CHP Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli: Varlık Fonu acilen tasfiye edilmeli
Varlık Fonu’na ilişkin basın açıklaması yapan CHP Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, “Varlık Fonu bir an önce tasfiye edilmeli" dedi.
![CHP Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli: Varlık Fonu acilen tasfiye edilmeli](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/284134.jpg)
Fotoğraf: ANKA
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli Varlık Fonu’na ilişkin bir basın açıklaması yayınladı. Türeli, “Varlık Fonu Türkiye’nin mali geleceğini tehdit etmektedir. Bu yapının bir an önce tasfiye edilmesi gerekmektedir" dedi.
"Denetimsiz Türkiye Varlık Fonu, Sarayın gizli kasasına dönüştü"
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Rahmi Aşkın Türeli, Türkiye Varlık Fonu'nun (TVF) denetimsiz yapısına dikkat çekerek fonun şeffaflıktan uzak bir şekilde yönetildiğini belirtti. Türeli, "Resmen ikinci bir Hazine yarattılar. Denetimsizlikte ısrarlılar. Meclis'e yeterli bilgi verilmiyor. Türkiye’nin yurt dışındaki imajı açısından da fon üzerindeki bu sır perdesi kalkmadığı sürece ekonomi düzelmeyecektir" dedi.
"Denetim dışında, hazineye paralel bir Yapı"
Türeli, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülen TVF 2023 Yılı Denetim Raporları kapsamında hazırlanan 170 sayfalık Muhalefet Şerhi’ne dikkat çekerek, fonun hukuki ve ekonomik anlamda ciddi sakıncalar taşıdığını vurguladı. Türeli, "TVF'nin Sayıştay denetimi dışında tutulması, ihale mevzuatından personel rejimine kadar 30 farklı alanda muafiyete sahip olması, fona tamamen keyfi bir yönetim anlayışı kazandırıyor. Yönetim ve denetim açısından dünyada benzeri olmayan bir yapıyla karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.
"Türkiye'nin kaynakları yandaşlara mı aktarılıyor?"
TVF’nin kamusal denetimden kaçırılarak adeta ‘Saray’ın gizli kasası’ haline getirildiğini belirten Türeli, fonun kamu bankaları aracılığıyla yandaş şirketlere usulsüz kaynak aktardığını öne sürdü. "TVF’nin Hazine ile ilişkisinin şeffaf olmaması, bütçe açığını perdeleme işlevi görmektedir. Türkiye ekonomisinin geleceği açısından büyük bir tehdit söz konusudur" dedi.
Zarar eden şirketler, borç batağına sürüklendi
TVF bünyesinde bulunan BOTAŞ, PTT gibi önemli kuruluşların yanı sıra fon tarafından kurulan 10 şirketten 4’ünün ve 1 alt fonun zarar ettiğini belirten Türeli, "Denetim elemanları bu zararın nedenlerini inceleme gereği bile duymamışlar. Ayrıca, Türk Telekom’un yüzde 55’inin satın alınması sürecinde kullanılan 1.5 milyar dolarlık kredinin yarattığı kur riski konusunda da denetim raporlarında hiçbir değerlendirme bulunmuyor" cümleleriyle fonun kötü yönetildiğini vurguladı.
"Türkiye Varlık Fonu derhal tasfiye edilmelidir"
Türeli, TVF’nin bağımsız bir mali denetime tabi tutulmaması nedeniyle, ekonomiye yönelik ciddi riskler oluşturduğunu ifade etti. "Sermayesiz ve varlıksız bir şekilde kurulan TVF, ülke ekonomisinin yönetimi açısından büyük bir hata olmuştur. Şeffaf olmayan ve tamamen Cumhurbaşkanı’nın yetkisine bağlı bir varlık fonu, Türkiye’nin mali geleceğini tehdit etmektedir. Bu yapının bir an önce tasfiye edilmesi gerekmektedir" dedi. (Haber Merkezi)
Evrensel'i Takip Et