Faciadan bir yıl sonra İliç taslak raporu tamamlandı: Bağımsız denetim zorunlu hale getirilmeli
İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu taslak raporunu tamamladı. Raporda altın madeni işletme faaliyetlerine yönelik bağımsız denetimin mevzuatta düzenlenmesi gerektiği belirtildi.
![Faciadan bir yıl sonra İliç taslak raporu tamamlandı: Bağımsız denetim zorunlu hale getirilmeli](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/264658.jpg)
Fotoğraf: DHA
Erzincan İliç faciasının ardından kurulan İliç Maden Faciası Araştırma Komisyonu taslak raporunu tamamladı. Raporda, ihmal ve sorumluluğu bulunanlarla ilgili idari ve hukuki cezaların artırılması gerektiği belirtildi.
Hazırlanan taslak rapor, milletvekillerin görüş ve önerilerinin ardından esas rapor haline getirilerek Meclis Başkanlığına sunulacak.
Raporda “işçi sağlığı ve iş güvenliği sistematiğinin iyileştirilmesi, çevre sağlığından halk sağlığına kadar olumsuz etkilerin bertarafı” gibi çok sayıda konuda çeşitli değerlendirmelerin bulunduğunu bildirildi.
Raporda, özellikle yığın liç, atık depolama tesisi gibi büyük yapıların denetimi, bu yapılarla ilgili meydana gelebilecek acil durumlarda alınacak eylem planları, bu yapılarda rutin iş ve işlemler devam ederken meydana gelebilecek aksaklıklar için tetikleyici eylem planı, bu yapıların işletilmesi esnasında kullanılan günün koşul ve şartlarında mevcut en iyi teknolojik çözüm gibi konuların daha detaylı irdelenmesine ve denetlenmesine yönelik mevzuatta düzenleme ve değişiklikler yapılması ve kurumlar arası koordinasyonun güçlendirilmesi gerektiği kaydedildi.
Altın madeni işletme faaliyetlerine yönelik bağımsız denetimin mevzuatta düzenlenmesi gerektiği belirtilen raporda, altın madeni işletmelerinin çeşitli gerekçelerle yaptırdığı bağımsız denetimlere ilişkin raporları ilgili Bakanlıkla paylaşılmalarının zorunlu hale getirilmesine yönelik yasal düzenleme yapılması istendi.
İliç üzerinden meslek lisesi "tavsiyesi"
Altın madenciliği özelinde uluslararası kuruluşlarla özellikle siyanür yönetimi noktasında iş birliği sağlanması gerektiği belirtilen raporda, "maden işçiliğinde ihtisasın artırılması" amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca belirlenecek yerlerde yeterli sayıda meslek lisesi ve meslek yüksek okulu kurulması, orta veya uzun vadede bu meslek liselerinden ve yüksek okullardan mezun olanların madenlerde çalıştırılmaları "tavsiyesi"nde bulunuldu.
Komisyonda yer alan Zonguldak CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, komisyon raporunun AKP tarafından yok edilmek istendiğini ifade ederek TBMM Başkanlığına resmi başvuruda bulundu.Raporun meclise sunulması gereken son tarihin üzerinden 110 gün geçmesine rağmen raporun ortada olmadığına vurgu yapan Deniz Yavuzyılmaz, “AK Parti işine gelmeyen kanıtların da yer aldığı raporu tamamlatmıyor, teslim edilmesini engelliyor. Konuyla ilgili tekrar resmi başvuruda bulunduk” diyerek Meclis Başkanını görevini yapmaya çağırdı. (Haber Merkezi)
Evrensel'i Takip Et