÇOCUKLAR”
Çalık, İstanbul'da artan yaşam maliyetlerine dikkat çekerek, çocukların sağlıklı ve yeterli beslenme hakkının korunması gerektiğini vurguladı.
Çalık, İstanbul'da bir simidin 15 ila 20 lira arasında satıldığını belirterek, "Bugün okullarda bir çocuk her gün bir tost ve bir ayran tüketse, beslenme masrafı aylık 2 bin 500 ila 3 bin lira arasında değişiyor. Üstelik bu rakamın içinde sağlıklı ve dengeli bir beslenme için gerekli tüm gıdalar yok. Kırtasiye masrafları, ulaşım giderleri ve sosyalleşme için gereken harcamalar da bu hesapta bulunmuyor" dedi.
Beylikdüzü Belediyesi'nin hayata geçirdiği Beslenme Saati projesi kapsamında 2021 yılından bu yana yaklaşık 4 bin 500 çocuğa toplam 600 bin gıda paketi ulaştırıldı. Çalık, "Çocuklarımızın eşit şartlarda büyüyebileceği bir düzen kurmak bizim ahlaki ve vicdani sorumluluğumuzdur. Dağıtılan çantaların üzerinde belediye logosu veya başkan adı yazmaz. Çünkü burada tek amacımız var: Çocuklar" dedi.
“YOKSULLUĞU SÖKÜP ATANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ”
Tanıtım toplantısında konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney de Beslenme Saati projesini kendi ilçelerinde de başlattıklarını belirtti. "Bu projeyi hayata geçirmek bizim boynumuzun borcuydu. Eğer Beyoğlu'nda bir çocuk teneffüste arkadaşının beslenmesi varken, kendisininki yok diye sınıfı terk ediyorsa, o koltuklar bize haram olsun" dedi.
Güney, merhametsizliğin ve adaletsizliğin çocukların omuzlarına yüklenemeyeceğini belirterek, "Bugün çocuk yoksulluğu Türkiye'de en yakıcı sorunlardan biri. Biz bu topraklardan yoksulluğu, yoksunluğu söküp atana kadar mücadele edeceğiz," ifadelerini kullandı. (İstanbul/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et