Latmos’taki madene verilen ÇED gerekli değildir kararının iptalini Danıştay da onayladı
Aydın Muğla il sınırındaki Beşparmak (Latmos) dağında, bulunan Kormad Kuvars Maden Ocağının kapasite artışı projesine verilen "ÇED Gerekli Değildir" kararının iptalini Danıştay onayladı.
![Latmos’taki madene verilen ÇED gerekli değildir kararının iptalini Danıştay da onayladı](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/227655.jpg)
Arşiv | Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel
Özer AKDEMİR
Aydın Muğla il sınırındaki Beşparmak (Latmos) dağında, Çavdar Köyü Kocakovanlık Mevki'nde bulunan Kormad Kuvars Maden Ocağının kapasite artışı projesinin iptal kararı Danıştay tarafından da onandı. Şirketin Kapasite Artışı talebine Aydın Valiliği tarafından verilen "ÇED Gerekli Değildir" kararı Aydın 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.
AYDIN 1. İDARE MAHKEMESİ İPTAL ETMİŞTİ
Aydın 1. İdare Mahkemesinin oy birliği ile iptal ettiği ÇED Gerekli Değildir kararı şirket ve Bakanlık tarafından Danıştay’da temyiz edilmişti. Danıştay 4. Dairesi temyiz gerekçelerinin kararın iptali için yeterli olmadığı ve yerel mahkemenin iptal gerekçelerinin hukuki olduğu sonucuna vardı. Aydın 1. İdare Mahkemesi iptal kararını dava sürecinde yapılan bilirkişi keşfi sonrası hazırlanan rapora dayandırmıştı. Kararda “bilirkişi raporunun bir bütün halinde değerlendirilmesinden proje sahasının yakın çevresindeki zeytinlik alanlara, dikili tarım alanlarına, çevre, toprak ve su rejimine olumsuz etki edecek olması nedeniyle dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır” denilmişti. Bölge çevre düzeni planında “orman alanı”, “mera alanı”, “tarım arazisi ve zeytinlik”, “Önemli Doğa Alanı” gibi vasıflarla işaretlenirken, 1. derece arkeolojik sit alanı ve etkileşim bölgesinin de içinde yer alıyor.
“YEDİĞİM DAYAK BİNLERCE CANI KURTARDI”
Latmos Platformu tarafından Danıştay kararı ile ilgili yapılan açıklamada “Başta hukukçumuz Mehmet Çilsal olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz, o muhteşem doğa için çok büyük bir kazanım oldu” ifadelerine yer verildi.
İhsan Garagöz | Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel
Köyünün dibindeki maden işletmelerine karşı çoğunluğu tek başına açtığı davalarla gündeme gelen Çavdar Köyü eski muhtarı İhsan Garagöz, Danıştay kararı ile ilgili gazetemize yaptığı açıklamada, Latmos’u korumak ve kesilen orman alanlarının yağmalanmasını önlemek için mücadele ederken şirket çalışanlarının fiziksel saldırısına uğradığını belirterek, “bu dayaktan sonra daha da bilendim açıkçası. Bir dayak yedik binlerce canlıyı kurtardık. Mücadeleye devam!” dedi.
LATMOS DÜNYANIN ENDER JEOLOJİK VE TARİHİ ALANLARINDAN BİRİSİ
Dünya üzerinde ender görülen jeolojik yapılardan birisi olan Latmos dağı, 8500 yıllık kaya resimleri, fıstık çamları ve zeytincilik cenneti olarak biliniyor. Son yıllarda özellikle kuvars ve feldspat madenleri tarafından delik deşik edilen dağın eşsiz jeolojik ve tarihsel dokusunun korunması, dağın Milli Park ve jeopark ilan edilmesi talebiyle bölgedeki çevre örgütleri tarafından yıllardır birçok girişimlerde bulunuluyor.
Evrensel'i Takip Et