11 Şubat 2025 09:35
/
Güncelleme: 11:43

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Abdullah Zeydan’a 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi

Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan'a "terör örgütüne yardıma teşebbüs" iddiasıyla yargılandığı davada 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Abdullah Zeydan’ın "örgüte yardım etmek" iddiasıyla yeniden yargılandığı davanın 8’inci duruşması Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Zeydan, duruşmaya katılmadı. Dosyanın avukatı Mahsuni Karaman'ın dosyadan çekilmesi üzerine, Mehmet Emin Aktar dosyaya avukat olarak katıldı. Aktar, süre talebinde bulundu. 

Reddi hakim talebine ret

Duruşma, avukat Mehmet Emin Aktar'ın savunmasıyla devam etti. Aktar, mahkeme heyetinin "güvenlik" önlemi alınması için İl Emniyet Müdürlüğü’ne müzekkere yazmasına tepki gösterdi. Aktar, "Benim savunma yapmamı beklemeksizin siz dün verdiğiniz yazıyla, kararınızı belirlediniz. Savunma yapmak benim ve müvekkilimin hakkıdır. Bu adil yargılamanın gereğidir. Siz süre vermeyerek, bunu ihlal ettiniz” dedi. 

Aktar, "Bugünkü tutumunuz adil yargılamayı ihlal ediyor ve tarafsızlığınızı ihlal etti. Bu nedenle mahkemeyi reddediyorum” diye belirtti. Aktar, reddi hakim talebinde bulundu.  Mahkeme talebi reddetti. Aktar, talebinin reddedilmesine dair, "Makul süre verilmezse hem adil yargılama hem de savunma hakkı ihlal edilir” dedi. 

Mahkeme "terör örgütüne yardıma teşebbüs" iddiasıyla 3 yıl 9 ay hapis cezası verdi.  

'Karar siyasidir'

Hakkında verilen cezaya dair MA'ya konuşan Abdullah Zeydan, "Bu karar siyasidir ve yok hükmündedir. 31 Mart’ta demokratik yollarla Van halkıyla baş edemeyenler, yargı kumpaslarıyla, yargı tuzaklarıyla bir kez daha Van halkının iradesine çökmüşlerdir. Bizim şahsımızda bu karar yok hükmündendir ve siyasidir. Askerlerin ifadeleri ve bilirkişi raporu lehimize olduğu halde karar siyasi talimatla verilmiştir. Bu karar, 1 milyon 200 bin Vanlı’nın iradesine çökme girişimidir. Bunun karşısında demokrasi, adaleti halkın iradesini sonuna kadar koruyacağız.” dedi.

'Politik duruşu cezalandırma kararıdır'

Mehmet Emin Aktar

Fotoğraf: MA

Karar sonrası adliye önünde açıklama yapan Zeydan’ın avukatı Mehmet Emin Aktar, “Ne tuhaftır ki mahkeme dosyaya vekâletname sunduktan sonra yazı yazarak, güvenlik önlemi alınmasını istedi. Bu ne tür karar vereceğini göstermiştir. Savcılığa yazarak, güvenlik almasını istemesi başlı başına kararını verdiğini göstermektedir. Savunmamızın alınmaması hem adil yargılama hem de savunma hakkımızı ihlal ediyor. Hakimin bağımsızlığına ihlal düşürüyor. Ret hakkına karşı itiraza izin verilmeksizin; önceden verilmiş karar, ara verilmeden açıklandı. Mahkeme bu tutumuyla daha önce kamuoyuna açıklandığı iddiamı teyit etmiştir. Bir suçu cezalandırma değil, bir politik duruşu cezalandırma kararıdır. Bu karar umarım halk iradesine dönük sonuçlar yaratmaz” dedi. 

Karar karşı temyiz yoluna başvuracaklarını sözlerine ekleyen Aktar, “Muhtemelen bir kez daha bozulacak. Son Yargıtay bozma kararında araştırma istenmişti. Araştırmada suçun olmadığı görüldü. Abdullah Zeydan Belediye Eş Başkanı olmasaydı; mahkeme beraat verecekti. Kayyım meselesi için alınan siyasi bir karardır, hukuki olarak açıklanamaz. Tamamen politik karardır. Kayyıma için açıklanan bir sonuç gibi görünüyor, umarım bu sonuca gitmez” diye kaydetti.

MA'ya değerlendirmede bulunan Aktar, “Mahkeme önceden verdiği kararı yüzümüze okudu. Bütün mesele Van Büyükşehir Belediyesi’ne çökmedir” dedi.

Ne olmuştu?

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Abdullah Zeydan, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HDP) milletvekillerine yönelik 4 Kasım 2016 yapılan operasyonlar kapsamında dokunulmazlığı kaldırılarak tutuklandı. Zeydan hakkında "örgüte yardım etmek" ve "örgüt propagandası yapmak" iddialarıyla dava açıldı. "Örgüte yardım etmek" iddiasına, Zeydan'ın 2015'te Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde canlı kalkan eylemine katılarak, "yasaklı bölgeye girdiği" iddiası gerekçe gösterildi. Diğer suçlamaya ise, Zeydan'ın yaptığı bir konuşmada "PKK sizi tükürüğünde boğar" sözleri gerekçe gösterildi.

Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Zeydan'a "örgüte yardım etmek" suçlamasıyla 5 yıl; "Basın yayın yoluyla örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. 

Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi, 26 Mayıs 2021'de "örgüte yardım etmek" iddiasıyla verilen 3 yıl 1 ay 15 günlük hapis cezası kararını onadı. Ancak diğer ceza bozuldu. Bozmaya, Zeydan'ın "yasaklı bölgeye girip girmediğinin" tespiti için keşif yapılmadığı, bu konuda araştırma yapılmadan hüküm kurulduğu gerekçeleri gösterildi. 

Yerel mahkemenin toplamda verdiği 8 yıl 1 ay 15 günlük hapis cezasının 5 yıl 2 ayını tutuklu geçiren Zeydan, 6 Ocak 2022'de tahliye edildi. 

Kararın bozulmasının ardından Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılama başladı. Yargıtay bozma ilamı doğrultusunda ve avukatların talebiyle, Zeydan'ın yasak bölge içinde bulunup bulunmadığının tespiti için keşif yapıldı.

Zeydan'ın yargılanmasına gerekçe gösterilen "yasak bölgeye girme" suçlaması, bilirkişinin raporuyla çürüdü. Raporda, Zeydan'ın yasak bölgeden 13,6 kilometre uzakta olduğu tespitine yer verildi.

"Yasaklı bölge girmek" iddiasına dair daha önce ifade veren karakol komutanının beyanları da bilirkişi raporuyla örtüştü. (MA)

Evrensel'i Takip Et