10 Şubat 2025 15:40
/
Güncelleme: 16:12

El Kaide üyesi 2 kardeş hakim karşısına çıktı

TSK’nin Suriye'deki üs ve konvoyuna 2017-2018'deki saldırılarla ilgili El Kaide üyeleri Ahmet Baykara ve Yusuf Baykara'nın yargılandığı davanın duruşması görüldü.

El Kaide üyesi 2 kardeş hakim karşısına çıktı

Fotoğraf: ANKA

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Suriye'deki üsleri ile konvoyuna 2017-2018 yıllarında düzenlenen saldırıların faili olduğu iddiası ile El Kaide üyeleri Ahmet Baykara ile Suriye'de eylemleri birlikte gerçekleştirdiklerini itiraf ettiği Adana'daki ağabeyi Yusuf Baykara'nın yargılanmasına başlandı.

Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Ahmet ve ağabeyi Yusuf Baykara cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi aracılığıyla katıldı. Tanık A.Ö. ile avukatlar da duruşma salonunda hazır bulundu.

Sanıklar için "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis isteniyor. Beyanı alınan tanık A.Ö, sanıklardan Yusuf Baykara ile Suriye'de tanıştığını iddia ederek "Örgüt içinde kendisine kod adı verildiğini biliyorum. 2016'da El Kaide'ye katıldığımda Yusuf Baykara bana silah eğitimi veren kişidir. Bu 45 günlük eğitim kapsamında hafiften ağır silahlara kadar 6-7 çeşit silah eğitimi aldım. Her eğitimin hocası farklıydı. Yusuf Baykara bana AK-47 kullanımı eğitimi verdi" dedi.

Yusuf Baykara ise iddiaların doğru olmadığını ve tanığı tanımadığını öne sürerek "Suçlamaları kabul etmiyorum. Daha önce verdiğim beyanlarım geçerli değildir. Herhangi bir terör örgütüne katılmadım" diyerek Suriye'ye insani yardım amaçlı gittiğini öne sürdü.

Ahmet Baykara da terör örgütü El Kaide yapılanmasında yer almadığını savunarak "Eylem ve saldırı planı yapmadım. Suriye'ye yardım faaliyetlerinde bulunmak için gitmiştim. Daha önceki ifadelerim geçerli değildir. Yusuf Baykara'nın da örgütsel faaliyetlere katılmadığını biliyorum. Suçlamaları kabul etmiyorum" dedi.

Cumhuriyet savcısı, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti. Mahkeme heyeti, sanıkların mevcut halinin devamına karar verip dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

Ahmet Baykara 15 Ekim 2024'te Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından Afrika'da operasyonla yakalanmış ve Türkiye'ye getirilmişti.
Ahmet ve Yusuf Baykara ifade işlemlerinin ardından 17 Ekim 2024'te tutuklanmıştı. Sanıklar hakkında "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle dava açılmıştı.

2017-2018 yıllarında saldırıların gerçekleştirildiği bölgeler bugün Ahmed eş-Şara adını kullanan Ebu Muhammed Colani’nin liderliğini yaptığı Heyet El Tahrir Eş-Şam’ın (HTŞ) kontrolü altındaydı. HTŞ, 28 Ocak 2017’de El-Nusra Cephesi, Ensaruddin Cephesi, Ceyşu's-Sünne, Liva El-Hak ve Nureddin Zengi Hareketinin birleşmesiyle kuruldu. HTŞ’nin en güçlü bileşeni kabul edilen El-Nusra Cephesi 29 Temmuz 20216’ya kadar El Kaide’nin bir kolu olarak Suriye’de faaliyet yürüttü. (Haber Merkezi)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime  6 liralık ücret

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime 6 liralık ücret

Saray iktidarının “Milletimiz zenginleşecek” propagandasını yaptığı Gabar petrolünün arkasında ağır bir işçi sömürüsü var. Günde 12 saat çalışma, taşeronlaştırma, sendikasızlık, yoksulluk sınırının yarısı bile etmeyen ücretler… Öyle ki sadece 12.5 saatlik üretim tüm işçilerin ücretini karşılıyor, geri kalan patronların kasasına akıyor.

Şırnak’ta bir günde çıkarılan petrol, Batman’da çıkarılanın yüzde 87 fazlası.

Serbest piyasada ham petrolün varil fiyatı yaklaşık 75 dolar.

İşçiler iki günde çıkarılan petrol kadar ücret alsaydı aylık ücret 160 bin lira olurdu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et