10 Şubat 2025 14:07
/
Güncelleme: 14:28

Gazeteciler Güney ve Aydın'ın ev hapsi cezası kaldırıldı

İzmir - Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Semra Turan ve Tolga Güney ile JINNEWS muhabiri Melike Aydın'ın mesleki faaliyetleri gerekçe gösterilerek "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması bugün İzmir 13'ncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Gazeteciler ve avukatlar duruşmada hazır bulunurken, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Selman Çiçek, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Temsilcisi Özgür Öğret ile Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği üyeleri de duruşmayı takip etti. 

Kimlik tespitinin ardından JINNEWS muhabiri Melike Aydın'ın savunması alındı. Aydın, mesleki faaliyetlerinin suç sayıldığını söyledi.

Aydın'ın avukatı Şükran Öztürk, "Buradaki amaç Melike'nin gazetecilik faaliyetlerinin engellenmesi. Gazeteci her meseleyi işleyebilir. Dosyada propaganda amacı taşıyan hiçbir haber yok. Bu anlamda müvekkile atılı suçları kabul etmiyoruz" dedi. 

Savcı, dinlenmeyen tanıkların dinlenmesi için gerekli işlemlerin yapılmasını istedi. Ayrıca adli kontrol talebinin devamını istedi. Avukat Şükran Öztürk, savcının talebini karşı çıkarak, adli kontrol şartının kaldırılarak beraat kararı verilmesini istedi. 

"Bizler gazeteciyiz"

Gazeteci Semra Turan da "Bizler gazeteciyiz. Kimseden talimat almayız. İlla bir talimat olarak algılanacaksa toplumun yaşadığı her sorun ve kamuoyunda duyulması gereken her olay bu ülkede yaşayan gazetecilere birer talimattır" dedi. Savcı Semra Turan hakkında "örgüt üyeliğinden" ceza talep etti. Avukatlar, süre talebinde bulundu. 

"Doğaya verilen her türlü zarar beni de ilgilendiriyor"

Tolga Güney, kendisinin "Marksist ekolojist" olduğunu söyleyerek, ekoloji haberleri için kimseden talimat almadığını kaydetti. Güney, "Bir gazeteci olarak buraya gözümü yumamaz, bunları yazmak için herhangi bir yerden talimat bekleyemezdim. Çünkü hepsini birebir yaşayan ve gören birisi olarak, gerçeklerin herkes tarafından bilinmesi benim sorumluluğum. Zaten ben de toplumdan bağımsız bir birey değilim ve doğaya verilen her türlü zarar beni de ilgilendiriyor. Bunu her gün kendi gözlerimle görürken bir yerden talimat beklememe gerek yok. İddianamede sıkça geçen Muğla Akbelen'de yaşanan ağaç kesimine ilişkin haberler ise benimle beraber onlarca gazeteci tarafından haberleştirildi. Birçok televizyon kanalı köyden canlı yayınlar yaptı. Hiç kimseye nereden talimat aldığı sorulmazken, benim bu haberi talimatla yaptığım iddia ediliyor. Fakat böyle bir olayı haberleştirmek değil haberleştirmemek için talimat almak gerekir" diye konuştu. 

Üzerine atılı suçlamalardan dolayı bir yıldır ev hapsinde tutulduğunu ifade eden Güney, çalışma alanının kısıtlandığını söyledi. Güney, beraatini istedi. 

Mahkeme, Melike Aydın ve Tolga Güney'ın ev hapsi cezasını adli kontrol şartıyla, Semra Turan'ın adli kontrol şartının ise kaldırılmasına karar verdi. Her 3 gazetecinin yurt dışı yasağı cezasının devamına karar verilirken, bir sonraki duruşma 12 Mayıs tarihine ertelendi. (Evrensel)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime  6 liralık ücret

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime 6 liralık ücret

Saray iktidarının “Milletimiz zenginleşecek” propagandasını yaptığı Gabar petrolünün arkasında ağır bir işçi sömürüsü var. Günde 12 saat çalışma, taşeronlaştırma, sendikasızlık, yoksulluk sınırının yarısı bile etmeyen ücretler… Öyle ki sadece 12.5 saatlik üretim tüm işçilerin ücretini karşılıyor, geri kalan patronların kasasına akıyor.

Şırnak’ta bir günde çıkarılan petrol, Batman’da çıkarılanın yüzde 87 fazlası.

Serbest piyasada ham petrolün varil fiyatı yaklaşık 75 dolar.

İşçiler iki günde çıkarılan petrol kadar ücret alsaydı aylık ücret 160 bin lira olurdu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et