18 Şubat 2025 04:59

Evrensel'in manşeti | İşçiye, düşman hukuku

Patronların yüzde 30 zam dayatmasına karşı yayılan grevleri engellemek için adeta düşman hukuku devreye sokuldu. Hiçbirinden sonuç alınamayınca ‘suç icadı’yla sendika başkanı tutuklandı.

Evrensel'in manşeti | İşçiye, düşman hukuku

Fotoğraf: Evrensel 

Patronların yüzde 30 zam dayatmasına karşı yayılan grevleri engellemek için adeta düşman hukuku devreye sokuldu: Besleme basın devreye sokuldu, Valilik eylemleri yasakladı, e-devletten sendika üyeliği engellendi, işçilerin önüne polis-jandarma barikatı çekildi, gözaltılarla gözdağı verildi… Hiçbirinden sonuç alınamayınca ‘suç icadı’yla sendika başkanı tutuklandı.

Antep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’ndeki onlarca fabrikada binlerce işçi yüzde 30 zam dayatmasına karşı insanca yaşanacak ücret ve çalışma koşulları için fiili olarak greve çıktı. Patronların tehditlerine rağmen hızla yayılan grevler peş peşe kazanım elde ederken, Antep’ten yükselen ses Türkiye genelinde tüm işçilerin talebi haline geldi.

İşçilerin mücadelesi, ücretleri ezmek dışında hiçbir yanı çalışmayan Erdoğan-Şimşek programının politik ve ekonomik sahiplerini korkuttu. Patronlar yerel basında ve fabrikalarında çalışan adamlarıyla bizzat sahaya çıktı. Valilik kentte adeta sıkıyönetim ilan etti. e-devletten sendikaya üye olma sistemi askıya alındı. Devletin tüm imkanları devreye sokuldu.

Ancak bunların hiçbiri sonuç vermedi. Devam eden grevleri bastırmak için bu kez BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen’in kapısına polis dayandı. Pazar günü işçilerle toplantı halindeyken sendika binasından gözaltına alındı ve dün “çalışma hürriyetinin ihlali” ve “suç işlemeye tahrik” iddialarıyla tutuklandı.

İşçiler kararlılıklarını dün adliye önünde bir kez daha gösterdi, Türkmen’e de taleplerine de sahip çıkacaklarını haykırdı. Baronun, sendikaların, meslek örgütlerinin ve siyasi partilerin de destek verdiği işçiler ve BİRTEK-SEN yöneticileri, tüm sınıf kardeşlerini ve sendikaları, düşük ücret dayatmasına ve sendikal hakların engellenmesine karşı dayanışmaya çağırdı.

Mehmet Türkmen serbest bırakılsın

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu: “İşçilerin insanca çalışma koşulları için sürdürdükleri mücadele haklı ve meşrudur.”

TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk: “Türkmen’in tutuklama kararı iptal edilmeli, işçiler önündeki engeller kaldırılmalı.”

Sağlık-İş Genel Sekreteri Adem Sarıçoban: “Sendikal faaliyet suç değildir. Sendikalaşmanın önündeki engeller kaldırılsın. Mehmet Türkmen serbest bırakılsın.”

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş: “İşçilerin hakkını savunmak her sendikacının en temel görevidir.”

DİSK/Enerji Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin: “Memleketin dört bir yanında bu sesi yükseltmeye devam edeceğiz.”

KESK Genel Sekreteri Sevgi Yılmaz: “En temel anayasal haklarımızı kullanamıyoruz, ancak birleşerek kazanabiliriz.”

Petrol-İş Gebze Şubesi: “Sermayenin yasaları uygulanıyor, tüm işçilere yönelik bir saldırı.”

DGD-SEN üyesi Hepsijet depo işçileri: “Türkmen ve Başpınar işçileriyle dayanışma içindeyiz.”

Gaziantep Barosu Başkanı Bülent Duran: “Buradan hak ve özgürlüklere yönelik, bu ülkedeki tüm örgütlenme hakkını korumak görevimiz var.”

CHP Antep Milletvekili Melih Meriç: “Sendikal haklarını kullanan bir sendika başkanının tutuklanması, iktidarın işçi düşmanı politikalarının açık göstergesidir.”

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları: “İşçinin, emekçinin mücadelesine kelepçe vurulamaz.”

TİP Genel Başkanı Erkan Baş: “Onuru ve ekmeği için direnenlerin ve direnişlere omuz veren sendikacıların yanında olacağız.”

EMEP Milletvekili İskender Bayhan: “İşçiler bu saldırılara BİRTEK-SEN’e üye olarak yanıt vermelidir.”

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Emekçiye sosyal konut yok, zengine ‘yatırım fırsatı’ var

Emekçiye sosyal konut yok, zengine ‘yatırım fırsatı’ var

Türkiye’de ev sahipliği oranının sürekli azalmasına ve konut krizinin süreklileşmesine rağmen bir sosyal konut projesi hayata geçirilmiyor; fahiş kiralar nedeniyle halkın barınma sorunu derinleşiyor. Özelleştirilen Emlak Konut ise ‘yüksek gelir grubu’ için düşük faizli, ucuz kredili ‘yatırım fırsatı’ projesi yapıyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen sendikacılık yaptığı için tutuklandı.

Evrensel'i Takip Et