7 Şubat 2025 05:16
/
Güncelleme: 05:18

TÜÖBİK'e giderken: İktisada bir başka gözle bakmak

Ana akım iktisadın arkasında bulunan ideolojik tavır; tam bilimsellik kazanamamış metodolojisini ve somut gerçeklerle uyuşmayan ön kabullerini oluşturuyor.

TÜÖBİK'e giderken: İktisada bir başka gözle bakmak

Alp

Bilkent Üniversitesi

Geçtiğimiz hafta Ankara Üniversitesi Arş. Gör. Ekin Bal, 22. TÜÖBİK kapsamında Diyalektik Araştırmalar Topluluğu ve Bilkent öğrencileriyle buluştu. “İktisatta Ana Akımın Dışına Çıkmak” adı altında gerçekleştirilen etkinlikte; iktisadi araştırmanın mantığı, iktisadın ideolojik ekseni ve akademik iktisadın güncel durumu masaya yatırıldı.

İKTİSADIN İDEOLOJİK EKSENİ: EKONOMİ POLİTİK

Katılımcıların çoğunluğunu oluşturan iktisat öğrencileri, akademinin her yanında olduğu gibi Bilkent’te de verilen iktisadi eğitimin tekdüzeliğinden bahsetti. Öğrenciler tekdüzeliğin bir rastlantı olmadığını, aksine sermayenin kendi ihtiyaçlarına göre eğitimi ve akademik alanları şekillendirmesinin bir sonucu olduğu değerlendirmesine vardı. Sonrasında, mevcut iktisadın araştırma yöntemlerinin doğa bilimlerinin deney-gözlem üzerine kurulu yönteminden ziyade istatistiksel verilerden çıkarım yapan sosyal bilimlerle benzerlik gösterdiği ortaya konuldu. Fakat teorilerin genel kabulü açısından doğa bilimleriyle benzerliğine dikkat çekildi. Ana akım (ortodoks) iktisat ve dışlanan heterodoks iktisadın ortak kökenleri üzerinden devam eden tartışma, ana akım iktisadın arkasında bulunan ideolojik tavra vardı. Bu ideolojik tavrın; ana akım iktisadın sonuçlarındaki uyuşmazlığını, tam bilimsellik kazanamamış metodolojisini ve somut gerçeklerle uyuşmayan ön kabullerini oluşturduğu tartışıldı. Böylece ideolojinin ana akım iktisatta oynadığı rolün altı çizilirken, konu bu ideolojik yapılanmanın karşısında takınılan vurdumduymazlığın, bu ideolojik yapıların devamlılığını, onları tekrar tekrar üreterek sağladığı ve bu vurdumduymazlığı aşarak mevcut ideolojik yapılarla nasıl mücadele edilmesi gerektiğine geldi.

MÜCADELE ARACI OLARAK TÜÖBİK

Mücadelenin mevcut akademik temeller üzerinden yürütülmesinin yeterli olmayacağı, bu temellerin kendilerine karşı bir cephe alınması gerektiği yönünde karar kılındı. Ayrıca bu mücadelenin kitlesel, mücadele edilen akademik yapı gibi organize bir karaktere sahip olması gerektiğine ve bu kitleselliğin sağlanmasında iktisatçıların akademik zeminde ideolojik öğelerle mücadeleyi yayma sorumluluklarına dikkat çeken Ekin Bal, halihazırda bu prensiplerle hareket eden TÜÖBİK’ten bahsetti. Zaten benzer prensiplerle, TÜÖBİK’ten ilham alarak kurulan ve öğrencilerin kendi ilgileri doğrultusunda tasarlayabildiği bilimsel bir tartışma, eğitim ve araştırma ortamı yaratmayı benimseyen Diyalektik Araştırmalar Topluluğu’ndan TÜÖBİK’e katılmayı düşünen öğrencilerse katılma nedenlerinden bahsedip seçtikleri araştırma konuları üzerine konuştular.

Evrensel'i Takip Et