14 Şubat 2025 14:20
/
Güncelleme: 15:37

Yozgat’ta çiftçilerden pancar kotalarının iptal edilmesine tepki: Hangi hakla silindi?

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifinin tohum ve mazotu çiftçiye pahalı sattığı için eleştiri içerikli paylaşım yapan Yozgatlı çiftçilerin pancar kotalarının fabrika yönetimi tarafından iptal edildi.

Yozgat’ta çiftçilerden pancar kotalarının iptal edilmesine tepki: Hangi hakla silindi?

Fotoğraf: ANKA

Yozgat — Türkiye’nin Konya’dan sonra en fazla şeker pancarı üretiminin yapıldığı Yozgat’ta, kuraklık, üründeki hastalık, düşük taban fiyat, yüksek girdi maliyetlerinden sonra şimdide pancar kotalarının silinmesine yönelik tehditlerle karşı karşıya kalmalarına tepki gösteriyor.

Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesi çiftçilerinden ikisinin, sosyal medya hesaplarından Kayseri Pancar Ekiciler Kooperatifi’nin ürünleri piyasadan fazlaya sattığını belirtip, tepki göstermeleri nedeniyle şeker fabrikası tarafından pancar ekim kotalarının iptal edildiği ileri sürüldü.

“Ekmeğimizin peşinde koşmayalım mı?​”

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi üyesi, Boğazlıyan bölgesi çiftçilerinden Mustafa Akyürek, "Bugün öğrendim ki kotamız silinmiş. Neden diye sordum, ‘muhalif olduğunuz için bir maddeden dolayı, paylaşım yapmışız.’ Bizim derdimiz neydi? Biz muhalif falan değiliz. Bizim asıl amacımız nedir? Kazanmak, para kazanmak. İki senedir bakıyoruz, dışarıda tohum 22 bin lira, bunlar da şimdi 30 küsur bin lira. Geçen yıl 15 bin liraydı, 27 bin liradan para kestin. Mazot var, 38 bin liraydı dışarıda, bunlar da 64 bin liradan para kestiler bizden. Tefeci gibi çalıştılar. Biz bunları söyledik diye bizi muhalif olarak gördüler. Muhalif miyiz; muhalifiz. Niye muhalif olmayalım? Ekmeğimizin peşinde koşmayalım mı" diyerek tepkisini dile getirdi.

“Çifti mağdur oldu”

Çiftçilerinden Akyürek, kotalarının iptal edilmesi nedeniyle bu yıl fabrikanın kendileriyle ekim sözleşmesi yapmayacağını belirterek, şöyle konuştu:

"750 ton hanımım ve benim adıma olan kotamı sildiler. Ben 10 senedir aşağı yukarı pancar ekerim. Geçimimizde pancar üstüne kuru. Parasını verdik, satın aldık. Kendisine gittik, kota istedik, yardımcı ol dedik, ‘benim sizin gibi kapıda 50 kişi var’ dedi, ‘ben hiçbirinize veremem’ dedi. Bizi resmen aşağıladı. 750 ton pancar yatırdım. Aslında bin 500 ton pancarım çıktı, artı 750 ton da dışarıya sattım, kotam olmadığı için dışarıya sattım. Her sene C uyguluyordu, bilmem ne yapıyordu, kendileri oradaki 300 bin ton kotayı kendi aralarında doldurup, pay ediyorlar. Aksaray'dan, Konya'dan, dışarıdan pancar getiriyorlar. Buradaki çiftçiyi zan altında bırakıyorlar. Şimdi de tutmuş kotamızı silmiş. Neymiş? Ekim yapmayacakmışız, biz sözleşme yapmayacakmışız. Neye göre yapmayacağız? Kime göre yapmayacağız? Hangi hakla sildin? Benim para verip aldığım kotayı sen hangi hakla sildin, diye ben soruyorum. Buradaki siyasilere de soruyorum. Bu adamın arkasında niye duruyorsunuz? Çiftçi mağdur olmuş. Herkes batmış, perişan olmuş. Bu adamın arkasında ne var ben merak ediyorum. Fabrika borç batağının içinde bunu dile getiren bir Allah'ın kulu yok."

“Çoluğumuzun, çocuğumuzun ekmek kapısıydı pancar”

Pancar üreticisi Ali Köklü de doğruları konuştukları için kotalarının silindiğini ileri sürdü, şunları söyledi:

"10 yıldır pancar ekiciliği yapıyorum, pancarla geçimimi sağlıyorum. Pancar bizim ekmek kapımız ve bugün pancar kotamızın silindiğini öğrendik. Burada Hüseyin Akay’a biz muhaliflik yaptık, doğruları söyledik. Doğruları konuştuğumuz için de kotalarımızı silmişler. Benim, hanımımın adına olan kotayı silmişler. Kız kardeşimin adına kotam vardı onu silmişler. Biz bu kotaları paramızla almıştık. Kendi cebimizden para vermiş almıştık. Fabrika hiçbir şekilde bize kota vermemişti. Daha önce de Hüseyin Akay'la zaten bir görüşme sağlamıştık. Kendilerinden kota istediğimizde de veremeyeceğini söylemişti. Diyecek bir şey bulamıyorum gerçekten. Çoluğumuzun, çocuğumuzun ekmek kapısıydı pancar."

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Ekmek ve hürriyet kavgası!

Ekmek ve hürriyet kavgası!

Antep’teki işçi eylemlerine yönelik yasaklar, Türkiye’nin bir süredir sıklıkla gündemine gelen hukuki ve siyasal baskıların neyi amaçladığını da daha net gösterdi. Kayyımlar, soruşturmalar, gözaltı ve tutuklamalar, Saray’a verilen olağanüstü yetkiler, basına ve gazetecilere yönelik baskılar, halkın üstüne çöken ekonomi programına ve tek adam yönetiminin siyasal baskılarına karşı yükselen itirazı bastırmak için…

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Başpınar işçilerinin Demokrasi Meydanı'nda yapacağı eylem polis engeline takıldı. BİRTEK-SEN Genel Başkanı gözaltına alınıp serbest bırakıldı.

Evrensel'i Takip Et