Erdoğan’ın Asya gezisi: Yatırım çağrısı yaptı
Erdoğan resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Malezya'da 11 anlaşma imzaladı. Suriye’deki ‘fırsatlar’ vurgusu yapan Erdoğan, Türkiye'ye yatırım çağrısı yaptı.
![Erdoğan’ın Asya gezisi: Yatırım çağrısı yaptı](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/284214.jpg)
Fotoğraf: TCCB
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Malezya, Endonezya ve Pakistan’ı kapsayacak kısa Asya turu sürüyor. Erdoğan ve bakanlar heyeti Malezya’da yapılan toplantıların ardından Endonezya’nın başkenti Cakarta’ya geçti.
Erdoğan Malezya Başbakanı Enver İbrahim ile yaptığı ortak açıklamada ise Filistin’e değindi ve bağımsız Filistin devletinin kurulması gerektiğini söyledi. Ancak Erdoğan’ın ziyaretinin ana eksenini ekonomi oluşturdu.
Suriye’deki ‘fırsatlar’ vurgusu Türkiye-Malezya iş forumunda konuşan Erdoğan, Türkiye ekonomisini överek Malezya’dan daha fazla yatırım istedi. Erdoğan “1 buçuk yıldır uygulanan ekonomi programının meyvelerini toplamaya başladık” ifadelerini kullandı.
İki ülke arasındaki ticaret hacminin 5 milyar dolar olduğunu belirten Erdoğan, "Bilhassa komşumuz Suriye’de 13 buçuk yıldır süren istikrarsızlığın ve çatışmaların son bulmasıyla burada da ciddi yatırım fırsatları bulunduğunu görüyoruz. İki ülke el ele vererek inşallah bu fırsatları değerlendireceğiz. Malezyalı iş insanlarını Avrupa, Orta-Doğu ve Afrika pazarlarına erişimde ülkemizi bir üretim merkezi olarak değerlendirmeleri için Türkiye’ye davet ediyorum... İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ülkeleri başta olmak üzere dünya genelinde İslami finansın gelişiminde ülkelerimizin öncü rol oynayabileceğine inanıyorum. İkili ticarette, milli para birimlerinin kullanılmasının da üzerinde önemle durmamız gereken bir başka konu olduğu kanaatindeyim" dedi.
Erdoğan, Türkiye, stratejik coğrafi konumu, elverişli demografisi, dinamik ekonomisi, güçlü altyapısı, destekleyici iş ortamı ve avantajlı
teşvik uygulamalarıyla Malezyalı yatırımcılar için önemli fırsatlar sunmaktadır. Bilhassa komşumuz Suriye’de 13.5 yıldır süren istikrarsızlığın ve çatışmaların son bulmasıyla burada da ciddi yatırım fırsatları bulunduğunu görüyoruz. İki ülke el ele vererek inşallah bu fırsatları değerlendireceğiz” dedi. Ayrıca savunma sanayindeki iş birliğinin de artmasının hedeflendiğini ekledi.
Kalabalık bir heyetle geziyor
Erdoğan’a Asya ziyaretlerinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın da içinde bulunduğu geniş bir heyet eşlik ediyor.
Erdoğan ve Malezya Başbakanı Enver İbrahim arasında 11 maddelik anlaşma imzalandı.
36 maddelik ortak açıklama
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Malezya ve Türkiye tarafından yapılan 36 maddelik ortak açıklamayı paylaştı.
Açıklamadan öne çıkan ifadeler şöyle:
"Stratejik ikili gündemin belirlenmesi ve izlenmesinin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konuların gözden geçirilmesi için kilit bir forum olarak dışişleri bakanları düzeyinde Ortak Komisyon Toplantısının (OKT) ilkinin uygun bir zamanda gerçekleştirilmesinde mutabık kalındı.
"Liderler, Malezya Ulusal Ticaret ve Sanayi Odası (NCCIM) ile Türkiye Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) arasında ticari alışverişi artırmak ve sürdürülebilir ekonomik işbirliği için yeni fırsatları ortaya çıkarmak üzere Ortak İş Konseyi kurulmasına yönelik karşılıklı hazırlığı memnuniyetle karşıladı."
"Taraflar, teknik toplantı, ziyaret ve eğitimler gibi yollarla tarımsal işbirliklerini güçlendirmeye yönelik isteklerini vurguladı. Liderler, sağlık, tıp bilimi ve tıbbi ekipman üretimi alanında işbirliği fırsatlarını izleme niyetlerini yineledi."
"Taraflar, hidrokarbonlar, yenilenebilir enerji projeleri alanlarında işbirliği potansiyelini vurguladı, gelecekteki temiz enerji projelerinin gerçekleştirilmesi için hayati önem taşıyan kritik ham mineraller konusunda daha yakın diyaloğa ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi."
"Her iki lider ayrıca, enerji güvenliği ve enerji dönüşümü alanlarında pratik işbirliği yapmak amacıyla programlar, projeler veya işbirliği faaliyetleri geliştirmede özel sektörün rolünü kabul ve teşvik etti."
"Geçen yıl savunma ürünlerinin tedariki için hükümetten hükümete bir mekanizmanın kurulması, savunma satın alımlarının kurumsallaştırılmasında önemli bir adım olarak kabul edildi."
"Türkiye ve Malezya arasında yükseköğretim alanında ortak komite kurulmasını desteklediklerini ifade eden taraflar, ortaöğretim alanında işbirliğini geliştirmek amacıyla okullar kurulmasına yönelik girişimleri destekledi."
"Malezya-Türkiye Ortak Uzaktan Algılama Mikro Uydu Geliştirme Programı'nın, her iki ülkenin uzay kabiliyetlerini geliştirmeyi amaçlayan stratejik öneme sahip bir girişim olduğu vurgulandı."
"Afet yönetiminin önemini kabul eden taraflar, kayda değer bir dönüm noktası olarak Afet ve Acil Durum Yönetimi Alanında Mutabakat Zaptı'nın imzalanmasını memnuniyetle karşıladı."
"Her iki lider de Türkiye-Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Sektörel Diyalog Ortaklığıyla genişletilmiş işbirliği fırsatını memnuniyetle karşıladı."
"Liderler, ASEAN-Türkiye Pratik İşbirliği Alanları (2024-2028) tarafından yönlendirilen mevcut girişimlere ilişkin desteklerini yineledi. Her iki taraf, ticaret ve yatırım, bilim ve teknoloji, turizm, gıda ve tarım, afet yönetimi, insan kaynaklarının geliştirilmesi, eğitim ve halklar arası değişim gibi temel alanlarda kayda değer işbirliğini takdir etti."
"Ayrıca Malezya, Türkiye'nin bölgesel savunma mekanizmalarıyla etkileşimini memnuniyetle karşıladı ve Türkiye'nin 2024-2027 ASEAN Savunma Bakanları Toplantısı Artı Uzmanlar Çalışma Grubu (ADMM-Artı EWG) Gözlemcilik Programı başvurusuna desteğini yineledi."
"Liderler, uluslararası topluma, uluslararası hukuka ve ilgili BM kararlarına uyma çağrısında bulunarak, 1967 öncesi sınırları temelinde, Filistin'in başkenti Doğu Kudüs olan iki devletli çözümü desteklediklerini bir kez daha teyit etti." (Politika Servisi)
Evrensel'i Takip Et