15 Şubat 2025 17:37
/
Güncelleme: 19:00

Trump'ın Gazze'yi işgal planı İstanbul'da protesto edildi: "Gazze'den elini çek"

Filistin'e Özgürlük Platformu, Trump'ın Gazze'ye yönelik tehditlerini protesto etti. "Siyonist Trump Gazze'den elini çek" pankartı açan kitle, sloganlar eşliğinde Şişhane'ye yürüdü.

Trump'ın Gazze'yi işgal planı İstanbul'da protesto edildi: "Gazze'den elini çek"

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

İstanbul – Filistin'e Özgürlük Platformu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze'ye yönelik açıklamalarını protesto etmek amacıyla Taksim'deki Tünel Meydanı'nda bir araya geldi.

"Siyonist Trump Gazze'den elini çek" pankartı açan kitle, "Katil ABD, katil İsrail", "Trump elini Filistin'den çek", "Siyonizm yenilecek, Filistin halkı kazanacak" sloganları atarak Şişhane'ye yürüdü.

 "Soykırım Programı"

Basın açıklaması platform adına Tuna Emren ve Fatma Akdokur tarafından okundu. Açıklamada, Trump'ın Gazze üzerindeki tehditlerinin emperyalist bir planın parçası olduğu vurgulandı. Filistin halkının yıllardır işgal altında yaşadığına dikkat çekilen açıklamada, Trump'ın Gazze Şeridi'ni ABD'nin kontrolüne alma ve bölgeyi "Ortadoğu'nun Rivierası" haline getirme planı, "Filistin halkını topraklarından sürmeyi amaçlayan bir soykırım programı" olarak değerlendirildi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Açıklamada, İsrail'in kuruluşundan bu yana Filistin'i Filistinlilerden arındırma politikasını sürdürdüğü belirtilerek, Trump'ın tehditlerinin de bu planın bir parçası olduğu ifade edildi. Emren ve Akdokur, Trump'ın söylemlerinin, 16 aydır ABD desteğiyle Gazze'de süren ağır bombardımanı ve 50 bine yakın Gazzelinin öldürülmesini göz ardı ettiğini vurguladı. Açıklamada, Trump'ın tehditlerinin, bu katliamların sorumlusu olan İsrail'e yeni bir saldırı alanı açma girişimi olduğu ifade edildi.

"ABD, yüzyılın terör devletidir"

Platform temsilcileri, Trump'ın söylemlerinin ABD'nin küresel politikalarındaki emperyalist tutumun bir devamı olduğunu belirtti. Açıklamada, ABD'nin 20. yüzyılda Latin Amerika, Ortadoğu, Afrika ve Asya'da terör estirdiği, savaş suçları işlediği ve dünyanın dört bir yanında darbeler ve işgallerle halkları ezdiği vurgulandı.

ABD'nin Japonya'ya attığı atom bombalarıyla yüz binlerce insanı katlettiği hatırlatılan açıklamada, Vietnam, Irak, Kore, Lübnan ve Panama gibi ülkelerde gerçekleştirilen askeri müdahaleler ve işgallerin de Amerikan emperyalizminin bir parçası olduğu ifade edildi. "ABD, en fazla yabancı toprakta asker bulunduran ülke ve NATO'yu kendi emperyal hırslarının bir aparatı olarak kullanıyor" denilen açıklamada, Trump'ın Gazze üzerindeki tehditlerine karşı tüm dünyada ses yükseltilmesi gerektiği vurgulandı.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

"Filistin'den gitmesi gereken işgalcilerdir"

Platform, Filistin topraklarının gerçek sahiplerinin Filistin halkı olduğunu belirterek, işgalin derhal sona ermesi gerektiğini ifade etti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

  • "Filistin'den gitmesi gerekenler işgalcilerdir.
  • Gitmesi gerekenler, Trump'la Gazze'nin kaderi üzerine pazarlık yapan ve ABD'den 7,4 milyar dolarlık silah alan Netanyahu ve İsrail ordusudur.
  • Gitmesi gerekenler, Gazze'de yüzlerce sivili öldüren, aktivistleri hedef alan İsrail keskin nişancılarıdır.
  • Gitmesi gerekenler, Filistinlilerin topraklarını gasp eden İsrailli yerleşimcilerdir.
  • Ateşkes, Filistin direnişinin zaferidir."

Açıklamada, Trump ve İsrail yönetiminin, Filistin halkının direnişini küçümsemeye çalıştığı ancak Gazze'de aylardır süren işgalin Filistin halkının kararlılığı sayesinde püskürtüldüğü ifade edildi. Ateşkesin Filistin halkının tarihi bir başarısı olduğu vurgulandı ve Gazze halkının, tüm saldırılara rağmen işgalcileri topraklarından püskürtmeye devam edeceği belirtildi.

Trump ve İsrail yönetiminin, Filistin halkının direncini kırmaya yönelik baskılarının başarısız olduğu ifade edilerek, "Trump ve Siyonistler, Gazzelilerin coşkusundan rahatsız. Çünkü biliyorlar ki Filistin halkı, ödediği ağır bedellere rağmen diz çökmedi" denildi.

Türkiye'ye çağrı: NATO'dan çıkalım, İsrail'le ticareti keselim

Platform, Türkiye hükümetine ve halkına çağrıda bulunarak, Filistin'le dayanışmanın güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Açıklamada şu talepler dile getirildi:

  • Türkiye, İsrail ile tüm diplomatik ve ticari ilişkilerini kesmeli.
  • İsrail'e yönelik tam bir ambargo uygulanmalı.
  • Türkiye, NATO'dan ayrılmalı ve ABD'nin bölgedeki askeri planlarına destek vermemeli.
  • Gazze'nin yeniden inşası için dayanışma ve pratik ilişkiler güçlendirilmeli. 

Fotoğraf: AA

Saadet Partisi İl Başkanlığı üyeleri de ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze'yi "devralma" ve Filistinlileri zorla yerinden etme planını protesto etti. Beyazıt Meydanı'nda bir araya gelen yurttaşlar, "İstanbul'dan Gazze'ye direnişe bin selam" ve "Siyonist katiller hesap verecek" sloganları attı. Eylemde yapılan açıklamada Trump'ın tehditlerine sessiz kalınmayacağı ifade edildi. (Evrensel)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Çocukları öğüten çark

Çocukları öğüten çark

Yoksulluğun pençesindeki ailelerin çocukları tüm dünyada acımasızca emek piyasasına çekilirken, Türkiye kapitalizmi bu konuda en önde koşuyor. Çarklar köle koşullarında dönsün diye devlet gücünü seferber etmekten geri durmayan iktidar, milyon milyon işçileştirdiği çocukların da uzun ve ağır çalıştırılmasına, onlarcasının ölüme sürüklenmesine göz yumuyor.

2.3 milyon çocuk MESEM kapsamında günde 8-10 saat çalışıp ustalık belgesi aldı

15-17 yaş grubundaki neredeyse her 4 çocuktan biri çalışma hayatında

71 çocuk 2024'te çalışırken hayatını kaybetti

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
16 Şubat 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et