“Ülkede depremle ilgili örnek bir çalışma ortaya konulmadı”
6 Şubat depremleri sonrası ülkede örnek bir çalışmanın ortaya konulmadığını belirten JMO Odası İzmir Şube Başkanı Koray Önalan “Ege’deki deprem fırtınasına karşı önlem alınmalı” dedi.
Ramis SAĞLAM
ramissaglam@hotmail.com
İZMİR- Maraş merkezli depremlerin ikinci yılında, depreme yönelik ne yapılacağına dair örnek bir çalışma ortaya konulmadığını söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) İzmir Şube Başkanı Koray Önalan ile 6 Şubat Depremi sonrasını ve Santorini’de yaşanan deprem fırtınasını konuştuk.
“KALICI KONUT SORUNU ÇÖZÜLMEDİ”
Maraş merkezli depremlerin üzerinden geçen iki yıllık uzun süreye rağmen barınma sorununun hâlâ çözülmediğini, kalıcı konutlara ihtiyaç olduğunu söyledi.
Deprem bölgesinde hâlâ konteynırlarda, çadırlarda yaşayan yurttaşların olduğunu belirten Önalan, “Birinci öncelik yurttaşların kalıcı konut sorununun çözülmesi olmalıydı” dedi. Önalan, 6 Şubat Depremlerinin Türkiye’de bir paradigma değişikliğine yol açmadığını sözlerine ekledi.
“ZEMİNE, BİNAYA VE SİSTEME GÜVEN YOK”
Vatandaşların büyük bir çoğunluğunun korku içinde yaşadığını belirten Önalan, “İnsanlar oturdukları binaların zeminine, binalarına güvenmiyorlar. En kötüsü de sisteme güvenmiyorlar. Dolayısıyla insanlar deprem tehdidi ve tehlikesi olduğunda tedirgin olmaya devam ediyorlar. Böyle bir ülkede deprem tehdidi altında sürekli yaşamak ve sürekli güven bunalımı içerisinde olmak insanlarımızı güvensizliğe itti. Depremden sonra sadece on binlerce yurttaşımızı değil ülke olarak itibar kaybı yaşadık” ifadesini kullandı.
SANTORİNİ DEPREM FIRTINASI DEVAM EDİYOR
Ege Denizinin dünyanın sismik aktivite açısından en yoğun bölgelerinden bir tanesi olduğuna vurgu yapan Önalan, “Santorini Adasının Kuzey Doğusunda son bir haftadır süren sismik aktivite bilim insanlarını iki ayrı neden üzerinden böldü. Bazı bilim insanları volkanizmaya, bazıları da tektonizmaya bağlıyor. Yunanistan’daki bilim insanları da dâhil olmak üzere yoğun bir kafa karışıklığı var. Çünkü bu durum çok karşılaşılan bir durum değil. Şu ana kadar büyüklüğü 4-4,5 bandında devam eden ve kesilmeyen bir deprem fırtınası var. Nedeni ne olursa olsun her iki durumda da Türkiye için felaket olacaktır” bilgisini paylaştı.
“7,8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM TSUNAMİ YARATABİLİR”
Uzun süredir kıyılarımızın yağmalandığına dikkat çeken Önalan, “Bu deprem fırtınasının belli bir süre sonra duracağını umut ediyoruz. Eğer yaşanan depremler faydan kaynaklanıyorsa, bu fay hattının daha önce 7,8 büyüklüğünde bir deprem ürettiğini biliyoruz. Böyle büyüklükteki bir depremi tekrar üretirse kıyılarımızda çok ciddi bir tsunami tehlikesi olabilir. Tsunamiden dolayı kıyılarımızın çoğunluğu sular altında kalacak” uyarısını tekrarlarken volkanik aktiviteye de dikkat çekti.
Volkanik patlamanın sadece kıyılarımız için değil Ege Bölgesi, hatta kuzey yarım kürenin büyük bir bölümü için tehlike oluşturacağını söyleyen Önalan sözlerini şöyle sürdürdü, “3600 yıl önce patlamış bir volkandan söz ediyoruz. Bu yanardağın tekrar patlaması durumunda kısa ve uzun süreli iklim değişikliğine, asit yağmurlarına, küllere sebep olacaktır. Bu durum hem doğal yaşamı hem de insan yaşamını çok ciddi etkileyecektir. İkisinin de olmamasını diliyoruz. Ama bu dileklerimiz bizim sadece dileğimizle kalmamalı ülkemizdeki bizi yöneten gerek merkezi idare gerekse yerel yönetimler böyle bir aktivitenin olmasına bağlı olmadan ülkemizin bir gün böyle bir tehditle karşı karşıya kalacağını düşünerek mutlaka planlama yapılmalıdır” dedi.
Evrensel'i Takip Et