13 Şubat 2025 14:45
/
Güncelleme: 15:24

Torbalı halkı kireçtaşı ocağının toplantısını yaptırmadı | 'Biz başımıza gelecekleri biliyoruz'

İzmir Torbalı’da Taş ocağı projesinin halkın katılımı toplantısını yöre halkı “Biz başımıza gelecekleri biliyoruz. Sizin bilgilendirmenizi dinlemeyeceğiz” diyerek yaptırmadı.

Torbalı halkı kireçtaşı ocağının toplantısını yaptırmadı | 'Biz başımıza gelecekleri biliyoruz'

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Özer Akdemir
ozerakdemir@gmail.com


İzmir - İzmir'in Torbalı ilçesi Yeniköy ve Özbey mahalleleri yakınlarında, Metropolis antik kentine 1,2 kilometre uzaklıkta işletilmek istenen kireç taşı ocağı ile ilgili ÇED halkın katılımı toplantısı yöre halkı tarafından yaptırılmadı. Halkın “biz başımıza gelecekleri biliyoruz. Sizin bilgilendirmenizi dinlemeyeceğiz” sözleri üzerine ÇED komisyonu tutanak tutarak toplantıyı sonlandırdı.

“Başımıza gelecekleri zaten yıllardır yaşıyoruz”

Taşocağını protesto edenler ellerinde dövizlerle

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Torbalıya birkaç km uzaklıkta bulunan Yeniköy Mahallesi Muhtarlığı karşısındaki köy kahvesinde yapılmak istenen ÇED Halkı bilgilendirme toplantısına yöre köylülerinin yanı sıra Torbalı’dan da yurttaşlar katıldılar. Ellerinde “Zeytinlikler yok olursa hayat yok olur”, “Torbalı taş ocağı değil tarım cenneti”, “Metropolis Antik kenti taş yığınına dönüşmesin”, “Tarih, tarım ve doğa için taş ocağına hayır” yazılı dövizlerle toplantının yapılacağı kahvehaneyi dolduran yurttaşlar, şirket yetkilisinin sunumunu dinlemek istemediklerini söyledi. ÇED toplantısı komisyonundaki resmi kurumlardan gelen görevlilerin “sunumdan sonra itirazlarınızı yazalım” ısrarlarına rağmen köylülüler şirketin söyleyeceklerini dinlemek istemediklerini, taş ocaklarının bölgeye verdiği zararları yıllardır zaten yaşadıklarını söyledi.

“ÇED Raporunda Metropolis Antik Kentinden ‘Kale kalıntısı’ diye söz ediliyor”

Torbalı'daki Metropolis antik kenti

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Yeniköy Muhtarı Mehmet Soykan, köyünün tarım ve turizm cenneti iken bölgedeki taş ocakları nedeniyle ciddi çevre sorunları yaşadığını belirterek, “Burada 2000 yıllık bir tarih var. Burası Metropolis antik kenti ile iç içe. 271 sayfalık ÇED Raporunda Metropolis’i kale kalıntısı diye bahsediyor. Oysa taş ocağı antik kentin 1200 metre yakınında. Burada hem verimli zeytin ağaçlarımız yok olacak, hem de patlatılan dinamitlerle sularımız yön değiştirecek. Zaten yaşanan kuraklık nedeniyle ciddi su sorunumuz var. DSİ’de yeni kuyu açılmasına müsade etmiyor. Biz kesinlikle bu taş ocağına karşıyız. Bu bölgedeki 5 köy olarak bu taş ocağını istemiyoruz” dedi.

“Ya bizi yok etsinler ya taş ocağını!”

Toplantının sonlandırılmasının ardından Yeniköy mahalle muhtarlığı önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Özbey Mahallesi Muhtarı Şemsettin Kanza, “Burada iki seçenek var, ya bizi yok etsinler ya da bu taş ocağını! Köyümün çevresi olduğu gibi taş ocağı. Bölgede yeterince taş ocağı var. Eskiden 6 metreden çektiğimiz yeraltı sularını şimdi 200 metreden çekemiyoruz. Sular bu taş ocaklarına kullanılan dinamitler nedeniyle derinlere kaçtı. Taş ocaklarının çevresinde fıstık çamı ağaçları, zeytinliklerimiz var. Burası tarım cenneti. Türkiye’nin her tarafına sebze buradan gidiyor.” diye konuştu.

“Bir tarafta tarım cenneti ve Metropolis, diğer yanda taş ocağı”

Torbalı Kültür Sanat ve Eğitim Derneği Başkanı Hayri Ataş da ülkenin her tarafının şirketler tarafından talan edildiğini belirterek, “Bir tarafta ülkenin en önemli tarım cennetlerinden birisi, diğer tarafta Metropolis Antik Kenti gibi tarihi değerin olduğu bir yerde taş ocağı gibi ranta dayalı ve geçici süreli yapılan işletmelerin bölgeye ciddi zararlar vereceği, verdiği ortada” dedi.

Evrensel'i Takip Et