12 Şubat 2025 17:03

Sevda Karaca: Milli duygular üzerinden işçileri sömürmekten vazgeçin

Emek Partisi Milletvekili Karaca, Ankara'da askeri iş yerlerinde çalışan ancak temel ihtiyaçlarını karşılamak için ek iş yapmak zorunda kalan savunma sanayi işçilerinin taleplerini Meclis’e taşıdı.

Sevda Karaca: Milli duygular üzerinden işçileri sömürmekten vazgeçin

Fotoğraf: Emek Partisi

EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, 2025 yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü sürecinde, Ankara'da askeri iş yerlerinde çalışan savunma sanayi işçilerinin talepleri ile ilgili, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından yanıtlanmak üzere bir soru önergesi verdi.

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan yaklaşık 700 bin işçiyi kapsayan 2025 yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü sürecinin başladığını belirten Karaca, “Yeni kamu çerçeve protokolünde, yoksulluk sınırı altındaki ücretlerin vergi dışı bırakılması ve yoksulluk sınırının üzerindeki ücretlerde verginin yüzde 10’a sabitlenmesi yönünde bir düzenleme yapılacak mıdır? Ayrıca, ikramiyeler ve diğer yan ödemelerden yapılan vergi kesintileri kaldırılacak mıdır?​” diye sordu.

ATAK, Cougar, Sikorsky, UH-1H taarruz helikopterlerinin bakım-onarımını yapan, insansız hava araçlarını (İHA), Çelik Kubbe hava savunma sistemi ve SİPER Ürün-1 ile övünen iktidarın iş bu sistemleri üreten işçilerin haklarına ve alacaklarına gelince milli duygular üzerinden sömürü yaparak, işçilerden “fedakârlık” istediğini belirtti.

“İnsanca yaşanacak bir ücret ve vergide adalet istiyoruz”

Şimşek kararlarının bütün işçilerin hayatını zora soktuğunu belirten Karaca, “Kamu işçileri, bu ağır ekonomik kriz koşullarında öncelikle geçmiş dönem kayıplarının telafisini ve yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret ve adil bir vergi düzenlemesi istemektedir” dedi.Ankara'da askeri iş yerlerinde çalışan ancak temel ihtiyaçlarını karşılamak için ek iş yapmak zorunda kalan savunma sanayi işçilerinin yüzde yüz (%100) zam taleplerinin karşılanmasını istedi.

Karaca, aşağıdaki sorulara Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan yanıt istedi.

  • Savunma sanayii işçilerinin geçmiş dönem kayıpları telafi edilecek midir?
  • Asgari ücretin biraz üzerinde (30-35 bin TL) maaş alan ancak yüksek katma değer üreten fabrikalarda çalışan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) her türlü araç ve gerecini üreten, gemilerini inşa eden, uçaklarını uçuran, tanklarını ve otobüslerini üreten savunma sanayii işçilerinin ücretleri yoksulluk sınırının üzerine çıkarılarak insanca yaşayabilecekleri bir düzeye getirilecek midir?
  • Askeri iş kolunda çalışan işçilere, ağır ve tehlikeli işlerde çalışmalarından kaynaklı olarak seyyanen zam, ek zam, refah payı, sanayi primi ve yıpranma hakkı sağlanacak mıdır?
  • Yeni kamu çerçeve protokolünde, yoksulluk sınırı altındaki ücretlerin vergi dışı bırakılması ve yoksulluk sınırının üzerindeki ücretlerde verginin yüzde 10’a sabitlenmesi yönünde bir düzenleme yapılacak mıdır? Ayrıca, ikramiyeler ve diğer yan ödemelerden yapılan vergi kesintileri kaldırılacak mıdır?
  • Savunma sanayii işçilerinin tazminat, ikramiye ve emekli maaşları insanca yaşayabilecek düzeye çıkarılacak mıdır
  • Savunma sanayinde çalışan kadın işçilerin maruz kaldığı ayrımcılık, mobbing ve baskılara karşı mücadele kapsamında yeni protokolde hangi maddeler yer alacaktır?
  • Askeri iş yerlerinde çalışan işçilerin örgütlenme, ifade özgürlüğü ve işyerinde söz hakkı güvence altına alınacak mıdır? Bu konuda ne tür hazırlıklar yapılmaktadır?
  • İş kıyafetlerinin, çalışılan üretim sürecine, alanın ve mevsimin koşullarına uygun olarak işçilere sağlanması amacıyla yeni sözleşmede bağlayıcı düzenlemeler yer alacak mıdır?
  • Zor ve riskli olan bu iş kolunda, artan iş yükünü hafifletmek amacıyla ihtiyaca uygun yeni personel alımı yapılacak mıdır?
  • İş kazalarını ve iş cinayetlerini önlemek amacıyla hangi yeni tedbirler alınacaktır? (Haber Merkezi)

Evrensel'i Takip Et