10 Şubat 2025 17:29
/
Güncelleme: 17:40

Boğaziçi’de Espressolab’e ait olduğu iddia edilen kafe için kahve satışları yasaklanıyor

Boğaziçi Üniversitesi'nde Kuzey Kafeterya’nın kapanmasıyla açılan Ethos Kafe’ye tepki büyüyor. Öğrenciler, üniversite yönetiminin tekelleşmeyi desteklediğini, sosyal alanları kısıtladığını belirtiyor.

Boğaziçi’de Espressolab’e ait olduğu iddia edilen kafe için kahve satışları yasaklanıyor

Fotoğraf: Evrensel

İstanbul – Boğaziçi Üniversitesinde Kuzey Kafeterya’nın kirasına yapılan yüksek zam sonucu kapanması sonrasında EspressoLab’le bağlantılı olduğu iddia edilen ‘Ethos Kafe’ isimli yeni bir işletme açıldı. İşletmenin açılmasıyla birlikte yanındaki Zemin Cafe’nin çay ve kahve satışı yapması kazanın kaldırılmasıyla rektörlük tarafından fiili şekilde yasaklandı. Konuyu sorduğumuz Zemin Cafe yetkilisi, üniversite yönetiminin kafe yetkililerine “Burası restoran o yüzden çay ve kahve satamazsınız” dediğini, ancak sözleşmede kafe-restoran yazdığını ifade etti. Ayrıca üniversite yönetimi bilgi talep eden öğrencilere kafenin EspressoLab’e ait olmadığını öne sürerken kafe çalışanları ise durumu doğruluyor.

Fotoğraf: Evrensel

"Kampüs üniversite bileşenleri dışlanarak şekillendiriliyor"

Öğrenciler ise kampüs içerisindeki sosyal alanların bu şekilde şekillendirilmesine tepkili. Evrensel’e konuşan Boğaziçi Üniversitesi Tarih bölümü Öğrencisi Çınar, “Bizim seçmediğimiz, tepeden atanan kayyım; hocalarımızla, bölümlerimizle ve bizimle yetinmedi; okuldaki kafelere de dadandı. Atanmış rektör üniversite bileşenlerinin hiçbirinin fikrini umursamadan kendine yakın sermayeyi okul içinde tekel haline getirmeye çalışıyor. Bu sırada da okulun mevcut kafelerine kahve ve çay satma yasağı koyuyor, sözleşme yenilemiyor ve öğrencileri uzak tutmaya çalışıyor” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Öğrencisi Serhan ise, “Okula tekeller sokulup öğrenciler üzerinden zorla kâr edilmeye çalışılıyor. Zemin Cafe’ye yapılan baskı da bunun en büyük örneği. Bu karar gibi yemekhaneye yapılan zam da öğrencilere sorulmadan yapılmıştı. Önceden zam yapılmayacağı söylenen yemekhaneye sadece geçen sene 2 defa zam yapıldı. Kaliteli ve ucuz kahve ve yemeğe ulaşımımız fiilen engelleniyor” dedi.

Ağaç Ev de yerinden çıkarılmıştı

Boğaziçi Üniversitesinde ilk defa atanmış rektöre yakın sermaye eski işletmeleri yerinden etmiyor. Daha önce de Hisar Kampüs’teki “Ağaç Ev” işletmesi özel güvenlikler tarafından zorla kapatılmış, yerine yeni bir işletme açılmıştı. Ağaç Ev çıkarılırken Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Candan’ın işletme sahibine silah gösterdiği iddia edilmişti. (Evrensel)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime  6 liralık ücret

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime 6 liralık ücret

Saray iktidarının “Milletimiz zenginleşecek” propagandasını yaptığı Gabar petrolünün arkasında ağır bir işçi sömürüsü var. Günde 12 saat çalışma, taşeronlaştırma, sendikasızlık, yoksulluk sınırının yarısı bile etmeyen ücretler… Öyle ki sadece 12.5 saatlik üretim tüm işçilerin ücretini karşılıyor, geri kalan patronların kasasına akıyor.

Şırnak’ta bir günde çıkarılan petrol, Batman’da çıkarılanın yüzde 87 fazlası.

Serbest piyasada ham petrolün varil fiyatı yaklaşık 75 dolar.

İşçiler iki günde çıkarılan petrol kadar ücret alsaydı aylık ücret 160 bin lira olurdu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et