7 Şubat 2025 16:40

Gebze Emek ve Demokrasi Güçleri: Unutmuyoruz, affetmiyoruz, hesap soracağız!

Kocaeli — Gebze Emek ve Demokrasi Güçleri, 6 Şubat depreminin ikinci yılında Gebze Kent Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Deprem değil rant öldürür" ve "Sermayeye değil halka bütçe" sloganları atıldı. 

Basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Kocaeli 2 No'lu Şube Başkanı Sinan Kaya, "Mevcut iktidar bugüne kadar depremzedelerin sorunlarını çözmek adına bütçeden 2 Trilyon TL'ye yakın kaynak ayırdığını açıkladı. Buna ek olarak Milli Dayanışma adı altında bir paket çıkardı. Halktan alınan KDV, ÖTV. Motorlu Taşıtlar Vergisi gibi vergiler fahiş oranda artırıldı. Ama bu kaynakların nereye, kime gitti belli değil. Aradan geçen iki yıla rağmen deprem bölgesinde hala tek bir çivinin çakılmadığı, molozların dahi kaldırılmadığı yerler var. Binlerce insan hala çadırlarda yaşamaya devam ediyor. Yüz binlercesi 21 metre karelik teneke konteynerlerde, konteyner kente dönüşmüş şehirlerde kaderine terk edilmiş durumda. Barınma, sağlıklı beslenme ve eğitim sorunları başta olmak üzere, en temel ihtiyaçların karşılanmasında yaşanan sorunlar sürüyor” dedi.

2 Nisan 2023'de deprem bölgesini ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bir yıl içinde 319 bin konut yapıp depremzede vatandaşlarımıza teslim edeceğiz” sözlerini hatırlatan Kaya, “Aradan iki yıl geçti. Şimdi de kalkmış '201 bin 431 bağımsız birimi hak sahiplerine teslim etmenin bahtiyarlığını yaşadık' diyerek depremzedelerle dalga geçiyor. İşsizlik, kayıt dışı çalışma, sömürü diz boyu. Buna rağmen en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz hale gelen, yerinde dönüşüm için başvuran depremzedeye hibe adı altında 750 Bin TL kredi vermeyi teklif ediyorlar" diye konuştu.

“Emek ve demokrasi mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz”

"Depremlerin, sellerin, doğa olaylarının binlercemizi yaşamdan koparan birer felakete dönüştürüldüğü, bizim payımıza her seferinde acıların, yıkımların düştüğü, ekmeğimizin her geçen gün küçüldüğü, haklarımızın, özgürlüklerimizin ortadan kaldırıldığı bu bozuk düzende sağlam çark olmaz" diyen Kaya, “İnsana, emeğe, doğaya düşman bu bozuk düzene, bu köhne sisteme karşı emek ve demokrasi mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı. 

“Halkın ölüm fermanını imzaladılar” 

Kocaeli'deki okulların depreme dayanıklı olup olmadığına dair çalışma yürüttüklerini belirten Kaya, "İlimizde toplam 346 okul binasının depremde akıbeti ne yazık ki kötü. Milli Eğitim İlçe Müdürlükleri önünden, gazetelere yazdığımız yazılarla hep sorduk. Ancak sesimizi duyan olmadı. Okullar depreme dayanıklı mı dedik, önümüze bir rapor bile koymadılar ve 'devlet sırrı' diyerek, sakladılar. Sırlarını şimdi tüm Gebzeli kent emekçileriyle paylaşıyoruz. Sırları: bizlerim ve canlarımızın ölüm fermanı! Çocuklarımız ve biz eğitim emekçileri olası bir Marmara Denizi depreminde o okul binalarında olduğumuzda en az 180 bin öğrencimiz ve kamu emekçisi enkaz altında can pazarı verecek. Peki, can güvenliğimiz kime emanet? Bu MEB Bakanına mı? Görmezden gelen, vali, kaymakam ve ilçe milli eğitim müdürlerini mi? Eğer bugün bu okul binaları en azından güçlendirilmez veya baştan inşa edilmez ise öleceğiz. Kamudan tasarruf yapanlar, kendi saraylarından halkın ölüm fermanını imzalayanlar olacaktır" dedi.

Basın açıklamasının ardından TMMOB Gebze Bileşenleri, 6 Şubat depreminin ardından Gölbaşı Harmanlı Deprem Dayanışması yapımı "Üç Gün" filmini izledi. Filmin yönetmeni Çetin Ak ile bir söyleşi gerçekleştirdi. (Evrensel)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yoksulluk sınırı kırmızı çizgi

Yoksulluk sınırı kırmızı çizgi

600 bin işçiyi kapsayan kamu toplu sözleşmesi görüşmeleri dün başladı. Ek iş yapmadan geçinemez hale gelen işçilerin temel talebi yoksulluk sınırının üzerinde ücret. Kamuda 4 ayrı kuşaktan savunma sanayi işçilerinin aktardığı deneyimler de taleplerin ancak birlik olup, mücadeleyi göze alınca kazanılabildiğini gösteriyor.

Ücretler yoksulluk sınırının üzerine çıkarılsın

Vergi kesintileri yüzde 15’le sınırlı tutulsun

İkramiye ve ek ödemeler vergi kesintisi dışında bırakılsın

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Mardin’de kayyım 3 ayda 301 işçiyi işten attı.

Evrensel'i Takip Et