Ezidî çocuğu kaçıran IŞİD’lilere “insan ticareti” suçundan ceza istendi
Êzidî kız çocuğunu kaçıran ve satmaya çalışan IŞİD’liler hakkında “insan ticareti” suçundan ceza istendi.
![Ezidî çocuğu kaçıran IŞİD’lilere “insan ticareti” suçundan ceza istendi](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/276467.jpg)
Fotoğraf: MA
IŞİD tarafından 2017 yılında Türkiye'ye kaçırılan, ardından derin internette (dark web) satışa çıkarılan ve Ankara'da Şubat 2021'de örgütün hücre evine düzenlenen operasyonla kurtarılan Êzidî kız çocuğunun davasının 9’uncu duruşması Ankara 15’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Kapalı olarak görülen duruşmada avukatların dosyaya getirilmesini istediği tüm delil talepleri mahkeme tarafından reddedildi.
Ardından mütalaasını açıklayan savcı, Êzidî kız çocuğunu kaçıran failler hakkında "insan ticareti” yönünden ceza talep etti.
Duruşma 29 Nisan saat 11.00’e ertelendi.
Duruşma sonrası açıklama
Duruşmanın ardından Ankara Adiyesi önünde açıklama yapıldı. Açıklamaya, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Ankara İl Örgütü, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Ankara Şubesi, DEM Parti Mûş Milletvekili Sümeyye Boz ve DEM Parti Çocuk Komisyonu Eş Sözcüsü İhsan Seylan katıldı.
"Êzıdî soykırımına göz yumuldu"
İlk olarak konuşan İhsan Seylan, “İnsan ticareti yönünden bir mütalaa verildi. Biz bunun yeterli olmadığını, Êzîdî soykırımının görülmediğini ve Êzîdî soykırımına göz yumulduğunu da görüyoruz. Bütün dünya kamuoyu önünde işlenen Êzidî soykırımının görülmediğini görüyoruz. Davanın başından beri gizlilik kararı olması ve davayı kamuoyunun gözünün önünden kaçıran bir refleksle hareket eden mahkeme, kararının yetersiz olduğunu ve Êzîdî katliamının, dünyanın birçok yerinde şu anda mağduriyet yaşayan Êzidî çocuklarını görmeyen bir karar olduğunu düşünüyoruz. Sonuna kadar davanın takipçisi olacağız. Êzidî soykırımının tanınması için mücadele etmeye devam edeceğiz. Êzidî çocuklarının tamamının kendi ailelerine, kendi yurtlarına sağlıklı bir şekilde ulaşabilmesi için davaları takip edeceğiz" dedi.
"Bir soykırım ve işgalin yaşandığını unutmamak gerek"
Arından söz alan Muş Milletvekili Sümeyye Boz is iktidarın IŞİD’i örtbas etme, kamuoyundan gizleme gibi bir çaba içerisinde olduğunu söyledi. Sümeyye Boz, “Tıpkı Suruç katliamında olduğu gibi yine DAİŞ’li sanıkların cezasız kaldığını görüyoruz. Bir Êzîdî kız çocuğunun internet ortamında satışa çıkarılması ve bunun üzerinden davanın devam etmesini göz ardı etmemek lazım. Bu dava sadece bir insan ticareti üzerinden değil, insanlığa karşı işlenmiş suçların topyekûn değerlendirmesi olarak görülmeli. Evet bir insan ticareti söz konusudur ancak süreç buraya gelinceye kadar bir soykırımın, bir işgalin yaşandığını unutmadan hareket etmek gerekiyor" şeklinde ifadeler kullandı. (MA)
Evrensel'i Takip Et