CHP DDK düzenlemesini AYM’ye taşıdı: Sultanlık yetkisi
CHP, Devlet Denetleme Kuruluna (DDK) görevden alma yetkileri veren düzenlemeyi AYM'ye taşıdı.

Fotoğraf: ANKA
Ankara- CHP, Devlet Denetleme Kuruluna (DDK) görevde alma yetkileri veren düzenlemenin de bulunduğu 7539 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) dava açtı.
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, başvurunun ardından AYM önünde yaptığı açıklamada, “'Devlet Denetleme Kurulu'na, kooperatiflere, birliklere ve bu kurum ve kuruluşların her türlü ortaklık ve iştiraklerinde denetim yapma yetkisi veriyor. Anayasa'da sayılmayan kurumları kanun ile buraya ekleyemezsiniz. Ne gam, yaparlar. Devlet Denetleme Kurulu denetçilerine adli soruşturma yapma yetkisi de veriyor'' dedi.
DDK’ye verilen yetkiyi “denetimsiz sultanlara verilebilecek bir yetki” diye tanımlayan Günaydın, “Aslında Devlet Denetleme Kurulu aracılığı ile bu yetkiyi Cumhurbaşkanı kullanacak. Daha evvel bunu bir düzenleme içerisinde getirmişlerdi, Meclis'te yaptığımız müzakerelerle bunu kapsamdan çıkartmıştık. Ancak AKP artık Meclisin teamüllerini, centilmenlik anlaşmalarını dahi hiçe sayacak bir hadsizlik içerisinde. Bunu Meclisin çalışma sistematiği açısından da son derece sakıncalı görüyoruz. Çünkü aynı düzenlemeyi, daha evvel anlaşarak kapsamdan çıkarttığımız düzenlemeyi, daha sonra yeniden bir torba kanunun içine koydular ve Devlet Denetleme Kurulu'na ilişkin üç ayrı maddeyi geçirdiler. Bu yalnızca 4 Şubat tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı” dedi.
"DDK'da adli soruşturma yetkisi olmaz"
Yaptıkları başvurudaki Anayasa'ya aykırılık gerekçesini anlatan Günaydın, “Devlet Denetleme Kuruluna, kooperatiflere, birliklere ve bu kurum ve kuruluşların her türlü ortaklık ve iştiraklerinde denetim yapma yetkisi veriyor. Anayasa'da sayılmayan kurumları kanun ile buraya ekleyemezsiniz. Ne gam, yaparlar. Devlet Denetleme Kurulu denetçilerine adli soruşturma yapma yetkisi de veriyor. Oysa bu yetki tahmin edebileceğiniz gibi DDK'da olamaz. Üçüncüsü, yine Devlet Denetleme Kurulu denetçilerine Cumhuriyet savcıları gibi yazışma yapma, bilgi ve belge toplama, açıklama isteme yetkisi veriyor. Bu da anayasaya aykırı. Nihayet en önemli hükümlerden bir tanesi; DDK üyeleri ve denetçilerine, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında ve sermayesinin yarısından fazlasına, bu kurum ve kuruluşların katıldığı her türlü kuruluşta, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarında, kamuya yararlı derneklerde ve vakıflarda istihdam edilen memurlar ve diğer kamu görevlileri dahil olmak üzere her kademe ve rütbedeki görevlileri görevden uzaklaştırma yetkisi veriyor. Böylece Cumhurbaşkanı bir Devlet Denetleme Kurulu üyesini ya da bir denetçisini bir belediyeye gönderiyor, o kurul üyesi ertesi gün 'bu belediye başkanının burada görev yapması kamu düzeni açısından yararlı değildir' diye ifade veriyor, rapor tutuyor ve bunun üzerine belediye başkanı görevden uzaklaştırılıyor. Bunun içerisinde 'bu düzenleme yok diyenler' ya hukuktan anlamıyorlar ya iyi niyetli değiller. Dolayısıyla bugün eleştirdiğimiz OHAL döneminde yasalaştırıldığı söylenen kayyum uygulamasından çok daha geri bir düzenlemeyi TBMM'den geçirdiler.” (ANKA)
Evrensel'i Takip Et