5 Şubat 2025 17:00

Trump'ın Gazze işgali açıklamasına tepkiler: Çin karşı çıktı, Hamas 'gülünç' buldu…

İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşen ABD Başkanı Trump'ın Gazze'yi işgal edip milyonlarca Filistinliyi komşu ülkelere sürgün etme planına dünyadan birçok tepki geldi.

Trump'ın Gazze işgali açıklamasına tepkiler: Çin karşı çıktı, Hamas 'gülünç' buldu…

Fotoğraf: AA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da görüşen ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze'yi işgal edip milyonlarca Filistinliyi komşu ülkelere sürgün etme planı tepki çekti. Çin ve Suudi Arabistan plana karşı çıkarken, Hamas Trump’ın sözlerini 'gülünç' buldu. Trump’ın sözleri Demokratlar ve Cumhuriyetçiler içinde de tartışıldı. Avrupa Parlamentosu (AP) Filistin ile İlişkiler Delegasyonu Başkanı Lynn Boylan Avrupa Birliği (AB) liderlerini plana karşı çıkmaya çağırdı.

Netanyahu ile ortak basın toplantısında konuşan Trump, Filistinlilerin Gazze'den çıkarılıp başta Mısır ve Ürdün olmak üzere komşu ülkelere gönderilmesini savundu. "ABD, Gazze Şeridi'ni devralacak. Oraya sahip olacağız. Silahların sökülmesinden, yıkılmış binalardan kurtulmaktan sorumlu olacağız. Barışı sağlayacağız ve orayı kalkındıracağız" sözlerini sarf etti. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Gazze Hamas'tan kurtarılmalıdır. ABD liderlik etmeye ve Gazze'yi yeniden güzelleştirmeye hazırdır" ifadelerini kullandı.

Trump'ın daveti üzerine 2 Şubat'ta Washington'a uçan Netanyahu, ziyaret öncesi, Trump ile yakın bir şekilde çalışarak "Ortadoğu haritasını yeniden çizeceklerine" inandığını söylemişti.

HAMAS: GÜLÜNÇ VE SAÇMA

Hamas, Trump'ın Filistinlilere dair sözlerini "Topraklarından kovulma" olarak tanımlayarak kınadı. Batı medyasına konuşan Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri, Trump'ın "Trump'ın, Gazze'yi kontrol etme arzusuyla ilgili sözleri gülünç ve saçma ve bu tür fikirler bölgeyi ateşleyebilir" dedi.

Filistin'in Birleşmiş Milletler elçisi de dünya liderlerinin ve halkının, Filistinlilerin Gazze'de kalma arzusuna saygı göstermesi gerektiğini söyledi.

Gazze'deki Hükümetin Medya Ofisi'nden yapılan açıklamada da “Trump'ın Filistin halkını zorla yerinden etme konusundaki ırkçı açıklamalarını kınıyor ve reddediyoruz. Büyük halkımız, bir kez daha göçe zorlanmayacak, Filistin'den gitmesi gereken işgalcilerdir” denildi. Açıklamada, “Bu tür açıklamaların gerginliği artırmaktan ve bölgeyi daha büyük bir çatışmaya sürüklemekten başka bir sonuç doğurmayacağı” uyarısında bulunuldu. Adaletin barışın tek yolu olduğu ve bunun dışındaki söylemlerin ciddiye alınmaya değer olmadığı ifade edildi.

ABBAS: HAKKINIZ YOK

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da “Kimsenin Filistin halkının geleceğiyle ilgili karar vermeye hakkı yoktur” dedi.

Abbas, “Bu çağrılar, uluslararası hukukun ciddi bir ihlalidir ve Filistin devleti kurulmadan bölgede barış ve istikrar sağlanamaz” diye konuştu. Filistin halkının meşru haklarının tartışılmaz olduğunu ve Filistin Kurtuluş Örgütünün (FKÖ) Filistin halkının tek meşru temsilcisi olduğunu kaydeden Abbas, “Kimsenin Filistin halkının geleceğiyle ilgili karar vermeye hakkı yoktur” ifadelerini kullandı.

Arap ülkelerinin Filistinlilerin yerinden edilmesine ve ilhaka karşı duruşunu takdir eden Abbas, bölgede barışın sağlanması için uluslararası meşruiyet kararları ve Arap Barış Girişimi uyarınca bağımsız Filistin devletinin kurulması gerekliliğini vurguladı.

Abbas, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Güvenlik Konseyine seslenerek, sorumluluklarını üstlenme ve acil harekete geçme çağrısında bulundu.

FKÖ Yürütme Komitesi Genel Sekreteri Hasan eş Şeyh de "Uluslararası meşruiyet ve uluslararası hukuka dayalı iki devletli çözüm, güvenlik, istikrar ve barışın güvencesidir" ifadelerini kullandı. Bu konudaki kararlı tutumlarını vurgulayan Şeyh, Filistin halkının doğup büyüdüğü topraklarda kalacağını tekrarladı.

