Oğlaklı’da konutlar teslim edildi, sorunlar diz boyu
6 Şubat 2023’te Maraş merkezli yaşanan depremlerde yaşanan yıkımın üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söz verdiği 650 bin deprem konutunun henüz yarısına bile ulaşılmış değil.
Elif Ekin Saltık
Diyarbakır
6 Şubat 2023’te Maraş merkezli yaşanan depremlerde yaşanan yıkımın üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söz verdiği 650 bin deprem konutunun henüz yarısına bile ulaşılmış değil.
TOKİ tarafından Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı Oğlaklı Mahallesi’nde 5 etaptan oluşan 6 bin 40 konutun yapımı devam ederken, konutlara geçen ev sahipleri pek çok sorundan şikayetçi. Oğlaklı TOKİ şehir merkezine 25 km uzaklıkta. Bir yurttaş “Biraz daha gitseniz Siverek’e varırsınız” diyor. Merkezden Oğlaklı’ya gitmek için özel aracınız yoksa en kötü ihtimalle 3 vesait yapmak zorundasınız. Etaplar da birbirinden uzak ve bir ring aracıyla etaplar arasında gidebiliyorsunuz.
“VİCDANLI OLAN BUNU YAPAR MI?”
Bindiğim otobüs okul servis aracı gibi. Hem lise öğrencileri hem de anneleriyle birlikte ilk öğretim öğrencileri otobüste. Otobüste sohbetimiz başlıyor, bir kadın 3. etapta konteynerden yapılma prefabrik gibi bir okul olduğunu söylüyor ama kapasitesinin yetersizliği nedeniyle çocuğunu şehir merkezindeki bir okula götürüp getiriyor: “Servis vardı kaldırdılar. Pek çok anne baba büyük zorluklarla çocuklarını her gün okula götürüp okuldan alıyor. Eşim inşaat işçisi, işi gidebilmek için sabah 4’te kalkmak zorunda. Şehir merkezine gidip gelmek neredeyse 3 saat. Ulaşım en önemli problemimiz. Market yok, hastane yok, geçici bir sağlık ocağı var ama yetersiz. Ambulans bekletiliyor diyorlar ama nerede bilmiyoruz. Alışverişimizi şehir merkezinden yapıp geliyoruz. Her yer inşaat alanı. Güvenlik desen yok, korkuyoruz. Belli bir saatten sonra buraya ulaşmak çok zor. Henüz ödemeler başlamadı, ne ödeyeceğimizi bilmiyoruz. Vicdanlı olan bunu yapar mı? Bizi buraya attılar resmen. Vicdanlı bir gazeteci isen bunların hepsini yaz” diyor.
“BÜYÜK UMUTLARLA YERLEŞMİŞTİK AMA…”
Sorunların daha çok 3. ve 4. etapta yaşandığı bilgisi nedeniyle o etaplarda inip yürüyerek devam ediyoruz. Kimi yerlerde kepçeler çalışıyor. Bina önlerinden çöpler yığılmış. Binaların ortasında çocuk parkı var ancak parkın da her yanı çöp dolu. Binaların kapıları açık, isteyen istediği gibi girip çıkabilir. Bu durum da yurttaşları güvenlik açısından tedirgin ediyor. Sohbet ettiğimiz Vahap isimli bir yurttaş hırsızlığın artmasından endişe ettiklerini ifade ediyor. Diğer sorunları ise şöyle anlatıyor: “Konutlar pek çok eksikle teslim edildi. Birçok dairede zil ziller çalışmıyor, kimi yerlerde asansörler çalışmıyor, malzeme eksikleri var, kimi yerlerde doğal gaz yok, zeminde su kaçağı var. Kaldırımlar vs. kırık dökük. Aidatlar çok yüksek, hizmet yok. Büyük umutlarla yerleştik buraya ancak sorunlarımızın üzerine bir de bu sorunlarla boğuşuyoruz.”
3 AY ÖNCE TESLİM ALIP OTURAMADIĞI EVE AİDAT ÖDÜYOR
Teslim edilen konutlarda eksiklerin giderilmemesi nedeniyle hâlâ kirada oturan ve sorunlarının çözülmesini bekleyenler de var. Bu yurttaşlardan biri de Aziz. 4. etaptaki evini 5 Kasım’da teslim aldığını ve yerleşmek için eksiklerin tamamlanmasını beklediğini söyleyen Aziz, “Peteklerin açma kapama derecelerini bile iki ay sonra takacaklarını söylüyorlar. Yüklenici firma Dibay, üç aydır teslim almışım konutu ama kime söylesem ‘Git istediğini yere söyle, şikayet et’ diyorlar, ‘Elimizde malzeme yok’ diyorlar. Madem tamamlanmadı niye teslim edildi konutlar? Hem kira ödüyorum hem eksikleri kendim tamamlamaya çalışıyorum” şeklinde konuşuyor.
Dairelere takılan peteklerin oksitlendiğini, evin dört odasındaki tüm duvarların su çektiğini belirten Aziz şu sözlerle devam ediyor: “Binanın altından üstüne kadar su çekmiş. Yalıtım yapılmış güya ama yağmur yağdığı zaman tekrardan su çekecek mi göreceğiz. Çeşmeler takılmamış, parkeler kırık. Hangi birine sayayım bilmiyorum ki. Böyle sorumsuzluk olur mu? Yönetim ‘Benimle ilgisi yok’ diyor ama para alıyor. Geçen ay 2750 lira aidat ödemişim oturmadığım eve.”
Evrensel'i Takip Et