Kimi ‘vesayet özlemi’, kimi ‘sert uyarı’ dedi
TÜSİAD Genel Kurulunda Ömer Aras ve Orhan Turan'ın açıklamaları gazeteleri böldü. İktidar yanlısı gazeteler TÜSİAD’ın “vesayet özlemi” çektiğini söylerken, muhalif gazeteler “sert uyarı” dedi.
![Kimi ‘vesayet özlemi’, kimi ‘sert uyarı’ dedi](https://www.evrensel.net/upload/dosya/284540.jpg)
14 Şubat 2025 tarihli gazetelerin birinci sayfası
Gözde Tüzer
gozdetuzer@gmail.com
TÜSİAD Genel Kurulu’nda “sistem çöktü” sözleri gazeteleri ikiye böldü. Kimi TÜSİAD’ın “vesayet özlemi” içinde olduğunu söylerken, kimi de TÜSİAD’ın “uyarılarda bulunduğunu” aktardı.
TÜSİAD’ın Olağan Genel Kurulunda konuşan Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras, Kartalkaya’daki yangın faciasından siyasi tutuklamalara, ordu içindeki ihraçlardan gazetecilerin hedef alınmasına kadar pek çok konuya değindi, yakın zamandaki faciaları ilişkin, “bu trajedilerin ardında denetimsizlik ve maliyet odaklı kural tanımazlık olduğunu” söyledi. TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e yönelik ilk kez açık bir eleştiride bulundu. Turan, "Sayın Bakan Mehmet Şimşek’in programına destek veriyor olsak da, ekonomide her şeyin yolunda olduğunu söyleyemeyiz" dedi.
TÜSİAD’ın bu çıkışına AKP’den yanıt gecikmedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hiçbir kurum, kuruluş veya çıkar grubu, milli iradenin üzerinde değildir” derken, AKP Genel Sekreteri Fatih Şahin “TÜSİAD bulanık suda balık avladığı günleri özlemiş. Vesayet özlemleri depreşmiş” ifadelerini kullandı.
Tüm bunlar gazetelerin 1. sayfalarına yansırken, gazeteler TÜSİAD konusunda ikiye ayrıldı. İktidar gazeteleri TÜSİAD çıkışını “vesayet özlemi” olarak değerlendirirken, muhalif gazeteler “sistem çöktü” dedi. Ancak TÜSİAD’ın gerçek amacı ve olası etkiler de BirGün ve Evrensel’de yer aldı.
‘Haddini aştı’, ‘Düğmesine bastılar’, ‘Kötü sicil’
Sabah gazetesi “Vesayet özlemi çeken TÜSİAD haddini aştı” başlığında “TÜSİAD’ın siyaseti dizayn etmeye kalkıştığını” söyledi.
Yeni Şafak “TÜSİAD’ın düğmesine bastılar” dedi ve şu ifadelere yer verdi: “Siyasi konulardan bir süredir uzak duran TÜSİAD, 28 Şubat gibi süreçlerdeki rolünü hatırlatan bir çıkış yaptı.”
Akşam ise “TÜSİAD önce kötü sicilini temizlesin” diyerek TÜSİAD’ın siyaseti hedef aldığını söyledi.
Hürriyet manşette TÜSİAD’ın açıklamalarını vermeden, iktidarın tepkisini gördü ve “TÜSİAD’ın çıkışına iktidardan tepki” dedi.
‘Sistem çöktü’
TÜSİAD’ın açıklamaları Karar, Sözcü, Cumhuriyet’te ise memnuniyetle karşılandı. Sözcü “Tüm sistem çöktü” dedi ve Ömer Aras’ın sözlerine yer verdi.
Cumhuriyet’te benzer bir başlıkla haberi manşetten görmeyi tercih etti. “TÜSİAD ekonomi, yargı ve siyasi gelişmeleri sert bir dille eleştirdi, uyarılarda bulundu” üst başlığını kullanan Cumhuriyet “Sistem çöktü” manşetini attı.
Karar ise “Sonunda patronlar da ses çıkardı, TÜSİAD: Her şey yolunda değil” manşetinde Genel Kurul’daki detaylara da yer verildi.
‘Tek çıkış, direnen işçilerin gösterdiği yol’
Evrensel ve BirGün’de ise “büyük” patronların örgütü TÜSİAD’ın bu çıkıştaki amaçları ve olası etkilerine dair bilgiler yer aldı. Gazetemiz Evrensel’de “TÜSİAD kürsüsü Başpınar’la ‘çakıştı’” başlığında Bülent Falakaoğlu’nun yazısına yer verildi. Falakaoğlu yazısında şu ifadelere yer verdi: “Emeğin, onun şahsında toplumun yeteri kadar örgütlü ve güçlü olmadığı koşullarda ama tepkisinin büyüme olasılığının arttığı bir dönemde büyük burjuvazi ‘demokrasi havarisi’ rolünü oynadı… Oysa asıl bedeli gelirleri baskılanan asgari ücretli, emekli, memur ve üretici köylüler ödüyor. Vergi yükü dahi bunların omuzunda. 100 liralık verginin 65 lirası bu kesimlerin cebinden çıkıyor… Bedel ödeyen emekçilerin ise tek bir çıkış yolu var; Başpınar’da yüzde 30’luk ücret artışına direnen işçilerin gösterdiği yol!”
BirGün ise “Utangaç itiraz ‘fırça’ nedeni!” diyerek şöyle dedi: “İktidarın 22 yıldır en önemli destekçisi TÜSİAD yetkililerinden, uzun süre sonra utangaç da olsa eleştiri geldi”
Evrensel'i Takip Et