11 Şubat 2025 19:56
/
Güncelleme: 21:41

Balıkesir’deki patlamada iddianame: 2 yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası

Balıkesir'de 11 işçinin hayatını kaybettiği ZSR mühimmat fabrikası davasında iddianame hazırlandı. Sanıklar hakkında her biri için 2 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası istendi.

Balıkesir’deki patlamada iddianame: 2 yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası

Fotoğraf: DHA

Balıkesir'de, patlayıcı fabrikasında meydana gelen, 11 kişinin öldüğü, 7 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin iddianame hazırlandı. İddianamede, şirketin müdür vekili Cem Yılmaz (47), patlayıcı mesul müdürü Serkan Bozoğlu (38) ve patlayıcı üretim müdürü Murad B. (42) ile iş sağlığı ve güvenliği müdürü Hulusi Yağız Aboumarsa'nın (38) 2 yıldan 15’er yıla kadar hapsi istendi.

Karesi ilçesi Kavaklı Mahallesi'nde faaliyet gösteren 'ZSR Patlayıcı A.Ş.' isimli mühimmat fabrikasında kapsül üretim bölümünde, geçen yıl 24 Aralık'ta patlama oldu. Patlamada Muhammet Ergin (35), Seçil Çapa (25), Seda Akın (36), Tuğba Demir (22), Elif Özgür (20), Tuba Sert (42), Müberra Sönmez (46), Selin Karanlıkoğlu (28), Çetin Karamüftüoğlu (39), Enes Kırmızı (29) ile Kimya Mühendisi Özlem Özçakır yaşamını yitirdi, 7 kişi ise yaralandı. Olaya ilişkin gözaltına alınan şirketin müdür vekili Cem Yılmaz, patlayıcı mesul müdürü Serkan Bozoğlu ile iş sağlığı ve güvenliği müdürü Hulusi Yağız Aboumarsa tutuklandı, patlayıcı üretim müdürü Murad B. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

DHA'da yer alan haberde, Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın olaya ilişkin yürüttüğü geniş çaplı soruşturma tamamlanarak iddianame hazırlandı. 8 sayfalık iddianame Balıkesir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunuldu. Cem Yılmaz, Serkan Bozoğlu, Murad B. ve Hulusi Yağız Aboumarsa iddianamede, sanık olarak yer aldı. Sanıklar hakkında ‘Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma’ suçundan her biri için birer kez tatbik edilmek üzere 2 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası istendi.

İddianamede, olay mahalline intikal eden ekiplerin, incelemelere patlamamış kapsüllerin tahliyesinin ardından başlayabildiği belirtildi. İncelemelerde fabrikanın çatı ve duvarlarının yıkıldığı, makinelerin tamamen tahrip olduğu ve cesetlerin büyük ölçüde deformasyona uğradığı tespit edildiği vurgulandı.

Patlama anına ait güvenlik kamerası kaydı yok

Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin yaptığı incelemede fabrikanın güvenlik kameraların olay günü saat 08.27.41'e kadar kayıt yaptığı, patlama anına ilişkin ise herhangi bir kayıt bulamadığına iddianamede dikkat çekildi. Bu durumun patlama nedeniyle kamera ve bağlı ekipmanların zarar görmesinden kaynaklanmış olabileceği üzerinde durulduğu ifade edildi. Patlamanın dış kaynaklı olmadığı da raporlandı.

Yaralanan işçiler Sedef Örs, Hamide İrgali ve Asuman Kara'nın tedaviye alınmalarının ardından verdikleri ifadelerinde "Rutin mesaimize başlamıştık. Herhangi bir olumsuzluk yoktu. Bir anda kendimizi moloz yığınları arasında bulduk" sözleri de iddianameye girdi.

İddianamede, üretimi tamamlanmış ürünlerin uygun şartlara haiz başka bir depoya taşınması ve bu şekilde bir tedbirin alınmış olması halinde bu büyüklükteki patlamanın engellenebileceği ya da en az hasarla bertaraf edebileceği kanaati oluştuğu da vurgulandı.

