13 Şubat 2025 14:10
/
Güncelleme: 16:11

İzmir’in 40 farklı yerinde jeotermal ihalesi yapılacak, listede jeotermalcileri kovan Başköy’de var

İzmir’in ilçelerinde bulunan 40 farklı alanda jeotermal kaynak araması ile ilgili ihale yapılacak. İhale edilecek alanlar arasında 2018’de JES şirketini kovan Başköy’de var

İzmir’in 40 farklı yerinde jeotermal ihalesi yapılacak, listede jeotermalcileri kovan Başköy’de var

Fotoğraf. Özer Akdemir/Evrensel

Özer Akdemir
ozerakdemir@gmail.com


İzmir - İzmir’in ilçelerinde bulunan 40 farklı alanda jeotermal kaynak araması ile ilgili ihale yapılacak. İzmir Valiliği tarafından yapılan duyuruda ihaleler Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı salonunda 18 Şubat günü yapılacak. İhalesi yapılacak alanlar içinde geçtiğimiz yıllarda JES'e karşı kararlı bir direniş göstererek şirketi köylerine sokmayan Tire Başköy de var.

İhaleler 18 Şubat’ta yapılacak

İzmir Valiliği tarafından yapılan duyuruda İzmir’in Menderes, Bergama, Aliağa, Foça, Selçuk, Ödemiş, Kiraz ve Tire ilçelerinde bulbunan 40 farklı alanda jeotermal kaynak arama ihalesi yapılacağı belirtildi. Duyuruda 39 adet jeotermal kaynak arama sahası ile bir adet jeotermal kaynak işletme sahasının açık teklif arttırma usulüyle ayrı ayrı ihaleye çıkaracağı bilgisine yer verildi. İhaleler; 18 Şubat 2025 tarihlerinde İzmir Valiliği, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Toplantı Salonunda gerçekleştirilecek.

Başköy bölgedeki JES direnişinin de başını çekmişti

Tire Başköy’de köylüler jaotermale karşı mücadele yürütürken çekilmiş bir fotoğraf

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

İhaleye çıkarılacak alanlar arasında geçtiğimiz yıllarda topraklarında jeotermal sondajları yapılmasına karşı kararlı bir mücadele sergileyen Tire Başköy’de var. 2018 yılı yaz aylarında köye 2 km uzaklıktaki incir bahçelerinin içinde yapılmak istenen jeotermal sondajına karşı köylüler ayağa kalkmış, şirket çalışanlarını topraklarına sokmamışlardı. Yaklaşık 2 ay süren mücadelede köylüler günlerce nöbet tutmuşlar, direnişi kırmak için Foça’dan gönderilen komando taburuna karşı köy meydanında oturma eylemi yaparak jandarma köyden çekilene kadar eylemi devam ettirmişlerdi.

Köylünün direnişi devlete hukuku hatırlattı!

Tüm girişimlere rağmen köylülerin kararlı direnişi kırılamayınca zamanın Tine Kaymakamı sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada jeotermale ÇED izni verilmediğini açıklamıştı. Kaymakamlık açıklamasında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Tire Kaymakamlığına gönderilen yazıya dikkat çekilerek, jeotermal enerji için planlanan parsellerde yapılacak faaliyetin tarımsal ürünlere zarar vereceği dile getirilmişti. Kaymakam Tanrıseven, yazıda Zeytincilik Yasasına da vurgu yapılarak "... çevre parsellerde yaygın bir şekilde yer alan zeytinlik sahalarının zarar görmemesi açısından jeotermal faaliyetlerin yapılması uygun bulunmamıştır’’ denildiğini aktarmıştı.

Muhtar Sami Şengün: Tedirginiz

Bu son JES ihaleleri ile ilgili görüştüğümüz, 2018 yılındaki jeotermal karşıtı mücadelenin öncü isimlerinden son seçimlerde muhtar seçilen Sami Şengün, ihale duyurusundaki koordinatların kapsadığı alanları belirlemeye çalıştıklarını söyledi. Şengün jetermal ihalesinin kendilerini tedirgin ettiğini söyledi.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Sömürge madenciliği felaketinin yıl dönümünde İliç: Toprak zehirli, halk işsiz

Sömürge madenciliği felaketinin yıl dönümünde İliç: Toprak zehirli, halk işsiz

İliç siyanür faciasının üzerinden 1 yıl geçti. Hava, toprak ve su zehirlendi; 9 işçi can verdi. Daha fazla altın için kuralsız çalışmanın önünü açanlar aklandı. Halk zehirlenmiş doğa ve işsizlikle baş başa. Facianın ana sorumlularından uluslararası maden tekeli SSR, hisse senedi değerlerinin yükselmesiyle felaket öncesine geri döndü. İliç’teki altın için de “iş birliği içinde olduğu iktidarla” pazarlıkta.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Grevdeki Çelikaslan Tekstil patronunun kardeşi: "Benim zenginliğimi Allah verdi."

Evrensel'i Takip Et