Malatya Eczacılar Odası: ‘Sessiz kalırsak ilaç erişiminde sorunlar yaşanacak’
Malatya Eczacılar Odası, Türk Eczacıları Birliği ile SGK arasında İlaç Temin Protokolü’nün 4 aydır imzalanmadığını hatırlatarak acil önlem alınması gerektiğini kaydetti.
![Malatya Eczacılar Odası: ‘Sessiz kalırsak ilaç erişiminde sorunlar yaşanacak’](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/284279.jpg)
Fotoğraf: ANKA
Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez, Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında İlaç Temin Protokolü’nün 4 aydır imzalanmadığını, acil önlemler alınmazsa eczane iflaslarının kaçınılmaz olduğunu belirtti. Sönmez, ''Günün ekonomik koşullarına uygun bir protokolün ivedilikle hayata geçmesini hem kendimiz hem de hastalarımız adına talep ediyoruz” dedi.
“Gerekli önlemler alınmazsa 2025 daha da karanlık olacak”
22. Bölge Malatya Eczacılar Odası'nda basına açıklamalarda bulunan Sönmez, şu ifadelere yer verdi: “Defalarca dile getirmemize, taleplerimizi ısrarla ifade etmemize rağmen eczanelerdeki kan kaybı görmezden gelindi. Bu anlamda 2024 yılı hem hastalarımız hem de bizim açımızdan çok zor geçti. 30 bini aşkın eczanemiz, sunduğu ilaç ve eczacılık hizmetlerini sırtındaki mali yüklerle boğuşarak sürdürebildi. Ama daha da kötüsü sesimiz duyulmazsa, gerekli önlemler alınmazsa 2025 yılı daha da karanlık bir yıl olarak anılacaktır.”
"Protokol ivedilikle hayata geçirilmeli"
Türk Eczacıları Birliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasındaki İlaç Temin Protokolünün 1 Ekim 2024 tarihinde sona erdiğini ve 4 aydır yeni bir protokol üzerinde mutabakat sağlanamadığını hatırlatan Sönmez, “Eczanelerimizin ilaç ve eczacılık hizmetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebileceği, günün ekonomik koşullarına uygun bir protokolün ivedilikle hayata geçmesini hem kendimiz hem de hastalarımız adına talep ediyoruz” dedi.
"Sessiz kalırsak, eczanelerimiz birer birer kapanacak"
“Bugün sessiz kalırsak, hastalarımız ilaçlarına erişimde çok daha büyük sorunlar yaşayacak” diyerek sözlerine devam eden Sönmez, “Bugün sessiz kalırsak, eczanelerimiz birer birer kapanacak. Bu nedenle buradan tüm üye eczacılarımızla birlikte haykırıyoruz: İlaç ve sağlık hizmetlerinde bilginin, emeğin ve güvenin ilk adresi olan eczanelerimizin bu şartlarda ayakta kalması mümkün değildir. Acil önlemler alınmazsa eczane iflaslarının başlaması an meselesidir. Biz eczacılar, halkımızın sağlık kapısını açık tutmak için buradayız ve mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu. (ANKA)
Evrensel'i Takip Et