Karadeniz'de 3 kentte taş ocağı
Ordu'da daha önce "ÇED gerekli değil" kararı iptal edilen taş ocağı için yeniden ÇED süreci başlatılırken, Giresun ve Samsun'da da taş ocakları için "ÇED gerekli değil" kararları çıktı.
![Karadeniz'de 3 kentte taş ocağı](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/138912.jpg)
Fatsa'daki bir maden işletmesi | Fotoğraf: Evrensel
Ordu - Karadeniz'de 3 ayrı kentte taş ocağı açmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporları yayımlandı.
Bunlardan Ordu Kumru ilçesi Karaağaç, Kadıncık ve Esence mahalleleri sınırları içerisinde 23,35 hektarlık bölgede Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından açılmak istenen kalker ocağı için 4 Şubat’ta halk toplantısı yapılmasına karar verildi. 63,47 hektarlık işletme ruhsatı bulunan bölge için daha önce de "ÇED gerekli değil" kararı verildi. Yurttaşların açtığı dava sonucunda Ordu İdare Mahkemesi tarafından 28 Ağustos 2024'te yürütmeyi durdurma kararı verildi.
Ordu-Trabzon-Rize-Giresun-Gümüşhane-Artvin İlleri 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'na göre; “Orman Alanı”, “Tarım Arazisi” ve “Bölgeye Özel Ürün Alanı (Bağcılık, Çay, Fındık gibi)” içerisinde kalan ocak sahasına en yakın yerleşim ise yaklaşık 140 metre mesafede bulunuyor. Yine ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre proje sahası ve yakın çevresinde bulunması muhtemel 6 sürüngen türü belirlendi. Bu türlerin hepsi Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca Koruma Altına Alınan Yaban Hayvanları arasında bulunuyor.
Ormana taş ocağı
Samsun Ladik ilçesi, Ayvalı Mahallesi'nde ise Yaylacılar Nakliyat Ticaret isimli şirket tarafından 4,9 hektarlık alanda açılmak istenen kalker ocağı ile kırma eleme tesisi için "ÇED gerekli değil" kararı verildi. Ladik ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıkta bulunan taş ocağı Ayvalısokağı Mahallesine ise 420 metre uzaklıkta.
Ocak alanı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgulama Uygulamasında tescil dışı alan olarak görünürken, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü TAD Portal Sistemine göre ise tamamı Orman Alanı olarak görünüyor.
Yıllık 500 bin ton taş çıkarılacak
Giresun Alucra İlçesi Karabörk Köyü'nde ise Devlet Su İşleri (DSİ) 22. Bölge Müdürlüğü tarafından dolgu malzemesi çıkarmak amacıyla açılmak istenen kil ocağı için "ÇED gerekli değil" kararı verildi. Ocak alanı Ordu-Trabzon-Rize-Giresun-Gümüşhane-Artvin Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre “Tarım Arazisi” olarak görünüyor. 19,25 hektarlık alanda açılacak olan ocaktan yıllık 500 bin ton dolgu malzemesi çıkarılması planlanıyor. Ocak sahasına en yakın yerleşim yeri 1 kilometre uzağındaki Karabörk köyü. En yakın yapı ise sadece 45 metre uzağında bulunuyor. Ocak sahasının 200 metre uzağından ise Yeşilyurt Deresi geçiyor. (MA)
Evrensel'i Takip Et