Gençler ‘kalifiye olmadığı’ için mi işsiz?
Gençlerin ‘iş beğenmemesi’ ve ‘kalifiye’ olmaması hem sermaye örgütleri hem de iktidarca genç işsizliğine bahane olarak gösteriyor. Peki TÜİK ve İŞKUR verileri bu iddialara ne diyor?
![Gençler ‘kalifiye olmadığı’ için mi işsiz?](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/237382.jpg)
Fotoğraf: Unsplash
TÜİK’in ekim 2024 tarihli verilerine göre Türkiye’de 15-24 yaş arasını kapsayan genç işsizliği yüzde 16.6 oldu. Bu işsizlik oranına ilişkin en çok öne sürülen iki iddia gençlerin ‘iş beğenmemesi’ ve gençlerin ‘kalifiye’ olmaması oluyor. Aynı iki iddia, gençlere yönelik güvencesiz istihdam biçimlerinde de hem iktidar hem de sermaye gruplarınca sık sık kullanılıyor. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinin üniversite mezunu gençlerin ilk işini bulma süresine ve aldıkları ücrete ilişkin verileri gençlerin ‘bulduğu işlerin’ durumunu ortaya koyuyor. Örneğin psikoloji mezunu gençlerin yüzde 34.6’sı, felsefe mezunlarının yüzde 31.9’u, harita mühendisliği mezunlarının yüzde 30.1’i, iç mimarlık mezunu geçlerin yüzde 34.9’u asgari ücretle çalışmaya başlıyor. Psikoloji mezunlarının yüzde 38.6’sı, hukuk öğrencilerinin yüzde 20.4’ü, bilgisayar mühendisliği öğrencilerinin yüzde 20.9’u, coğrafya mezunlarının yüzde 46.7’si mezun olduktan sonra bir yıldan daha uzun sürede iş bulabiliyor.
Meslek lisesi ya da meslek yüksekokullarına ilişkin patronların öne sürdüğü bir başka konu ise bu okullardan mezun olan gençlerin patronların ‘kalifiye’ iş gücü arayışına cevap veremediği oluyor. Ancak İŞKUR’un istihdam verileri bunu yalanlıyor. İŞKUR’un 2023 yıl sonu raporunda açık iş istatistikleri, sermayenin iş gücü arayışında belirtilen en yüksek oranda belirtilen şartın ‘Herhangi bir eğitim düzeyi aramıyorum’ olduğu görülüyor. Raporda yer alan açık işlerde talep edilen eğitim düzeyi verilerine göre açık işlerin yüzde 41.6’sında herhangi bir eğitim düzeyi aranmıyor. Yüzde 18.9’unda lise altı, yüzde 18.5’inde genel lise, yüzde 10.1’inde meslek lisesi, yüzde 7.1’inde lisans, yüzde 2.7’sinde meslek yüksekokulu, yüzde 0.3’ünde lisansüstü mezunu olma şartı aranıyor. Yani bugüne kadar gençlerin işsizliğine ilişkin öne sürülen bu bahane bizzat İŞKUR verilerince yalanlanıyor. (Haber Merkezi)
Evrensel'i Takip Et