13 Şubat 2025 04:50
/
Güncelleme: 09:51

Antep valisinden Başpınar işçilerine eylem yasağı

Başpınar'da işçilerin sefalet zammına karşı iş bırakması üzerine Gaziantep Valiliği harekete geçti ve kentte 15 günlük eylem yasağı kararı aldı.

Antep valisinden Başpınar işçilerine eylem yasağı

Fotoğraf: Evrensel

Antep — Başpınar'daki işçi direnişleri Gaziantep Valiliğini harekete geçirdi. İşçilerin sefalet zammına karşı iş bırakması üzerine valilik 15 günlük eylem yasağı kararı aldı.

Şubat ayının gelmesiyle birlikte Antep Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) başlayan işçi direnişleri fabrika fabrika yayılmaya başlamıştı. Erdoğan-Şimşek programı doğrultusunda yüzde 30 zamda ortaklaşan Başpınar patronları sefalet zammını dayatırken, insanca yaşayacak bir ücret için mücadele eden işçiler de bir bir direnişe geçti.

Mücadeleyi birleştirme kararı almışlardı

Başpınar'daki işçi mücadelesi kentin yerel idarecilerini de harekete geçirdi. İnsanca bir yaşam için mücadele eden işçiler, direnişlerini birleştirme kararı almış ve 13 Şuabat'ta (bugün) eylemlerin sürdüğü Çelikaslan Tekstil'in önünde buluşma çağrısı yapmıştı. İşçilerin çağrısına karşılık Gaziantep Valiliği de eylem yasağı kararı aldı. İşçiye açlık ve sefalet dayatan Başpınar patronları, zenginliklerini "Allah vergisi" diye anlatırken valilik de imdatlarına yetişti.

Valilikten yapılan açıklamada yasak kararı şu ifadelerle duyuruldu:

"İlimiz genelinde (Organize Sanayi Bölgeleri ve Jandarma Bölgesi dahil) gerçekleştirilebilecek, siyasi partilerin, sendikaların ve sivil toplum kuruluşlarının kendi binalarında, kendi personel ve üyelerine yönelik yapacağı genel kurul ve toplantılar ile Devlet Kurum ve Kuruluşlarının program ve etkinlikleri, resmi bayram, resmi anma günleri, resmi tören ve kutlamalar ile gelenek ve göreneklere göre yapılacak programlar, spor faaliyetleri ile bilimsel, ticari ekonomik amaçlarla yapılan programları kapsamında gerçekleştirilebilecek etkinlikler ve Valiliğimize başvuru yapılarak izin verilenler hariç, tüm toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, açık ve kapalı yer toplantısı ile protesto eylemi, miting, çadır kurma, bekleme eylemi, oturma eylemi, stant açma, açlık grevi, anma töreni, afiş, pankart ve poster asma, el ilanı ve bildiri dağıtma, imza masası açma, meşale yakma ve taşıma, konferans, panel, seminer, kermes, yardım toplama faaliyetleri vb. her türlü eylem/etkinliklerin 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C maddeleri ve ayrıca 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 17. Ve 19. Maddeleri hükmü gereğince 13/02/2025 saat 01.00’dan 27/02/2025 saat 24.00’a kadar 15 gün boyunca Valiliğimiz tarafından YASAKLANMIŞTIR.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Karaca: Apaçık biçimde "Biz patron devletiyiz" demektir

İşçilerin eylemlerinin başlangıcından bu yana direniş bölgesinde bulunan Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, valiliğin yasak kararına tepki gösterdi. Valiliğin yasak kararının, Başpınar işçilerinin direnişi birleştirme kararının ardından gelmesine dikkat çeken Karaca, "Gaziantep Valiliği tarafından verilen bu yasak kararı apaçık bir biçimde 'Biz patron devletiyiz' demektir! 'İşçiler sefalet ücretini kabul etmedi, biz devlet eliyle boyun eğdireceğiz' demektir" ifadeleriyle tepki gösterdi.

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile karara tepki gösteren Karaca şunları yazdı:

"Valilik eliyle patronlar lehine TİS dayatmaktır. Hak arayan işçilerin grevlerine, direnişlerine valilik yasaklarıyla, Cumhurbaşkanı kararnameleriyle getirilen yasaklar bu ülkede işçiye ekmeği çok gören patronlara arka çıkmanın belgesi haline geldi. Şu dakika itibariyle fabrika önünde direnişlerini sürdüren, sabah direniş alanına gelecek olan tek bir işçinin bile burnu kanarsa bundan Başpınar patronları ve Gaziantep valiliği sorumludur."

Türkmen: İşçilere karşı suç işlemeyi göze alacak kadar gözü kararttınız mı?

Eylemlerin başından bu yana orada olan, işçilere destek veren Birleşik Tekstil, Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Genel Başkanı Mehmet Türkmen de valiliğin yasak kararına tepki gösterdi. "Bu kadar açıktan mı?" diye soran Türkmen, "Hukuku, anayasayı, grev hakkını, işçinin ekmeği için hak arama özgürlüğünü… korumakla yükümlü olduğunuz yasaları… her şeyi ayaklar altına alıp, patronların emriyle işçilere ve halka karşı suç işlemeyi göze alacak kadar gözü kararttınız mı?" ifadelerini kullandı.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Türkmen, paylaşımına CHP'nin Antep milletvekillerini ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i de etiketleyerek, "Başpınar patronlarını üzmemek için susmaya, açlık ve kölelikle terbiye edilmek istenen işçilerin çığlığına sağır olamaya devam mı edeceksiniz?" diye sordu.

BİRTEK-SEN Başkanı, paylaşımında şunları yazdı:

"Bu kadar mı gerçekten? Bu kadar açıktan mı?

Hukuku, anayasayı, grev hakkını, işçinin ekmeği için hak arama özgürlüğünü… korumakla yükümlü olduğunuz yasaları… her şeyi ayaklar altına alıp, patronların emriyle işçilere ve halka karşı suç işlemeyi göze alacak kadar gözü kararttınız mı? @adalet_bakanlik @csgbakanligi @TC_icisleri

Bu mudur? Peki ya siz?

'Hak, Hukuk, Adalet!' diyenler!

Başpınar patronlarını üzmemek için susmaya, açlık ve kölelikle terbiye edilmek istenen işçilerin çığlığına sağır olamaya devam mı edeceksiniz? @herkesicinCHP @hasanozturkmen @melih_meric @umutymz @eczozgurozel"

(Evrensel)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Sömürge madenciliği felaketinin yıl dönümünde İliç: Toprak zehirli, halk işsiz

Sömürge madenciliği felaketinin yıl dönümünde İliç: Toprak zehirli, halk işsiz

İliç siyanür faciasının üzerinden 1 yıl geçti. Hava, toprak ve su zehirlendi; 9 işçi can verdi. Daha fazla altın için kuralsız çalışmanın önünü açanlar aklandı. Halk zehirlenmiş doğa ve işsizlikle baş başa. Facianın ana sorumlularından uluslararası maden tekeli SSR, hisse senedi değerlerinin yükselmesiyle felaket öncesine geri döndü. İliç’teki altın için de “iş birliği içinde olduğu iktidarla” pazarlıkta.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Grevdeki Çelikaslan Tekstil patronunun kardeşi: "Benim zenginliğimi Allah verdi."

Evrensel'i Takip Et