ÇİN: FİLİSTİN'İ FİLİSTİNLİLER YÖNETMELİ

Çin, de ABD'nin Gazze'yi "devralma" ve burada yaşayan Filistinlileri komşu ülkelere sürgün etme planına karşı olduğunu bildirdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien, Pekin'de düzenlenen basın toplantısında, "Filistin'i Filistinlilerin yönetmesinin savaş sonrası yönetimin temel ilkesi olması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Gazze'de halkın zorla yerinden edilmenin hedefi haline getirilmesine karşı olduklarını vurgulayan Sözcü Lin, "Umarız tüm taraflar ateşkesi fırsat olarak görerek savaş sonrası yönetimi, Filistin sorununu iki devlet temelinde çözecek doğru yola sokmak ve Ortadoğu'ya kalıcı barışı getirmek için kullanırlar" şeklinde konuştu.

RUSYA: TEK SEÇENEK İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Filistin meselesinin ancak iki devletli bir temelde çözülebileceğini belirterek, “Bunun tek seçenek olduğunu düşünüyoruz” dedi. “Trump’ın bu açıklamalarını duyduk. Bununla birlikte Umman, Ürdün ve Mısır’ın da bu fikrin kabul edilemez olduğu yönündeki açıklamalarını duyduk. Şimdilik Ortadoğu’da olanlara bu şekilde bakıyoruz” diye ekledi.

SUUDİ ARABİSTAN: FİLİSTİNLİLERİN SÜRÜLMESİNİ REDDEDİYORUZ

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı da bugün yaptığı açıklamada, "Filistinlilerin topraklarından sürülmesine yönelik her türlü girişimi reddettiklerini" vurguladı. Açıklamada, "bir Filistin devleti kurulmadan İsrail ile ilişki kurulmayacağı" bildirildi. Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın, krallığın tutumunu hiçbir koşul altında yoruma izin vermeyecek şekilde "açık ve net bir şekilde" teyit ettiği belirtildi.

İSPANYA: GAZZE, GAZZELİLERİN TOPRAĞIDIR

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares plana karşı olduklarını belirterek, “Gazze, Filistinli Gazzelilerin toprağıdır. Filistinliler, Gazze’de kalmalıdırlar. Gazze, Filistin devletinin geleceğinin bir parçası olmalıdır. İspanya ve İspanyol halkı onları destekleyecektir” dedi.

ALMANYA: ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da Batı Şeria ve Doğu Kudüs gibi Gazze’nin de Filistinlilere ait olduğunu belirtti. Baerbock, “Bu topraklar gelecekteki Filistin devletinin çıkış noktasını oluşturmaktadır. Filistinli sivil halkın Gazze’den sürgün edilmesi sadece kabul edilemez değil, aynı zamanda uluslararası hukuka aykırıdır” ifadelerini kullandı.

ABD İÇİNDE DE TARTIŞMA YARATTI

ABD'de de çok sayıda Demokrat Partili, Trump’ın Gazze'yi işgal planını eleştirdi. Demokrat senatör Chris Murphy, "Aklını tamamen yitirmiş durumda. ABD'nin Gazze'yi işgali binlerce ABD askerinin katledilmesine ve Ortadoğu'da onlarca yıl sürecek bir savaşa yol açacaktır. Bu kötü, hastalıklı bir şaka gibi" dedi. Demokrat temsilci Jake Auchincloss öneriyi "Pervasız ve mantıksız" olarak niteledi.

Pek çok Cumhuriyetçi de planını eleştirdi. Babası 1948 yılında İsrail güçleri tarafından evinden kovulan eski bir Cumhuriyetçi Kongre üyesi olan Justin Amash, "Eğer ABD, kuzenlerim gibi Müslüman ve Hıristiyanları Gazze'den zorla çıkarmak için asker gönderirse, o zaman ABD sadece başka bir pervasız işgale saplanmakla kalmayacak, aynı zamanda etnik temizlik suçundan da suçlu olacaktır. Vicdan sahibi hiçbir Amerikalı bunu kabul etmemelidir" dedi. (DIŞ HABERLER)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Dört yılda 750 bin yeni çocuk işçi

Dört yılda 750 bin yeni çocuk işçi

Bizzat Erdoğan’ın, pandemiyi ‘üretim ve lojistik üssü olma fırsatı’ olarak işaret ettiği 2020’den bu yana ucuz emek eksenli dönüşümün çarpıcı sonuçları ortaya çıkıyor. ‘Üretim, ihracat’ gibi sloganlarla pazarlanan dönüşüm, çocuk emeğini de başta sanayi olmak üzere sermayenin hizmetine sundu. Bu dört yılda 750 bin çocuk daha resmi rakamlara işçi olarak geçti.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Gençlerin sokak eylemlerine atıfta bulunan Bahçeli, "Öğrencinin yeri okuldu, sınıftır, kütüphanedir" dedi.

Evrensel'i Takip Et