6 Şubat 2025 15:23
/
Güncelleme: 15:57

Savunma sanayiinde 30. dönem grup sözleşmesi taslağı: T. Harb-İş TİS için ilk 6 ayda yüzde 140 zam istedi

Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı Sahil Güvenlik Komutanlığı, Askeri Fabrika ve Tersane İşletme AŞ’de (ASFAT) örgütlü Harb-İş ile Türkiye Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) arasındaki ilk görüşme dün yapıldı. Görüşmede sosyal haklar ve ücret maddeleri dışındaki maddeler görüşüldü. Ücretle ilgili maddelerin ise bir sonraki görüşmede konuşulacağı duyuruldu.

Harb-İş’in hazırladığı taslakta; brüt saat ücreti 66.67 TL’den düşük olan olan işçilerin ücretlerinin 66.67 TL’ye çekilmesi, ardından yüzde 70 arıtılması ve 20 bin lira seyyanen zam yapılması, bunun üzerine birinci altı ay saat ücretlerine yüzde 45 zam yapılması isteniyor. İkinci altı ay yüzde 15 istenen taslakta sonraki altı aylar içinse sırasıyla yüzde 15’er zam talep ediliyor.

Taslağa göre ilk 6 ay brüt ücretlere yüzde 140 civarında zam isteniyor.

Ayrıca taslakta birinci altı aylık dönemde her ay, 1595 lira sosyal yardım, Ramazan Bayramı’nda 15 bin lira, Kurban Bayramı’nda 25 bin lira, yakacak ödeneği kapsamında birinci yıl 12 bin lira, ikinci yıl 18 bin lira, kreş ödeneği kapsamında bir çocuk için birinci yıl 5 bin lira, ikinci yıl 8 bin lira. Öğrenim gören her çocuk başına birinci yıl 10 bin lira, ikinci yıl 15 bin lira, kira ödeneği kapsamında birinci yıl 15 bin lira, ikinci yıl 20 bin lira ödenmesi gibi talepler de yer aldı.

Türk-İş ve Hak-İş ise toplu sözleşme masasına en düşük brüt ücretlerin günlük 2 bin liraya çıkarılması, tüm işçilere 20’şer bin lira seyyanen zam yapılması, buna ek olarak 2025’in ilk 6 ayı için yüzde 20 zam yapılması talepleriyle oturacak. Böylelikle kamudaki en düşük brüt ücretin 72 bin liraya çıkarılması isteniyor. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

Evrensel'i Takip Et