3 kişi asli, 1 kişi ise tali kusurlu bulundu

Bilirkişi raporunda Şirket Müdür Vekili Cem Yılmaz, Patlayıcı Mesul Müdürü Serkan Bozoğlu ve Patlayıcı Üretim Müdürü Murad B, gerekli özeni göstermedikleri gerekçesiyle asli kusurlu, İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürü Hulusi Yağız Aboumarsa ise işletmenin çeşitli birimlerindeki görevlendirmeler noktasında koordinasyon ve uygunsuzlukları işverene bildirmemesi nedeniyle tali kusurlu bulundu. Patlamanın önlenebileceği veya hasarın azaltılabileceği vurgulanarak, yetkililerin ihmalinin altı çizildi. 

Balıkesir Barosu: Bilimsel akıldan yoksun bir zihniyet, insanlarımızın ölümüne yol açmıştır

İddianamenin hazırlanmasının ardından Balıkesir Barosu Başkanı Hakan Topaloğlu, yazılı açıklama yaptı. İhmaller zincirine dikkat çeken Topaloğlu, "İşletmede üretim hırsından kaynaklanan ihmaller zinciri ve çalışanların üretim ve depolama ile ilgili uyarı ve taleplerinin kulak ardı edilmesinden kaynaklanan aymazlık ve bilimsel akıldan yoksun bir zihniyet, insanlarımızın ölümüne yol açmıştır" dedi.

Balıkesir Baro Başkanı Topaloğlu, tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Balıkesir’imizde 24 Aralık 2024 tarihinde mühimmat üreten özel bir işletmede meydana gelen patlamanın 11 yurttaşımızın ölümüne ve çoğu yurttaşımızın da yaralanmasına neden olmasının ardından patlamaya yıldırım düşmesi ve terör saldırısı dahil hangi nedenin yol açtığı belirsizliğini korudu. Baromuzca yılbaşı nedeniyle yapılan açıklamada da ülkemizde ölümle sonuçlanan olayların kaza deyip geçilmesinin ve olaylara bilimsel bakıştan uzaklaşılmasının aslında ölümlerin temel nedeni olduğunu açıklamıştık. Balıkesir'de yaşanan patlama sonrası da bu kaygımızın tekrar yaşanmaması için Balıkesir Barosu avukatları olarak soruşturma dosyasında etkin rol almaya ve olayın gerçek nedeninin ortaya çıkarılması için katkıda bulunmaya gayret ettik. Daha önce de ısrarla belirttiğimiz gibi, ülkemizdeki işletmelerde yıllardır yaşanan ölümlerin ve yaralanmaların kaza deyip geçilmesi ve unutturulması, sorunun temel kaynağıdır. Yaşanan olaylardan ders alan, aklın ve bilimin yolunu uygulayan, tedbirler alan ya da bu olayların yaşanmaması için çalışan kurum ya da işletmelerin değil, olayları unutturan ve hatta ölümlerin nedenini ölenlerin başına yıkan bir zihniyetin egemen olduğu yılları yaşıyoruz."

"İşletmede üretim hırsından kaynaklanan ihmaller zinciri..."

Patlama sonrası başlatılan soruşturma sürecine de değinen Topaloğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Patlamada ölenlere kusur yükleyen bilirkişi raporlarına karşın Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın olayı ve nedenlerini bulmaya çalışan ve soruşturmanın bilimsel ve hukuksal anlamda sağlıklı yürümesi için titizlik gösteren çalışmaları sonucunda Mahkemeye sunulan iddianame ile patlamanın ve ölümlerin gerçek nedeni ve sorumluları açıklanmaya çalışılmış ve bu kapsamda da Savcılık soruşturması bilimsel ve hukuksal anlamda özen gösterilmiş ve adalete ulaşmayı hedefleyen bir soruşturma kimliğini kazanmıştır. İddianamede de açıklandığı gibi, işletmede üretim hırsından kaynaklanan ihmaller zinciri ve çalışanların üretim ve depolama ile ilgili uyarı ve taleplerinin kulak ardı edilmesinden kaynaklanan aymazlık ve bilimsel akıldan yoksun bir zihniyet, insanlarımızın ölümüne yol açmıştır. Sadece Balıkesir'de değil ülkemizin her yerinde yaşanan iş kazalarının ve hatta trafik kazalarının dahi temel nedeni, bilimsel akıldan yoksunluk ve insana değer vermeyen zihniyettir." (İşçi Sendika Servisi)

Evrensel'i Takip Et