7 Şubat 2025 12:39
/
Güncelleme: 13:53

Netanyahu: Suudi Arabistan Filistin devleti istiyorsa kendi topraklarında kursun

Netanyahu, Suudi Arabistan'ın İsrail ile normalleşme için Filistin devletinin kurulması şartına atıfta bulanarak, "Filistin devleti istiyorlarsa Suudi Arabistan'da kurabilir" dedi.

Netanyahu: Suudi Arabistan Filistin devleti istiyorsa kendi topraklarında kursun

Fotoğraf: Khalil Ramzi Alkahlut/AA

Trump yönetimi Gazze'yi işgal planıyla Filistin devletini tamamen tarihe gömmeyi planlarken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suudi Arabistan'ın İsrail ile normalleşme için Filistin devletinin kurulması şartına karşı, "Filistin devleti istiyorlarsa Suudi Arabistan'da kurabilir" dedi.

Netanyahu, resmi ziyaret için bulunduğu ABD'de İsrail'in Kanal 14 televizyonuna gündeme dair açıklamalarda bulundu. Netanyahu, Filistin devletinin kurulmasını kabul etmeyeceğini, Filistin devletinin kurulmasının Hamas'a zafer, İsrail'e yenilgi olacağını savundu. Suudi Arabistan'ın İsrail ile normalleşme için bağımsız Filistin devletinin kurulması şartına dair görüşü sorulan Netanyahu, "Filistin devleti istiyorlarsa Suudi Arabistan'da kurabilirler. (Suudi Arabistan) Geniş topraklara sahipler." ifadesini kullandı. Netanyahu, Filistin devletinin kurulması şartıyla herhangi bir ülkeyle normalleşmeyi kabul etmeyeceğini söyleyerek, "İsrail devletini tehlikeye atacak bir anlaşma yapmayacağız." dedi.

Suudi Arabistan Trump'ı yalanladı

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan'ın İsrail ile normalleşme için Filistin devletinin kurulması şartından vazgeçtiğini iddia etmişti. Bu açıklamadan kısa süre sonra Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Trump'ın iddiasını yalanlayan yazılı bir açıklama yaparak, Filistin devletinin kurulması konusundaki tutumunun kesin ve sarsılmaz olduğu ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın da bu tutumu hiçbir koşulda yoruma yer vermeyecek şekilde açık ve net bir biçimde teyit ettiği belirtilmişti.

Gazze'yi yoketme planı

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da kabul ettiği İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile düzenlenen ortak basın toplantısında, ABD'nin Gazze Şeridi'ni "devralacağını" söylemişti. Trump, "Gazze'deki Filistinlilerin başta Mısır ve Ürdün olmak üzere komşu ülkelerde inşa edilecek yeni yerleşim yerlerine gitmelerinin çok daha iyi olacağını" savunmuştu. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio da Trump'ın Filistinlileri zorla yerlerinden etme ve Gazze'yi "devralma" planıyla bölgenin "yeniden inşasına katkıda bulunabilecek ülkeleri harekete geçirmeye" çalıştığını savunmuştu. Rubio, Filistinlilerin geri evlerine dönüp dönemeyeceğine ilişkin soruya ise Gazze'nin yeniden inşası için insanların "geçici olarak başka yerde yaşaması gerektiği" şeklinde yanıt vermişti. (Dış Haberler)

Evrensel'i Takip Et