9 Şubat 2025 17:30
/
Güncelleme: 17:45

KFC ve Pizza Hut işçileri Bursa'da eylem yaptı: Hakkımızı istiyoruz

Bursa - Yum Brands ile İş Gıda arasındaki anlaşmanın sona ermesiyle KFC ve Pizza Hut işçisi işsiz kaldı. Bursa’da KFC ve Pizza Hut işçileri, hakları için Kent Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada, “İki uluslararası dev firmanın franchise ortaklıklarının bozulmasının faturası biz işçi ve emekçi insanlara kesiliyor. İş Gıda A.Ş. tarafından yapılan (konkardato) çağrısı sunî olup, şirketin geçmiş kayıtlarının incelenmesi gerekmektedir. Krispy Kreme, ve İş Teknik'e devredilen maddi ve gayri maddi varlıklar incelenmelidir. Maddi zorluklar yaşadığımız süreçte Peyman'dan alınan kredinin farklı amaçlar için kullanıldığını düşünmekteyiz. İlkem şahine ait olan Jant fabrikası, tedarik sorunları yaşadığımız bir dönemde satın alındı. Maddi ve manen zorlandığımız bu dönemde Krispy Kreme şubeleri açıldı. Burada ocak ayında günlerce çalışmış olup şirket tarafından maaşını alamayan insanlar mevcutken, Krispy Kreme çalışanlarına geçen ay ikramiye verildiği” hatırlatıldı.

"3 ay boyunca maaş gelmeden nasıl geçineceğiz?"

“Bu kadar insanın emekleri ve senelerce ödenmeyen primleriyle 50 milyonluk bir malikane satın alındı, nasıl rahat oturuyorsunuz” diye sorulan açıklamada “Maaşlarımızın garanti fonundan karşılanacağı söylendi, fakat garanti fonunun da 3 ayın sonunda ödeme yapacağı, şirkete atanan komiserler tarafından belirtiliyor. Soruyorum sizlere 3 ay boyunca maaş gelmeden nasıl geçineceğiz? Bu süreçte farklı bir firmada çalışamıyoruz, çünkü sözleşmemizde farklı bir firmada izinsiz çalışmamız halinde, iş akdimizin haklı sebeple sonlandırabileceğini belirtmiştiniz. Bu süreçte farklı bir firmada sigortalı olarak çalışabilecek miyiz?  Bizler, binlerce KFC ve PH çalışanı, İş Gıda'nın devralması ve süreci her geçen gün yanlış yönetmesi, sadece kendi finansal çıkarlarını tasarlayıp şirketi bu konuma getirmesi sonrası mağdur ve terk edilmiş durumdayız. Bize net bir açıklama yapılmadı. Şu anda algı yönetimi ve kurbanı oynama İş gıda ve Yum brands üzerinde yapılıyor. Tasarlanan her şey tamamen şirketin kendi çıkarları için olup, devletimizin kandırılması söz konusudur" denildi.

Bursa'da KFC ve Pizza Hut çalışanlarından eylem

Fotoğraf: Evrensel

"Hakkımızı sonuna kadar savunacağız"

İlkem Şahin üst ve alt şirketlerdeki ilişkilerin bozulmuş olmasından iş ve işçiler kesinlikle sorumlu değillerdir vurgusu yapılan açıklamanın devamında şunlar söylendi: “Ailelerimizle birlikte yaklaşık 25.000 insanın mağduriyete ve açlığa terkedilmiş olmalarını nasıl seyredebiliyorsunuz? Haksız bir şekilde mahkeme ve kayyumlarla zaman kazanarak bizleri oyalamayın. Haftalardır sorunlarımıza çözüm bulunacağı nedeniyle sabretmekte ve beklemekteyiz. Fakat gün geçtikçe görüyoruz ki, her şey gittikçe aleyhimize hitap edecek bir şekil almaya devam ediyor. Çoluk çocuğumuzun geleceğini, yıllara dayanan emeklerimizin değerlerini kimseye bırakmayacağımızı ve hakkımızı sonuna kadar savunacağımızı burada bulunan işçi-emekçi kamuoyu ve halkımıza bildirmek isteriz. (Evrensel)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime  6 liralık ücret

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime 6 liralık ücret

Saray iktidarının “Milletimiz zenginleşecek” propagandasını yaptığı Gabar petrolünün arkasında ağır bir işçi sömürüsü var. Günde 12 saat çalışma, taşeronlaştırma, sendikasızlık, yoksulluk sınırının yarısı bile etmeyen ücretler… Öyle ki sadece 12.5 saatlik üretim tüm işçilerin ücretini karşılıyor, geri kalan patronların kasasına akıyor.

Şırnak’ta bir günde çıkarılan petrol, Batman’da çıkarılanın yüzde 87 fazlası.

Serbest piyasada ham petrolün varil fiyatı yaklaşık 75 dolar.

İşçiler iki günde çıkarılan petrol kadar ücret alsaydı aylık ücret 160 bin lira olurdu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et