13 Şubat 2025 13:07
/
Güncelleme: 15:26

Yasak kararı Meclis gündeminde: ‘Görevi kötüye kullanmaktan soruşturma başlatacak mısınız?’

EMEP Milletvekili Karaca işçilerin düşük ücretlere karşı iş bıraktığı dönemde Antep Valiliğinin getirdiği eylem yasaklarını Meclis’e taşıdı: Görevi kötüye kullanmaktan soruşturma başlatacak mısınız?

Yasak kararı Meclis gündeminde: ‘Görevi kötüye kullanmaktan soruşturma başlatacak mısınız?’

Fotoğraf: Kazım Kızıl

Ankara — Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Başpınar OSB işçilerinin düşük zamma karşı iş bıraktığı dönemde, Antep Valiliğinin 15 gün süreyle eylem yasağı kararı almasını Meclis gündemine taşıdı. Karaca İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya, “Görevini kötüye kullanan Antep Valisi hakkında soruşturma başlatıp görevden uzaklaştıracak mısınız?​” diye sordu.

Başpınar OSB’deki halı, iplik ve dokuma fabrikalarının patronlarının on milyonlarca liralık ihracat rekorları kırarken işçileri kölelik koşullarında çalıştırdığını, işçilerin insanca yaşayabilecekleri ücret talebiyle günlerdir kar altında, ayazda mücadele ettiklerini, Antep Valiliğinin ise kentte eylem yasağı kararı aldığını hatırlatan Sevda Karaca, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu soruları sordu:

  1. Gaziantep Valisi Kemal Çeber’in şehirdeki işçilere 15 gün süreyle olağanüstü hâl ilan eden yasaklama kararı X hesabında paylaşılmış, ancak valiliğin resmi web sitesinde yer almamıştır. Bu durum, valinin yasaklama kararının Anayasa’ya aykırı olmasından kaynaklanan, hukuksuz bir patron taraftarlığının mı sonucu mudur?
  2. Yasak kararından sonra saat 01.00’den itibaren polis, jandarma ve çevik kuvvet eşliğinde direniş çadırları boşaltılmış, çadırlar sökülmüş ve işçilere kötü muamele yapılmıştır. Bu haksız ve hukuksuz kararı alanlar ile uygulayanlar hakkında Bakanlığınız bir soruşturma başlatacak mıdır? Gaziantep Valisi, yüz binlerce işçinin de bulunduğu Gaziantep halkının mı, yoksa bir avuç patronun mu valisidir?
  3. Anayasa’nın “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Düzenleme Hakkı” başlıklı 34. maddesine göre “Herkes, önceden izin almadan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.” Dolayısıyla, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemek için yetkili makamlardan izin almak gerekmediği gibi, bu hakkın kullanılmasının yasaklanması da Anayasa suçu işlemektir. Görüldüğü üzere, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, işçilerin eylemlerini 15 gün boyunca yasaklayarak anayasa suçu işlemiş; ayrıca, kamu görevlisi olmasına rağmen Antep patronlarının yanında yer almak için görevini kötüye kullanmıştır. Bakanlığınız, Kemal Çeber’in işlediği tüm bu suçlar nedeniyle soruşturma başlatıp görevden uzaklaştırma sorumluluğunu yerine getirecek midir?
  4. Organize sanayi patronlarının işçilere uyguladığı kölelik koşullarına, iş cinayetleri düzeneğine ve işçi eylemlerinin yasa dışı yollarla kırılması faaliyetlerine karşı Bakanlığınız bir soruşturma, inceleme başlatacak mıdır? (Evrensel)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Sömürge madenciliği felaketinin yıl dönümünde İliç: Toprak zehirli, halk işsiz

Sömürge madenciliği felaketinin yıl dönümünde İliç: Toprak zehirli, halk işsiz

İliç siyanür faciasının üzerinden 1 yıl geçti. Hava, toprak ve su zehirlendi; 9 işçi can verdi. Daha fazla altın için kuralsız çalışmanın önünü açanlar aklandı. Halk zehirlenmiş doğa ve işsizlikle baş başa. Facianın ana sorumlularından uluslararası maden tekeli SSR, hisse senedi değerlerinin yükselmesiyle felaket öncesine geri döndü. İliç’teki altın için de “iş birliği içinde olduğu iktidarla” pazarlıkta.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Grevdeki Çelikaslan Tekstil patronunun kardeşi: "Benim zenginliğimi Allah verdi."

Evrensel'i Takip Et