13 Şubat 2025 13:39
/
Güncelleme: 17:39

Eczacılar sokakta: Eczanelerimiz bu koşullarda ayakta kalamaz!

İstanbul ve Ankara'da basın açıklaması yapan eczacılar ilaç ve eczacılık hizmetlerinin tasarruf kalemi olarak görüldüğünü belirterek: “Eczanelerimiz bu koşullarda ayakta kalamaz" dedi.

Eczacılar sokakta: Eczanelerimiz bu koşullarda ayakta kalamaz!

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

İstanbul - İstanbul Eczacı Odası, ilaç ve eczacılık hizmetlerini yalnızca tasarruf kalemi olarak gören ve hem eczacıları hem de hastaları mağdur eden sağlık politikalarına karşı İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

Eczacılar, ellerinde "İFK değişmezse ülkeme yeni ilaç gelmeyecek", "Yüzde 542 artan muayene ücretini tahsil etmek istemiyoruz", "Eczacı baremleri acilen güncellensin", "Eczaneler yangın yeri, İFK hemen değişmeli" yazılı dövizler taşıdı.

İstanbul Eczacı Odası eyleminde döviz taşıyan eczacılar

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Basın açıklamasını okuyan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Şeker Pınar Özcan "İlaçta tasarruf halk sağlığını tehlikeye atıyor" dedi. Özcan, eczacıların her koşulda halk sağlığı için görev yaptığını vurgulayarak, ilaç fiyat politikalarındaki tutarsızlıkların eczaneleri ekonomik krize sürüklediğini belirtti. Özcan, "Türkiye'nin ve dünyanın ekonomik gerçeklerinden kopmuş İlaç Fiyat Kararnamesi nedeniyle hem eczacı hem hasta mağdur olmaktadır. İlaçta tasarruf adı altında halk sağlığı tehlikeye atılmaktadır" dedi.

Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında 2009'dan bu yana ilaç harcamalarının kısıldığını hatırlatan Özcan, kur farkı nedeniyle ilaç firmalarının Türkiye pazarından çekildiğini ve yeni nesil ilaçların ülkeye giriş yapmadığını söyledi. Özcan, "SGK'nın karşıladığı birçok ilaç için hastalar yüksek fiyat farkları ödemek zorunda. Çünkü son 15 yılda ilaca ayrılan bütçenin GSMH içindeki payı yarı yarıya düştü. Türkiye, OECD ülkeleri arasında ilaç ve sağlık harcamalarına en az bütçe ayıran ülkelerden biri" dedi.

"Eczaneler ayakta kalmakta zorlanıyor"

İstanbul Eczacı Odası ilaçta tasarrufa karşı eylem

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Özcan, eczacıların ilaç temin edemez hale geldiğini ve küçük sermayelerle işletilen eczanelerin ekonomik çıkmaza sürüklendiğini vurgulayarak  SGK ilaç temin protokolünün 1 Ekim 2024'te sona ermesine rağmen yeni bir anlaşma sağlanamamasının eczaneleri ve hastaları risk altına soktuğunu belirtti. Özcan, Eczacıların ilaç temin edemez hale geldiğini hastalar tedavilerine ulaşamadığına dikkat çekerek, "Küçük sermayelerle işletilen eczaneler, sağlık sisteminin en kırılgan halkası olarak ekonomik çıkmaza girmiştir" ifadelerini kullandı. Özcan, "Hastalarımıza hizmet sunmaya devam edebilmek ancak gerçekçi koşullarda ve tam bir mutabakatla imzalanacak bir protokolle mümkündür" dedi.

Eczacıların acil talepleri

Özcan, yetkililere defalarca iletilmesine rağmen sorunların çözülmediğini belirterek, şu talepleri sıraladı:

  • İlaç Fiyat Kararnamesi'nin günün ekonomik koşullarına uygun şekilde ve enflasyon oranlarına göre güncellenmesi,
  • Eczanelerin sürdürülebilir bir gelir modeline kavuşturulması,
  • Her fiyat güncellemesiyle eczacı baremlerinin de otomatik artırılması,
  • Eczanelerin ilaç ve sağlık hizmetlerini sürdürebilmesi için ekonomik koşullara uygun bir SGK protokolünün hayata geçirilmesi.

