Evrensel'in manşeti: Kadın işçiler devlere karşı
Bir tarafta Chinatool ve Şimşek’in her fırsatta görüştüğü Chinatool’un ortağı uluslararası finans tekeli HSBC... Öbür tarafta küçük parçaların üretimi için küçük elleri kullaılan kadın işçiler
![Evrensel'in manşeti: Kadın işçiler devlere karşı](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/284311.jpg)
Fotoğraf: Evrensel
İLGİLİ HABERLER
![Milyarderlerin masasına konan emek, şimdi grevde](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/284177.jpg)
Milyarderlerin masasına konan emek, şimdi grevde
![Grevdeki kadın işçilere ‘Çin işi’ zam teklifi](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/284257.jpg)
Grevdeki kadın işçilere ‘Çin işi’ zam teklifi
Chinatool grevi, hedef enflasyonla ücretleri baskılayan Erdoğan-Şimşek programının arkasında dizilenleri de gözler önüne seriyor: Programın uygulayıcısı iktidar, programdan güç alarak yüzde 25 zam dayatan Chinatool ile Şimşek’in her fırsatta görüştüğü Chinatool’un ortağı uluslararası finans tekeli HSBC... Küçük parçaların üretimi için küçük elleri nedeniyle çalıştırılan kadın işçiler, bu devasa aygıta grev ve sendikalarıyla kafa tutuyor.
Gebze’de kurulu Chinatool Otomotiv, İngiliz sermayesiyle Çin’de kurulmuş bir firma. 130’u kadın 183 işçi çalışıyor. Patron “kadın istihdamı” ile övünse de kadınların ağırlıkta olmasının nedeni patronun, aynı makineler gibi otomotiv iç aksamının küçük parçalarının üretimi için küçük ellere ihtiyaç duyması. O eller üzerinden son 3 yılda 394.8 milyon gelir elde eden patronun işçilere dayattığı zam yüzde 25. İşçilerin talebi yüzde 105.
İşçiler Birleşik Metal-İş Sendikasında örgütlü. Bu ikinci sözleşmeleri. Ücretler 30-35 bin lira arasında. “Ücret düşük, geçinemiyoruz. Yoğun tempoda ve ayakta çalışıyoruz. Sendika gelince koşullar iyileşti ama yine de 1 kişi 8 makineye bakıyor” diyor işçiler. Kadın işçileri en çok kızdıran patron temsilcisinin “Kadın işçiler bu zammı istemez” sözleri olmuş. “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganını atıyorlar tepki olarak.
Nissan, Ford ve Lotus gibi otomotiv tekellerine üretim yapan Chinatool, gücünü çok uluslu banka HSBC’den alıyor. Şirket hisselerinin yüzde 26.8’ini elinde bulunduran HSBC, 3 trilyon dolarlık varlığa hükmediyor. Bu Türkiye ekonomisinin iki katına denk. Uyuşturucu parasının aklanması nedeniyle ceza alan HSBC, Gazze soykırımı için İsrail ordusuna ekipman sağlayan şirketlerin 1 milyar dolarlık hissesine de sahip.
Nenw York’ta, Londra’da ve Türkiye’de Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek şahsında Türkiye’nin büyük sermayesi ve iktidar ile yan yana olan HSBC, Anadolu sahasında işçiler ile doğrudan karşı karşıya. Ücretlere hedef enflasyon oranında zam isteyenler de ‘ücret baskılarının 2025’te önceki yıla göre daha yönetilebilir olduğuna’ kanaat getirenler de bu devasa aygıtta yer alanlar. Ücret talebinden ibaret görünen grev çok sayıda ilişkiyi ortaya seriyor. (Haber Merkezi)
Evrensel'i Takip Et