Ormanlık alandaki "eski çöplük" geri dönüşüm tesisi
Gaziemir Zafer Mahallesi'ndeki "eski çöplük" alanına önce yüksek gerilim hattı ardından metal geri dönüşüm tesisi izni verildi.
Ramis Sağlam
ramissaglam@hotmail.com
İzmir — Büyükşehir Belediyesi 2016 yılında 125 bin metrekarelik "eski moloz döküm" alanlarını yeşillendirip ağaçlandırdıktan sonra Orman Bölge Müdürlüğü'ne devrettiğini açıklamıştı.
Orman Bölge Müdürlüğüne teslim edilen alanlardan biride Gaziemir İlçesi Zafer Mahallesi (Evka-7) 1 Ada 45 parseldeki 70 bin metrekarelik "eski çöplük" döküm alanı. Geçtiğimiz günlerde ağaçlandırılan eski çöplük alandaki hareketlilik üzerine vatandaşlar harekete geçti.
Kaçak hafriyat alanlarına ve tarım ve ormanlık alanlardaki katı atık tesislerine karşı mücadele eden Uzundere Harmanyeri Kentsel Koruma Derneği'ne gelen ihbarlar üzerine harekete geçen dernek yönetimi adına Dernek Başkanı Süleyman Gür, bölgedeki tespit ve gözlemlerini gazetemize aktardı.
"Orman Bölge Müdürlüğüne şikâyet ettik"
Vatandaşların bölgedeki hareketliliği, bildirmeleri üzerine "eski çöplük" alanına gittiklerini belirten Gür, "Alana gittiğimizde ilk dikkatimizi çeken Çeşme- Uzundere alanında iş makinaları oldu. İş makinalarının üzerinde firma ve plaka bulunmadığından çalışmayı yapan şahıs veya firma hakkında bilgi edinemedik. Fakat 420.000 volt yüksek gerilim direğinin dibinden kaçak olarak açılan çukur yüzünden toprak kaymaları meydana geldiğini, bu sebeple direğin devrilme durumu oluşacağı gerekçesiyle Gaziemir Orman Bölge Şefliği'ne telefonla ihbar ve bilgilendirme de bulunduk." dedi.
"Yıllarca çöplük olarak kullanıldı"
Yıllarca çöplük alan olarak kullanılan alan hakkında bilgilendirme yapan Gür, "Çöp döküm alanının üzeri önce moloz ve hafriyat atıklarıyla kapatıldı. Fakat alanın altında yüksek oranda metan gazı olması nedeniyle bacalar bulunuyordu. Yüksek gerilim hattı üzerine gittiğimiz alanda farklı bir tehlikeyle karşılaştık. Yüksek gerilim direkleri, metan gazının ve yer yer toprak kaymasının olduğu bölge üzerine dikilmesi endişelerimizi artırdı." diye konuştu.
Ormanlık alanda Metal Geri dönüşüm tesisi
Gaziemir Orman Bölge Müdürlüğü'nden edindikleri bilgileri aktaran Gür, "Yetkililerden aldığımız bilgi bu alanda 'Metal Geri Dönüşüm' tesisi kurulması için kendilerine başvuru yapıldığını ve onay verdiği oldu. Böyle bir tesisin bu alan da kurulamaz. Olması gereken yasal çevresel etki değerlendirme "ÇED) süreci işletilmesi gerekiyordu. Birilerinin verdik oldu ifadeleriyle bu iş olamaz, kabul etmiyoruz. Ormanlarımız keyfi uygulamalarla işletmelere verilip peşkeş çekilemez. Bu duruma karşı gerekli başvuru ve inceleme süreçlerin bir an evvel sağlanması için dernek olarak harekete geçeceğiz." uyarısında bulundu.
"Ormanlık alan biran önce rehabilite edilmeli"
İzmir Büyükşehir Belediyesi iki etapta 70 bin metrekare alan üzerinde, 1615 adet ağaç dikimi gerçekleştirdiğini de sözlerine ekleyen Gür, "Bunun nedeni oluşabilecek erozyonu önlemek olduğunu öğrendik. Alanı rehabilite edip binlerce ağaç dikerek Orman Bakanlığı'na teslim eden Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere Gaziemir Belediyesi ve sınır parsel olması nedeniyle Karabağlar Belediyesi Başkanlıkları düzeyinde ilgili tüm birimleri konuyla ilgili göreve davet ediyoruz." dedi.
Evrensel'i Takip Et