Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinden Abdullah Zeydan'a destek
Abdullah Zeydan'a verilen hapis cezasına karşı başlatılan eyleme destek veren Van Emek ve Demokrasi Platform bileşenlerinin temsilcileri, halk iradesine saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
![Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinden Abdullah Zeydan'a destek](https://www.evrensel.net/upload/dosya/284345.jpg)
Fotoğraflar: MA
Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan'a Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından "örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmeye teşebbüs" iddiasıyla 3 yıl 9 ay hapis cezası verilmesine tepkiler sürüyor.
'Uydurma bir karar'
Mezopotamya Ajansına konuşan Eğitim Sen Van Şube Eşbaşkanı Murat Atabay, AKP iktidarının siyasi bir kararla Abdullah Zeydan’a verilen ceza üzerinden Van halkının iradesini yeniden gasbetmeye ve kayyım atamaya çalıştığını belirtti. “Ceza verilemeyeceği için ‘teşebbüs’ adı altında uydurma bir karar oluşturulmaya çalışılıyor" diyen Atabay, "Bizler Emek ve Demokrasi Platformu olarak Van halkının iradesinin yanında olacağız. Dileriz iktidar bu faşizan ve antidemokratik uygulamadan geri adım atar ve Van halkının iradesine saygı gösterir” dedi.
'Üzerimize düşeni yapacağız’
Demokrasinin yalnızca halkın önüne sandık koymaktan ibaret olmadığını belirten Van-Hakkari Tabipler Odası Yöneticisi Hüseyin Yaviç, “Sandıktan çıkan halk iradesini tanımak gerekiyor. Ancak ne yazık ki uzun yıllardır Türkiye’de halkın iradesi, yargı araçsallaştırılarak elinden alınıyor. Bunun son örneğini de Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Abdullah Zeydan’a verilen cezayla gördük. Geçmişte de Van halkının iradesi ipotek altına alınmaya çalışıldı. Şimdi de benzer bir girişimde bulunulduğunu görüyoruz. Halkın iradesinin bu şekilde gasbedilmesini kurumlar olarak kabul etmiyoruz. Bu noktada Van halkının ortaya koyacağı tepkinin yanındayız. Bu tepkinin ve direnişin güçlü olması için iradeye güçlü sahip çıkılması gerekiyor. Kurumlar olarak üzerimize düşeni yapacağız" diye belirtti.
'Süreç baltalanmasın’
Bir yandan barış süreci denilip diğer yandan kayyım girişiminde bulunulmasını eleştiren Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Van Şube Başkanı Ömer Tekin, "Kurumlar olarak bu sürece darbe vurulmasını istemiyoruz. İçinden geçtiğimiz sürecin zarar görmemesi için adalet istiyoruz. Bu tür uygulamaları kabul etmiyoruz. Var olan süreç baltalanmasın” diye konuştu.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Van Şubesi Başkanı Engin Işık, "Verilen karar, aslında Abdullah Zeydan şahsında bütün halka verilmiştir. Bizler platform bileşenleri olarak bu yaklaşımı doğru bulmuyoruz. Adalet herkese lazım. Devletin dili adalet olmalı; kayyımlar gasptır. Kayyım, sadece birilerini zengin etmektir. Demokrasiye bugün bir kere daha darbe vurulmuştur. Bu ülkede kayyımlar var oldukça, barış, adalet ve kardeşlik olmaz” ifadelerini kullandı.
Kûrdigeh Yöneticisi Şevket Acar da "AKP, mahkemelere emir vererek bu cezaları onadı. Kayyımlarla belediye yönetmek istiyorlar. Hırsızlık yapmak istiyorlar. Yandaşlarını zengin etmek istiyorlar. Seçim zamanında bizler kendi irademizi seçiyoruz ama onlar üç dönemdir kayyım atıyorlar. Kürdistan halkının iradesini ayaklar altına alıyorlar. Bizlerin de artık tahammülü kalmadı. Verilen kararı tanımıyoruz, karar hukuki değil, siyasidir." (Politika Servisi)
Evrensel'i Takip Et