"Eczaneler kapanma tehlikesiyle karşı karşıya"

Özcan, mevcut politikaların halk sağlığını kriz noktasına getirdiğini belirterek, "Hastalarımız ilaçlarına ulaşamayacak, eczanelerimiz birer birer kapanacak, halk sağlığı telafisi zor bir krize sürüklenecektir" dedi. Eczacıların talepleri karşılanana kadar mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Özcan, "Halkımızın sağlık kapısını açık tutmak için buradayız ve susmayacağız" diye konuştu. (Evrensel)


Ankara: Eczaneler tek tek kapanacak

Ankara - Ankara Eczacı Odası da eczanelerin ekonomisi ve eczacıların güncel sorunlarına dair basın açıklaması düzenledi. Ankara Eczacı Odası’nda gerçekleşen basın açıklamasını Oda Başkanı Ecz. Cem Abbasoğlu okudu. Ecz. Abbasoğlu, “‘Sağlıkta tasarruf’ adı altında yıllardır uygulanan yanlış politikalar, bugün ciddi bir sağlık krizine dönüşmüş durumdadır. 2009 yılından bu yana ilaç harcamalarındaki kısıtlamalar, sağlıkta dönüşüm adı altında yapılmaya devam etmiştir. Ancak, bu politikalar Türkiye’yi ilaç ve sağlık harcamalarına en az bütçe ayıran ülkeler arasına sokmuştur. OECD ülkeleri ile kıyaslandığında, Türkiye’nin ilaç harcamalarının Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) içindeki payı neredeyse yarıya düşmüştür” dedi. 

İlaç firmalarının Türkiye’den çekildiğine dikkat çeken Abbasoğlu, “Hastalarımızın ilaca ulaşamamasına yol açan politikalar ülkedeki ekonomik kriz ile birleşince aynı zamanda eczane ekonomilerini içinden çıkılamaz bir darboğaza sokmuştur. İlaca erişimdeki sıkıntılar ve düşen kâr marjları, enflasyonun etkisiyle artan kira ve personel giderleri, eczacılık mesleğini sürdürülemez bir hale getirmiştir. Hastalarımızın ilaca erişiminde yaşadığı sıkıntıların giderilmesi ve eczacıların ekonomik sorunlarının çözüme kavuşması için günümüz koşullarını karşılamaktan uzak 2004 tarihli İlaç Fiyat Kararnamesi sektördeki tüm paydaşların katılımıyla mevcut ihtiyaçlara göre yeniden oluşturulmalıdır” dedi.

Fotoğraf: Kübra Kırımlı/Evrensel

Yüksek muayene ücretleri ve hasta katılım payı geri çekilsin

25 Ocak 2025 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile ayaktan tedavi ve diş hekimi muayenesi katılım paylarında önemli artışlar yapıldığını hatırlatan Abbasoğlu, söz konusu zamların geri alınması çağrısı yaptı. Abbasoğlu, eczacılık fakülte sayılarındaki artışa da dikkat çekip, “Ülkemizin daha fazla eczacılık fakültesine ihtiyacı yoktur. Alt yapıdan ve akademik kadrodan yoksun eczacılık fakültelerinin yerlerine, ilaç Ar-Ge merkezi kurulmalı, mevcut eczacılık fakültelerinin kontenjanları kademeli olarak düşürülmeli ve eczacılık fakültelerine giriş için başarı sıralaması 50 bin ile sınırlı tutulmalıdır” diye ifade etti. 

Söz konusu sorunlar karşısında susmayacaklarını ifade eden Abbasoğlu, “Bugün susarsak; hastalarımız ilaçlarına ulaşamayacak. Eczanelerimiz kapanacak ve halk sağlığı telafisi zor bir krize sürüklenecek” dedi. Sağlığa dair politika üreten yetkilileri defalarca uyardıklarını hatırlatan Ankara Eczacı Odası Başkanı Cumhur Cem Abbasoğlu, uyarılarının dikkate alınmaması karşısında yurttaşları mağdur etmeyecek şekilde eczaneleri kapatma eylemlerini başlatacaklarını duyurdu. (Evrensel) 

Evrensel'i Takip Et