15 Şubat 2025 21:23

İstanbul Barosu İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyonu: Anayasal hakları çiğnenen işçilerin yanındayız

KFC ve Pizza Hut işçilerine ilişkin açıklama yapan İstanbul Barosu İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyonu, “Anayasal hakları çiğnenen işçilerin yanındayız” dedi.

İstanbul Barosu İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyonu: Anayasal hakları çiğnenen işçilerin yanındayız

Fotoğraf: Bahar Emreoğlu/Evrensel 

İstanbul Barosu İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyonu, İş Gıdanın konkordato ilan etmesinin ardından KFC ve Pizza Hut işçilerinin işten atılmasına ilişin açıklama yayımladı.

KFC ve Pizza Hut'ın Türkiye'deki franchise işletmecisinin sözleşme fesihlerinin ardından 28 Ocak 2025'te konkordato başvurusu yapmış ve mahkemece yeterli inceleme yapılmaksızın üç gün içinde geçici konkordato mühleti verildiği hatırlatılan açıklamada, “Başvurudan kısa süre önce aynı holding bünyesindeki başka bir şirketin tüm hisseleri devredilmiş, bazı şubelerde ise ekipmanların çıkarıldığı iddia edilmiştir” denildi.

“Alınan karar temel yasal düzenlemelere aykırıdır”

İşletmelerin kapanmasıyla işçilerin iş sözleşmelerinin fiilen sona ermiş olmasına rağmen, ücretleri ve tazminatları ödenmediği ve SGK'ya çıkış bildirimlerinin yapılmadığı belirtilen açıklamada, “Yaklaşık 6 bin işçi mağdur edilmiş, işveren ise ödenmeyen ücretlerin İŞKUR tarafından karşılanacağını belirtmiş, ancak tazminatlar belirsiz bırakılmıştır. KFC ve Pizza Hut işçilerinin yaşadığı sorunlar, yasal düzenlemelerin ve uygulamaların kötü niyetli, keyfi işverenlik uygulamalarını engelleyemediğini, işçi alacaklarının kamusal güvencesinin olmadığını, konkordato gibi uygulamaların kötü niyetli borçlular tarafından kullanılabildiğini göstermektedir. Alınan karar ve işverenliğin süreç içerisindeki tutumu temel yasal düzenlemelere aykırılıklar içermektedir. Hukuken koruma görmemesi gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

“İşçilik alacakları için yasak düzenleme yapılmalı”

İşçilik alacaklarının tüm alacakların önünde 1’inci sırada olması yönünde yasal düzenleme yapılması gerektiği vurgulanan açıklamada, “Ücret Garanti Fonu kapsamı genişletilmeli, tüm ücret ve tazminat alacaklarını kapsamalıdır. Şirket sermayesiyle sınırlı sorumluluk ilkesi, malvarlığı kaçırmaya karşı daha sıkı denetlenmelidir. Konkordato ve iflas süreçlerinde etkin mekanizmalar üretilmediğinden, işçilik alacaklarının sıklıkla bu şekilde yok edilmesi sonucu doğmaktadır. Çok uluslu şirketlerin işçilere karşı sorumluluk mekanizmalarının güçlendirilmesi, değişmesi gereken önemli yapısal sorunlarımızdandır” denildi.

“İşçilerin ücret hakkı ihlal edilmiştir”

Komisyonumuzca ilgili şirkete atanan konkordato komiserleri ile görüşme gerçekleştirildiği, işçi lehine çözüm önerilerinin sunulduğu belirtilen açıklamada, “Yine talep eden işçilerle de görüşme yapılarak hukuki bilgilendirme yapılmıştır. Sürecin adil şekilde çözüme kavuşması için çözüme katkı sunacak taraflarla görüşmeye devam edeceğimizi ve sürecin takipçisi olacağımızı belirtiriz. Binlerce işçinin Anayasa madde 48-49'da düzenlenen çalışma hakkı ve madde 55'te düzenlenen ücret hakkı ağır bir biçimde ihlal edilmiştir. İstanbul Barosu İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyonu olarak Anayasal hakları çiğnenen işçilerin yanında olduğumuzu belirtiyor, kamu kurumlarını sorunun çözümü için acilen harekete geçmeye çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi. (İşçi sendika servisi)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Bütün toplum heybede

Bütün toplum heybede

Emekçileri bastırmak için grevler yasaklandı. “İç cepheyi tahkim” denilerek her kesimden siyasetçi, gazeteci ve aydına yönelik sabah operasyonları, tutuklamalar ve akılalmaz gerekçelerle açılan davalar sürüyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Adalet bakanı, "Kimileri ‘Bize soruşturma açın’ dercesine ortalıkta dolaşıyor" demişti. BİRTEK-SEN genel başkanının tutuklanmasından sonra siyasetçiler, gazeteciler ve sanatçılar şafak operasyonu ile gözaltına alındı

Evrensel'i Takip Et