Bakiye eksi 101 bin lira, ücret zammı piyasa insafında
Tekstilde ücret zammı ‘piyasa koşullarını izleme’ bahanesiyle mart ayına ertelendi. Banka hesabının eksi 101 bin lirada olduğunu kaydeden işçi, “İki yıldır ne eşim ne de ben giyim alabiliyoruz.” dedi.
![Bakiye eksi 101 bin lira, ücret zammı piyasa insafında](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/196237.jpg)
Arşiv | Fotoğraf: DHA
Tuncay SAĞIROĞLU
tuncaysagiroglu@hotmail.com
Çorlu’da bazı tekstil fabrikalarında patronlar yeni yıl zammını mart ayına erteledi. Türkiye’de başta tekstil olmak üzere sendikasız iş yerlerinde yeni yıl zamları şubat ayında belirleniyor. Tekstil boya-apre, örgü, iplik fabrikalarında sendikasız çalışan makine operatörleri 26 bin lira ile 28 bin lira arasında ücret alıyor. Çorlu’da işçiler ücretlerin en az 50 bin lira bandına çıkarılmasını istiyor.
Şubat ayının ilk haftası geride kaldı. Ancak fabrikaların birçoğunda zamlar hâlâ belirsiz. Sendikasız çalışma nedeniyle işçiler ücret zamlarını ücretleri aldığında öğreniyor.
Sadırlar Alians Tekstil Fabrikasında çalışan ve bankadaki hesap bakiyesinin eksi 101 bin lira olduğunu kaydeden bir işçi, “Fabrikada ücretler 29-30 bin lira. Şu an aldığım ücret ile geçinme şansımız yok. İki çocuğum var. İlkokula giden çocuğumun öğretmeni 1500 liralık yardımcı kitap istemiş. Ev sahibim kirayı bu ay 10 bin 500 liradan 17 bin liraya çıkardı. Bankadaki ek hesabım eksi 101 bin lira. Her ay 4-5 bin lira faiz ödüyorum. İki yıldır ne eşim nede ben giysi alabiliyoruz. Ay sonu gelince fabrikada işçiler birbirinden 50-100 lira borç istiyor. Ama kimsede olmuyor. Bu koşullarda ücretler 50-60 bin lira arasında olmalı” dedi.
Zamlar mart ayına ertelendi
Gelişim Tekstil, Perge Tekstil gibi fabrikalarda zamların mart ayında belirleneceği ve ocak ayı zam farklarının verileceği işçilere bildirildi. Yaklaşık 300 işçinin çalıştığı Perge Tekstil’de uzun süredir çalışan bir işçi, “Fabrikada ücretler 27 bin lira. Bu para ile ay sonunu getiremiyoruz. Yeni yıl ile birlikte zamlı çalışıyoruz. Ama zammın daha ne olduğunu bilmiyoruz. Biz iyi bir zam beklerken fabrika yönetimi zammın mart ayında belirleneceğini, ama farkın verileceğini duyurdu. Zam ile alacağımız para ile kısa bir sürede olsa bir iki pazar yapabiliriz diye umutlanıyorduk. O da kursağımızda kaldı. Patronlar hep kendilerine göre her şeyi planlıyor. İşçilerin çektiği sorunlar hiç umurlarında bile değil” dedi.
Sendika yok, zamları patron belirliyor
Gelişim Tekstil de zammı mart ayında açıklayan fabrikalardan biri. Ortalama ücretlerin 27 bin lira olduğu fabrikada işçiler 2024’ün temmuz ayından bu yana 4 bin liralık market çeki alıyor. Patronun zammı mart ayına ertelemesine ilişkin “Piyasa koşullarını izlemek” gerekçe gösteriliyorken, işçi “Ama bizim bir dakika dahi bekleyecek mecalimiz kalmadı” dedi.
“Piyasayı patronlar belirliyor” Gelişim Tekstil işçisi, “Biz patronların belirlediği piyasaya uymak zorunda değiliz. Birlik olup bizim insanca yaşayabileceğimiz bir ücret istiyoruz. Hükümetin belirlediği yüzde 30 zam bizim yaramıza merhem olmaz. Zam döneminde patronlar bilinçli olarak işleri azaltıyor. Şu an örgü bölümü çalışıp stok yapıyor. Ama malı işlemeye vermiyor” ifadelerini kullandı.
Evrensel'i Takip Et